Női kézi Eb: A középdöntőben a tisztes helytállás lehet a reális cél – Márton Gréta

Vágólapra másolva!
2022.11.09. 16:49
null
Márton Gréta reméli, a csapat a folytatásban ki tudja tolni a jó periódust (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A norvégoktól elszenvedett tízgólos vereség ellenére a pozitívumokat ragadják meg a meccsből a magyar női kézilabda-válogatott tagjai az északmacedón, montenegrói, szlovén közös rendezésű Európa-bajnokság középdöntője előtt. Márton Gréta reméli, a dánok és a svédek ellen ki tudjuk nyújtani a jó periódust, míg Klujber Katrin arról beszélt, hogyan jutott túl a horvátok ellen látott holtpontján.

Érdekes a helyzet, mert ugyan tíz góllal kikapni fájó, viszont kiindulva a horvátok elleni meccsből, előre tudtunk lépni. A szemléletben, hozzáállásban mindenképpen. Sokkal jobban meg tudtuk oldani a ránk bízott feladatokat, kúsztunk-másztunk. Sajnálom, hogy csak ennyire volt elég, mert tényleg szerettük volna megmutatni a szurkolóinknak és magunknak is, hogy többet tudunk annál, mint amit az első két körben láthattak” – tekintett vissza az utolsó csoportmeccsünkre Márton Gréta a magyar válogatott szerdai sajtóösszejövetelén.

A Ferencváros 23 éves balszélsője szerint a javuló játékban szerepet játszott, hogy nem volt veszítenivalójuk, és úgy voltak vele, ha hibáznak, az sem gond, mert a világ legjobb játékosai állnak velük szemben. Kíváncsiak voltunk arra is, hogyan áll önbizalom terén, és milyen módszere van arra, hogy túllendüljön egy gyengébb teljesítményen.

Egy ilyen világverseny során, amikor idegen környezetben vagyunk, és csak a csapattársainkra támaszkodhatunk, nem könnyű folyamatosan megingás nélkül játszani. Nincs itt a család, és az otthoni megszokott kapaszkodók, amelyek pluszt tudnának adni. Ezzel együtt mindig igyekszem a maximumot beleadni, és úgy hozzáállni a meccsekhez, hogy a lelkiismeretem tiszta maradjon. Elfogadom, ha nem úgy megy, sokat mantrázom magamban, hogy a hiba a játék része, és ne féljek vállalkozni, ha kevésbé is érzem magam jó formában. Sokszor komoly belső motivációt és beszédet igényel. Fontos, hogy a társaktól is kapjak visszajelzést. Az Eb-n van velünk mentáltréner, hozzá is tudunk fordulni. A kis csapatprogramok szintén sokat jelentenek, közben tudunk egymással beszélgetni, jobban összehoz minket. Mindenkihez meg kell találni az utat, mindenkinek másra van szüksége egy rossz vagy jó meccs után.”

Márton is érezte azt a pontot a második félidőben, amikor már nem tudták tartani a lépést a norvégokkal. A saját bőrén tapasztalta, hogy a kis hibákat is kihasználják, és nem kegyelmeznek, hanem egyből viszik a lerohanásokat.

Tisztában vannak az erényükkel, és tudják, mikor sebezhető az ellenfél. Próbálunk mi is a lehető legtöbbet futni, de tudjuk, hogy ebben sokat kell fejlődnünk, ahogy abban is, hogy hatvan percen át koncentráltak tudjunk maradni” – folytatta a mindig mosolygós szélső, aki arra a kérdésre nem tudott egyértelmű választ adni, hogy erőnlétben közeledtünk-e a skandinávokhoz. Egy biztos, a dánok és a svédek ellen is hasonló meccsre lehet számítani, ők is gyorsak, sokat futnak.

Szeretnénk kinyújtani a jó periódust, valószínűleg lassítanunk kell majd a játékukat. A szlovének ellen is nagyon nehéz lesz a hazai pálya támogatása miatt. A középdöntőben a tisztes helytállás a reális cél, és hogy mindent kiadjunk magunkból. Sokat jelentene, ha pontokat tudnánk szerezni, és ezzel büszkévé tennénk a szurkolókat” – tekintett előre Márton a ránk váró újabb mérkőzésre.

Klujber Katrin átlendült a holtponton (MTI/Czeglédi Zsolt)
Klujber Katrin átlendült a holtponton (MTI/Czeglédi Zsolt)

A csapathoz hasonlóan Klujber Katrin is nehezen élte meg a horvátoktól kapott pofont. Az FTC jobbátlövője nem szerzett gólt a fontos csoportmérkőzésen, majd a televíziós interjú során eltört nála a mécses. A norvégok ellen már láthatóan újra másik arcát mutatta, és hat góllal zárta a mérkőzést.

Abban a pillanatban minden stressz és feszültség kijött belőlem – válaszolta a Nemzeti Sportnak Klujber. – Már régóta együtt vagyunk a csapattal, persze ne értsen senki félre, szeretem a lányokat, ugyanakkor honvágyam is van, a húgomék is hiányoznak. Ráadásul pont azon a meccsen csúsztam meg, amikor nagyon kellett volna a győzelem. Azért is voltam rendkívül szomorú, mert ha csak a felét belövöm a helyzeteimnek, jobb eredményt érhettünk volna el. Meccsről meccsre azt hallottam, hogy én viszem a hátamon a csapatot, aztán a legrosszabbkor kerültem hullámvölgybe. Az okát még magam sem tudom, mert nem ijedtem, meg, vállalkoztam, csak semmi sem jött össze.”

A horvát meccset követő közös beszélgetés neki is sokat segített, és otthonról is sok biztatást kapott. Már úgy feküdt le, hogy csak előre tekintett, vissza akart találni a helyes útra.

Megbeszéltük, hogy egyedül senki nem fogja megoldani, mindenkinek hozzá kell tennie a magáét. A norvégok ellen már látszódott is, hogy mindenki próbálkozott, és nem a másiktól vártuk a megoldást. Érzem, hogy az ellenfelek kiemelten készülnek belőlem. Ez egyik részről elismerés, ugyanakkor sok energiát is felemészt, mert így nekem is olyat kell előhúznom, amire nem számítanak.”

A középdöntőben a dánokkal találkozunk először csütörtök 20.30-tól, majd számunkra három szünnapot követően hétfőn 20.30-tól a svédek jönnek, míg szerdán 15.30-tól a házigazda szlovénokkal zárunk.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR , 3. FORDULÓ
A-CSOPORT
NORVÉGIA–MAGYARORSZÁG 32–22 (14–12)

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Norvégia 3 3 102–66 +36 6
2. Horvátország 3 1 1 1 70–76 –6 3
3. Magyarország 3 1 2 73–81 –8 2
4. Svájc 3 1 2 75–97 –22 1
INNEN FOLYTATJÁK A KÖZÉPDÖNTŐ I. CSOPORTJÁBAN
1. Norvégia 2 2 64–45 +19 4
2. Svédország 2 1 1 56–47 +9 2
3. Dánia 2 1 1 51–51 0 2
4. Horvátország 2 1 1 44–50 –6 2
5. Szlovénia 2 1 1 50–59 –9 2
6. Magyarország 2 2 40–53 –13 0
AZ I. CSOPORT (LJUBLJANA) PROGRAMJA
2022. november 10., csütörtök
18.00: Horvátország–Szlovénia
20.30: Magyarország–Dánia
2022. november 12., szombat
18.00: Horvátország–Dánia
20.30: Norvégia–Svédország
2022. november 14., hétfő
18.00: Norvégia–Szlovénia
20.30: Magyarország–Svédország
2022. november 16., szerda
15.30: Magyarország–Szlovénia
18.00: Horvátország–Svédország
20.30: Norvégia–Dánia

 

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT EB-KERETE
Kapusok:
Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbszélsők:
Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO), Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler)
Jobbátlövők: Albek Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Irányítók: Kuczora Csenge (Praktiker-Vác), Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Pásztor Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
Balátlövők: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Siófok KC), Hornyák Dóra (DVSC Schaeffler), Kácsor Gréta (DVSC Schaeffler)
Balszélsők: Korsós Dorina (CS Rapid Bucuresti – Románia), Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

A NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG ADATBANKJA, TELJES MENETRENDJE IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik