Férfi kézi: szüleitől kért kölcsön a vezérigazgató, hogy életben tartsa a csapatot

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.07.17. 11:33
null
Janus Smárasont eladhatja a Magdeburgnak a nehéz anyagi helyzetbe kerülő Kolstad (Fotó: Getty Images)
Többek között német sztárcsapatok klasszisaival, a Flensburgtól megszerzett Göran Johannessennel és Magnus Röddel, valamint a Kieltől érkező Sander Sagosennel is megerősítette a keretét a Bajnokok Ligája-induló norvég bajnok Kolstad, ám a klubnál súlyos pénzügyi gondok vannak, melyet fizetéscsökkentéssel és játékosok eladásával próbálnak megoldani, viszont tavaly a csapat vezérigazgatója szüleitől kért kölcsön, hogy életben tartsa a klubot.

 

A norvég vg.no számolt be róla, hogy a sztárcsapatot építeni kívánó Kolstad projektje nem kapott elég pénzt, ezért csökkenteni kell a játékosok fizetését. A lap azt írja, hogy Jostein Sivertsen, a klub vezérigazgatója tavaly decemberben kétmillió norvég koronás kölcsönt kapott szüleitől, hogy megőrizze a klub likviditását, ugyanis a Norvég Kézilabda-szövetség előírásai szerint ha egy csapat nem rendelkezik pozitív tőkével, akár pontlevonással vagy a bajnokságból történő kizárással is sújtható, a Kolstad viszont ezzel a kölcsönnel megúszta, hogy a „piros zónába” kerüljön.

A Kolstad nemrég egyébként a legnagyobb bevétellel rendelkező norvég kézilabdaklub lett, a csapat költségvetését pedig ötmillióról 80 millió norvég koronára emelték – a főszponzorként érkező, a bajnokságot is támogató REMA 1000 érkezésének is köszönhetően –, s célul tűzték ki, hogy rövid időn belül Bajnokok Ligáját nyernek.

A csapat ennek megfelelően igazolta át a német Flensburgtól Göran Johannessent és Magnus Rödöt, illetve a Kieltől Sander Sagosent is, ám a VG a TV 2 és az Adressa információi alapján megírta, hogy a 700 ezer norvég korona felett kereső játékosokat arra kérték, hogy menjenek bele a fizetéscsökkentésbe, s az első évben harminc, a másodikban húsz százalékkal csökkentsék a fizetésüket.

A trondheimi klub vezérigazgatója szerint a norvégiai és az európai gazdasági helyzet megnehezítette a szponzori piacot, de hiába többszörözték meg a klub költségvetését, a kiadások is ennek megfelelően nőttek.

„A szüleimtől kapott kölcsönt addig nem kell visszafizetnünk, amíg nincs pozitív tőkénk. Reméljük, hogy 2023 vége előtt ez meglesz, de a szüleim részéről nem volt semmilyen igény vagy elvárás, nem akartak kamatot sem kérni a kölcsönért, szóval szerintem ez hihetetlenül nagylelkű ajánlat volt részükről” – fogalmazott Sivertsen.

A Kolstad a kölcsön miatt a „sárga zónába” került a norvég szövetségnél, melynél tíz évig volt a megfelelő pénzügyi helyzetnek számító „zöld zónában”, míg ha egy csapat súlyos gazdasági helyzetbe kerül, tartozásai vannak, akkor a „piros zónába” sorolják be.

A Kolstad is megerősítette, hogy a megállapodás szerinti fizetés elmulasztása szerződésszegésnek tekinthető, azaz ha a klub nem a szerződésben rögzített összeget fizeti ki a játékosnak, akkor a kézilabdázó felbonthatja azt és szabadon távozhat. Sivertsen ezzel kapcsolatban ismertette, hogy a párbeszéd elkezdődött a játékosokkal, de sokan nem ismertették még álláspontjukat.

Ellenben a tv2.no már arról írt, hogy a csapat egyik távozója lehet Janus Smárason, az izlandi irányító iránt pedig a Bajnokok Ligája-győztes Magdeburg érdeklődik, hiszen a csapat egyik legjobbja, a kölni négyes döntőben elődöntős vállsérülése ellenére a legértékesebb játékosnak választott Gísli Kristjánssont nemrég megműtötték, és októberig biztosan nem lesz bevethető Bennet Wiegert együttesében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik