Női kézi Eb: Montenegró és Hollandia is nyert és továbbjutott

Vágólapra másolva!
2022.11.07. 22:20
null
Jaukovics (balra) a védekezésből is kivette a részét (Fotó: AFP)
Az északmacedón, szlovén, montenegrói közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság hétfői játéknapjának első mérkőzésein Montenegró 29–25-re legyőzte Németországot, míg Hollandia 30–15-re elpáholta Észak-Macedónia válogatottját. Mindkét győztes csapat ezzel biztossá is tette a továbbjutását. Este csatlakozott hozzájuk Franciaország, míg a D-csoportban a lengyelek meglepetésre legyőzték a három éve még világbajnoki ezüstérmet szerző spanyolokat.

 

A társházigazda montenegróiak gyengébben kezdtek a németek ellen, az első perceket Emily Bölkék uralták, ám tíz perc játék után a hazaiak átvették az irányítást és a vezetést is, amelyet már nem is engedtek ki a kezükből. A németek a hetedik percben vezettek utoljára (3–2-re), ám a hazaiak a kilenc gólig jutó Djurdjina Jaukovics vezérletével fokozatosan megléptek, és stabil 2-3-4 gólos előnyt építettek ki. A 15–12-es félidő után a folytatásban ugyan Bölkék tíz perc elteltével ledolgozták a hátrányukat, ám ekkor ismét előlépett Jaukovics, és hamar visszaállt a korábban látott játékrend, ismét elhúztak a montenegróiak. A hazaiak négy góllal nyertek, és már biztos továbbjutónak számítanak. A kapusuk, Marta Batinovics kilenc védést mutatott be – a siófoki Marina Rajcsics két lövést hárított. A németeknél a ferencvárosi Emily Bölk hét gólig jutott.

A másik kora esti mérkőzés jóval simábban alakult: Szkopjéban a hollandok a másik társházigazda, Észak-Macedónia ellen simán győztek 30–15-re, a vendéglátóknak pillanatnyi esélyük sem volt a sikerre, miután már a 8. percben öttel mentek a hollandok. A szünetre sem sikerült közelebb zárkózniuk az északmacedónoknak, de a 17–9-es fordulás után azért tartották magukat becsülettel, és egészen az 50. percig elodázták a tízgólos különbség kialakulását. A végén a 2019-es világbajnok hollandok kétszer annyi gólt dobtak, és ők is bebiztosították a továbbjutásukat.

Az esti mérkőzéseken a C-csoportban Franciaország magabiztosan győzött Románia ellen, és biztosította helyét a középdöntőben, míg a D-csoportban a lengyelek nem akármilyen hajrát kivágva legyőzték a spanyolokat, így életben tartották továbbjutási esélyeiket.

Szkopjében a románok jól tartották magukat az előző Eb-n ezüstérmet szerző franciák ellen, az első negyedórában Cristina Neagu és Crina Pintea góljaival kétszer is kiegyenlítettek kétgólos hátrányból, aztán viszont a franciák az éppen Romániában légióskodó Orlane Kanor góljaival állva hagyták a bő ötperces gólcsendet tartó ellenfelüket. A huszadik percre már néggyel ment az Estelle Nze Minkót is soraiban tudó Franciaország – 17–11-es eredmény mellett fordultak a felek az első 30 perc végén.

A második félidőben még tovább nyílt az olló, a hat gólig jutó Nze Minko és a négy gólt szerző Béatrice Edwige vezérletével hamar könnyed edzőmeccsé vált a találkozó, főleg azt követően, hogy a románoktól Pintea és Neagu is pihenőt kapott. A vége 14 lett közte: 35–21-re nyertek Nze Minkóék, a meccs legjobbjának pedig az ETO irányító-átlövőjét választották meg.

A D-csoport mérkőzése jóval izgalmasabban alakult, a lengyelek a 8. percben már 3–1-re vezettek, ám nemsokára a spanyolok is megérkeztek a mérkőzésbe, és Cabral Barbosa vezérletével szűk tíz perc alatt 6–1-es rohamot produkáltak. Három gólnál többel viszont nem tudtak meglépni, ráadásul a félidő hajrájára Monika Kobylinkáék összeszedték magukat, és egyenlítettek (12–12).

A szünet után mindkét fél fokozott erőfeszítést fordított a védekezésére, így az első negyedórában csupán hat gólt láthatott a közönség – hármat mindkét oldalról. Ekkor viszont a lengyeleknél beütött egy rövidzárlat, s másfél perc alatt hármat kaptak. De mit mondjunk akkor Spanyolország utolsó tíz percben történő összeomlásáról?! Az ibériaiak ugyanis az ötgólos vezetésért is támadhattak, ám nem jártak sikerrel, a lengyelek pedig 20–16-os hátrányból megindultak felfelé az 53. perc végén. A zárkózás öt perc alatt sikerült is – többek között Aleksandra Olek duplájával. Sőt, az utolsó percre fordulva már 22–20-ra a lengyelek vezettek, a spanyolok pedig Paula Poveda góljával csak minimalizálni tudták a vereségüket – 22–21-re alulmaradtak. A hajrában bemutatott 6–1-es rohamuknak köszönhetően a lengyelek nemcsak nyertek, hanem meg is menekültek a kieséstől, így az utolsó fordulóban a továbbjutás kiharcolásáért lépnek pályára a már továbbjutó Montenegró ellen.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
C-CSOPORT
Észak-Macedónia–Hollandia 15–30
(9–17)
Románia–Franciaország 21–35
(11–17)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország 2 2 59–35 +24 4
2. Hollandia 2 2 59–43 +16 4
3. Románia 2 2 49–64 –15 0
4. Észak-Macedónia 2 2 29–54 –25 0

D-CSOPORT
Németország–Montenegró 25–29 (12–15)
Spanyolország–Lengyelország 21–22 (12–12)

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Montenegró 2 2 59–48 +11 4
2. Németország 2 1 1 50–52 –2 2
3. Lengyelország 2 1 1 45–46 –1 2
4. Spanyolország 2
2
44–52 –8 0

A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe.

A NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG ADATBANKJA, TELJES MENETRENDJE IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik