Női kézi-vb: a grönlandiak már az öltözőben elsírták magukat

Nedelykov Tamás (Helsingborg)Nedelykov Tamás (Helsingborg)
Vágólapra másolva!
2023.11.30. 13:31
null
Grönland minden gólt alaposan megünnepelt (Fotó: Imago)
A végső győzelemre is esélyes Norvégia a papírformát igazolva 43–11-re legyőzte Grönlandot a női kézilabda-világbajnokság 1. fordulójában, a tornára 22 év után visszatérő szigetországiak mégis nagy ünneplésben törtek ki az őket elkísérő szurkolókkal együtt a lefújást követően.

Míg a norvég keretet kizárólag profik alkotják, addig Grönland csupa amatőr játékosokkal állt ki, így a végeredmény borítékolható volt, a vb-re 2001 után újra kijutó kiscsapatnak azonban sokáig emlékezetes marad a mérkőzés. A grönlandi légitársaság külön szurkolói járatot indított, így 300 drukker buzdíthatta a csapatot Stavangerben. Már a csapathotelnél, majd az arénánál is megtapsolták a sajátjaikat, majd minden norvégoknak lőtt gólnál hatalmas ünneplésben törtek ki, amely tovább folytatódott a lefújás után.

Az aréna előtt fogadták a csapatbuszunkat, hihetetlen volt, szerintem minden játékos könnyekben tört ki az öltözőben mesélte Josefine Gadgaard, a grönlandi válogatott jobbátlövője. – Az emberek el sem tudják képzelni, mennyit edzettünk ezért. Kell egy kis bátorság, hogy amatőrként kiállj a világ legjobbjaival szemben, és megtettük. Küzdöttünk és mindent kiadtunk magunkból, rendkívül büszke vagyok a csapatomra.”

Gadgaard hozzátette, az első lőtt góljuk után úgy érezte, nagy tehertől szabadultak meg, onnantól még felszabadultabban tudtak játszani.

Gadgaard meghatódva nyilatkozott (Fotó: tv2.dk)
Gadgaard meghatódva nyilatkozott (Fotó: tv2.dk)

A norvégokat irányító Thórír Hergeirsson is elismeréssel szólt az ellenfelükről: „Nagyon tetszett a grönlandi szurkolók viselkedése, akik minden gólt megünnepeltek, és látszott rajtuk, mennyire büszkék a csapatukra már csak amiatt, hogy kijutottak a vébére. Miközben azoknál a nemzeteknél, amelyek rendszeres résztvevők, az emberek elkényelmesedhetnek, és úgy érezhetik, csak a győzelem számít. Jó volt megtapasztalni, hogy van, ahol már a kijutás is nagy teljesítmény.”

Az izlandi szakember azt is megjegyezte, ha minél több helyen népszerűsíteni szeretnék a kézilabdát a világban, akkor meg kell adni a kisebb nemzeteknek is a lehetőséget.

A büszke grönlandiak nagy álma, hogy meccset nyerjenek a vb-n (legutóbb 2001-ben ez nem sikerült), erre legközelebb Dél-Korea ellen nyílhat lehetőségük, de azt sem bánják, ha csak az Elnök-kupában fog összejönni.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (DÁNIA, NORVÉGIA, SVÉDORSZÁG)
CSOPORTKÖR ,1.FORDULÓ
C-CSOPORT (STAVANGER)

Norvégia–Grönland 43–11 (19–7)
Dél-Korea–Ausztria 29–30 (12–16)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik