Női kézilabda Eb: a dán kapus győri társait is az őrületbe kergeti

Vágólapra másolva!
2022.11.10. 11:35
null
Sandra Toft képes „belemászni” az ellenfelei agyába (Fotó: Imago)
Csütörtökön Dánia ellen kezdi az Európa-bajnokság középdöntőjét a magyar női kézilabda-válogatott (20.30, élőben az NSO-n). Golovin Vlagyimir szerint ha meg tudjuk ismételni a norvégok ellen az első félidőben mutatott játékot, azzal esélyünk nyílhat a pontszerzésre. Az ellenfél ugyanakkor kihasználhatja, hogy nagyobb a variációs lehetősége.

 

Az Európa-bajnoki csoportmeccseken mindkét arcát megmutatta a dán válogatott, vereséget szenvedett a házigazda szlovénoktól, majd legyőzte a svédeket úgy, hogy az első félidőben csak öt (!) gólt engedélyezett nekik. A mezőnyben eddig Norvégia után a második legtöbb gólt szerezték (85), és a második leghatékonyabb volt a kapusteljesítményük (37.25%).

Hagyományosan erősek középen, a beállójuk, Kathrine Heindahl mellett figyelni kell a gyorslábú szélsőikre is, a jobb oldalon Trine Östergaard, a balon pedig Emma Friis a góljaik több mint egyharmadát szerezte. A kapusaik közül Sandra Toftot  Győrből jól ismerjük, már az ETO-nál is tudják, milyen az, amikor „belemászik” az ellenfelei agyába.

Gyakran mérgesek rám a szélsők Győrben is – válaszolta nevetve a Nemzeti Sportnak Toft, amikor a védési stílusáról kérdeztük. – Igyekszem a lehető legtovább kivárni, mielőtt elmozdulok, különösen hatékony fegyver ez a szélről jövő lövéseknél. Néha nem teszek semmit, az ellenfél játékosai maguktól elbizonytalanodnak. Régóta ismerjük egymást a nemzetközi mezőnyben, érzem a tiszteletet. A kapusok könnyen előnyt kovácsolhatnak abból, ha túlságosan is tartanak tőlük. Mindez azon múlik, milyen teljesítményt nyújtasz és milyen a kisugárzásod a pályán.”

A NORVÉGOK ELLENI ELSŐ FÉLIDEI JÁTÉKKAL LEHET ESÉLY A PONTSZERZÉSRE

GOLOVIN Vlagyimir, a válogatott szövetségi kapitánya: „Szeretnénk pontokat szerezni a középdöntőben. Ha összehasonlítjuk az első két meccs játékát a harmadikkal, utóbbiban benne van a pontszerzés esélye. A lányok megérezték, hogy fel tudják venni a versenyt a legjobbakkal szemben is. Előfordulhat, hogy lassítanunk kell majd a játékot a dánok ellen, de azzal a magunk helyzetét is megnehezítjük. Nekünk az a tempó fekszik, amit a norvégok ellen az első huszonöt percben diktáltunk, ezt kellene kitolnunk lehetőség szerint az egész meccsre, de erre még nem állunk készen.”

GYŐRI-LUKÁCS Viktória, a válogatott jobbszélsője: „A norvégok ellen úgy mentünk ki a pályára, hogy tudtuk, nem mi vagyunk az esélyesek, de megbeszéltük, hogy miért ne próbáljuk meg élvezni azt, amit csinálunk és amiért itt vagyunk? Mert ha mi mindent megteszünk, akkor emelt fővel mehetünk le a pályáról, bármi is lesz az eredmény. Jól is ment, a norvég védőknek nemcsak két-három posztra kellett figyelniük, hanem mindegyikre, de ha arra volt szükség, visszavettünk a tempóból, mert a norvégokkal felvenni a fizikai versenyt nem kifizetődő. Igyekeztünk minél tovább koncentrálni, és amikor ebben elfáradtunk, a végére kijött a különbség, de jobb a csapat hangulata egy ilyen meccs után, és ha így játszunk továbbra is, jó eredményeket tudunk elérni.”

A 33 éves kapus a nyáron csatlakozott az ETO-hoz, és elmondása szerint nagyon jól érzi magát hazánkban, nem jelentett számára gondot a beilleszkedés. Mindig olyan klubban szerettem játszani, ahol nagy a nyomás, és komoly célokért lehet küzdeni. Számomra így tökéletes” – magyarázta Toft, aki arról is beszélt, hogy a három skandináv csapat egy középdöntőben szerepel az Eb-n.

Ez azt jelenti, hogy sok izgalmas és szórakoztató mérkőzést láthatnak a nézők. Norvégia szerintem még valamennyivel a másik két csapat előtt jár. Dániában mindig magasak az elvárások a válogatottakkal szemben. A csapaton belül mindenki azt szeretné, ha az éremért harcolnánk. Ugyanígy vagyok vele én is, de lépésről lépésre kell haladnunk, először jussunk be a négy közé, aztán ha már ott vagyunk, bármi megtörténhet. Az elődöntő elérése miatt fontos lesz a magyarok elleni meccs, de nyilván az ellenfél is szeretne pontot szerezni.”

Győri klubtársát, Anne Mette Hansent is megkérdeztük a mienk elleni mérkőzésről.

A magyar csapatban sok a tehetséges fiatal, ugyanakkor több fontos játékosuk kiesett sérülés miatt. Tudjuk, hogy száz százalékkal jönni fognak, mint mindig. Előnyünk lehet, hogy tudunk rotálni, és így fenntartani a ritmust. A magyaroknak most nincs annyi variációs lehetősége, hogy képesek legyenekhozni ugyanazt a színvonalat egy egész meccs során. A mai gyors kézilabdában szükség van a minőségi cserékre” – felelte Hansen, aki a válogatottbeli szerepe kapcsán elmondta, a nemzeti csapatban kettest kell védekeznie, emellett azt várják tőle, hogy hajtsa előre a társait, ugyanakkor nyugalmat is sugározzon. A tapasztalata miatt sokat tud segíteni a fiatalabb társainak is. A magyar nyelvet is folyamatosan tanulja, a legnagyobb gondot a kiejtés jelenti számára, de talán már nincs messze a pillanat, amikor majd magyarul válaszol a kérdésekre.

Jesper Jensen, a dánok szövetségi kapitánya az első körben elszenvedett vereségről elmondta, a szlovénok hagyományosan erősek a nagy tornák első meccsein, ráadásul most a hazai pálya támogatását is élvezték. Elismerte, a házigazda megérdemelte a győzelmet, ám ha csapata jobban használja ki a helyzeteit, így is nyerhetett volna.

Legutóbb legyőztük a svédeket, de lehet, legközelebb ők fognak nyerni – folytatta lapunknak Jensen. – Hosszú ideje Norvégia a „nagy testvér”, míg Dánia és Svédország próbál zárkózni. Szeretnénk egyszer utolérni, de ahhoz jó lenne néhányszor elkapni. Csapatként folyamatosan fejlődünk, és egyre jobban ismerjük egymást. A magyar válogatott nem a legjobb arcát mutatta eddig ezen az Eb-n, de sok jó, egyénileg képzett játékosa van. A tavalyi vb-n nagy különbségű győzelmet arattunk, de most új meccs kezdődik.”

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG

KÖZÉPDÖNTŐ, 1. FORDULÓ
I. CSOPORT (Ljubljana)

18.00: Horvátország–Szlovénia (Tv: M4 Sport)
20.30: Dánia–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

ELLENFÉLNÉZŐ: DÁNIA
Magyar mérleg ellene:
26 győzelem, 3 döntetlen, 23 vereség
L
egutóbb egymás ellen: 2021. december 8., Granollers, világbajnokság, középdöntő
Dánia–Magyarország 30–19 (15–11)
A magyar gólszerzők
: Kácsor 4, Vámos P. 3., Bordás, Háfra N., Kovács Anett, Szöllősi-Zácsik, Tóth E. 2-2, Lukács V., Márton G. 1-1. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Norvégia 2 2 64–45 +19 4
2. Svédország 2 1 1 56–47 +9 2
3. Dánia 2 1 1 51–51 0 2
4. Horvátország 2 1 1 44–50 –6 2
5. Szlovénia 2 1 1 50–59 –9 2
6. Magyarország 2 2 40–53 –13 0

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEI A KÖZÉPÖNTŐBEN
2022. november 14., hétfő

20.30:
Magyarország–Svédország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
2022. november 16., szerda

15.30:
Magyarország–Szlovénia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT EB-KERETE
Kapusok:
Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbszélsők:
Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO), Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler)
Jobbátlövők: Albek Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Irányítók: Kuczora Csenge (Praktiker-Vác), Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Pásztor Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
Balátlövők: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Siófok KC), Hornyák Dóra (DVSC Schaeffler), Kácsor Gréta (DVSC Schaeffler)
Balszélsők: Korsós Dorina (CS Rapid Bucuresti – Románia), Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

A NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG ADATBANKJA, TELJES MENETRENDJE IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik