Női kézi Eb: Ha egy egyezni fogunk a svédekkel, ledarálnak minket – Golovin Vlagyimir

Vágólapra másolva!
2022.11.14. 09:48
A számunkra háromnapos szünet után a magyar válogatott hétfő este a svédekkel csap össze a női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjében. Svédország ellen az irányító Vámos Petra szerint okosan kell beosztani az erejüket, de egyáltalán nem lehetetlen feladat felvenni vele a versenyt.


Még csak 22 éves Vámos Petra, de fiatal kora ellenére megállja a helyét a válogatott irányítójaként, védekezésben és támadásban is hasznos játékos (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Még csak 22 éves Vámos Petra, de fiatal kora ellenére megállja a helyét a válogatott irányítójaként, védekezésben és támadásban is hasznos játékos (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

Bár sokat kivett a dánok elleni meccs a magyar játékosokból, az azóta eltelt három napban ki tudták pihenni magukat a lányok, fel tudtak töltődni, megfelelően regenerálódni, a bledi kirándulásnak köszönhetően pedig kicsit ki is szakadhattak a megszokott környezetből és a monoton menetrendből, másfél hét után végre új ingerek érték őket az Európa-bajnokságon.

A magyar csapat egyik meghatározó játékosa, az irányító Vámos Petra a pihenő harmadik napján a Nemzeti Sportnak elmondta, bár fiatal, egyáltalán nem jelent problémát neki, hogy nagyobb feladatot kap, és sokszor húzóembernek kell lennie egy felnőttvilágversenyen is.

Igyekszem egyáltalán nem foglalkozni ezzel, amikor pályára lépek, elsősorban a csapatért küzdök, de nemcsak bennem, igazából mindannyiunkban ez dolgozik. Ezen a téren léptünk előre a legnagyobbat a horvátok elleni kudarc után – hangsúlyozta a Debreceni VSC 22 éves játékosa. – Ha többet is kell tennem a pályán, nem teherként élem meg. A torna elejétől kezdve próbálok mindig az adott szituációra koncentrálni, és tudatában maradni annak, mire vagyok képes, még akkor is, ha valami nem úgy jön össze, ahogy szeretném.”

A játékos támadásban és védekezésben is hasznos tagja az együttesnek, és mindkettőben otthonosan érzi magát, mert mint mondja, egyik sincs a másik nélkül. Ugyanakkor szerinte a magyarok inkább a támadójátékot szeretik jobban, a gólokat, és a közeg is azt sugározza, hogy az mutatja meg a legjobban, milyen játékos vagy, hányszor találsz be az ellenfél kapujába. Pedig szerinte ez egyáltalán nem így van, inkább azt kell minél jobban tudatosítani és továbbvinni, hogy ha védekezésben kemények, támadásban is sokkal könnyebb dolguk lesz.

Néha jó látni, amikor az ellenfelek is hátrahőkölnek, amikor rájönnek, hogy mi is oda tudunk sózni jó nagyokat, nemcsak ők” – folytatta Vámos, akitől a vezérszerep sem áll távol, még akkor sem, ha egyébként nem törekszik rá. Úgy gondolja, minden csapatban kell, hogy legyen egy vagy több olyan játékos, aki fel tudja vállalni ezt a szerepet, aki tapasztalt, aki nehéz helyzetekben is meg tudja mondani, melyik figurát kell játszani, akinél jó helyen van a labda, aki az edző jobbkeze a pályán, játsszon bármilyen poszton.

A  tapasztaltabb játékosok egyike Győri-Lukács Viktória, rutinja sokat  hozzátesz a fiatalok lendületéhez (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A tapasztaltabb játékosok egyike Győri-Lukács Viktória, rutinja sokat hozzátesz a fiatalok lendületéhez (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

Fiatalok vagyunk, de próbálunk felnőni a feladathoz, ha már ez az Eb így alakult. Meg kell találni azokat a játékosokat, akik előre tudnak lépni, annak pedig kifejezetten örülök, hogy ez nálunk nem egy-két embert jelent, hanem szinte mindenkit. Ha kell, valaki mindig elő tud húzni valamit a tarsolyból – fogalmazott. – Ha rajtam van a sor, kizárólag arra figyelek, hogy az adott helyzetet próbáljam százszázalékosan megoldani, és persze »belevarázsolhatnék« valamit, de nem biztos, hogy jó sülne ki belőle, inkább meg kell várni a helyzetet, és ha ott van, akkor beleállni.”

Az irányító szerint éppen az lehet az egyik előnye ennek a helyzetnek, hogy a keret nagy részével együtt nőttek fel. Mivel csak néhány év különbség van a játékosok között, nincs olyan, aki mindig egyértelműen megmondja, minek és hogyan kell történnie az egyes meccshelyzetekben, így mindenkit be kell vonni abba, mi legyen a következő lépés. Vámos szerint abban van az erejük, hogy emiatt mindenki ugyanolyan értékű tagnak érzi magát, mert ugyanannyit ér a szava, mint bárki másnak, és sokat tudnak kommunikálni egymással és a stábbal is.

KORSÓS Dorina, a magyar válogatott balszélsője: „Óriási megtiszteltetés visszajönni a magyar válogatottba és a címeres mezt viselni, a lányok is nagyon kedvesek velem, boldog vagyok, hogy itt lehetek, és szeretném bizonyítani, hogy itt a helyem. A horvátok elleni meccs után leültünk és megbeszéltük, mik az erősségeink, próbálunk azokra koncentrálni, és valóban sok minden megváltozott azóta. Tudjuk, hogy csapatként többet el tudunk érni, és ahogy az elmúlt két meccsen, a hátralévő kettőn is igyekszünk ezt bizonyítani és kihozni mindent magunkból. Ez a három nap szerintem jól jött nekünk a svéd meccs előtt, össze tudtuk szedni a gondolatainkat, a közös programokon még jobban összekovácsolódtunk, és továbbra is bízunk egymásban. A labdaéhség megvan, mindent bele fogunk adni, és akkor bármire képesek lehetünk.”

Hazudnék, ha azt mondanám, nincs a fejekben, hogy az utolsó két mérkőzésen szépíthetünk, de az Eb elején is arra koncentráltunk, hogy valamit mindenképpen véghez kell vinnünk, és lássuk be, nem jöttünk ki belőle valami jól – mondta a négy találkozón összesen 14 gólt szerző Vámos. – A norvégok és főleg a dánok ellen viszont megéreztük azt, milyen, amikor élvezzük a játékot, de ugyanúgy küzdünk, és az utolsó labdáért is vetődünk. Szóval nem biztos, hogy most arra kell koncentrálni, úristen, csak valahogy odaérjünk, hanem tegyük oda magunkat, amennyire tudjuk, hozzuk ki magunkból a legtöbbet, és akkor jó esélyünk lesz arra, hogy szép eredménnyel búcsúzzunk. De ehhez hatalmasat kell küzdenünk a svédek és a szlovénok ellen is.”

Hétfői ellenfelünk, Svédország szerinte nagyon hasonló stílusban játszik, de kicsit másképp védekezik, mint a norvégok és a dánok, játékosai rendkívül jók egy az egyben, ennek a falnak az áttörése lesz az egyik kulcs. Meg kell találniuk a külső területeket, többet játszani ki a labdát a szélre, hogy széthúzzák és megnyissák a masszív falat, valamint labda nélkül is rengeteget kell mozogniuk, hogy megbontsák a védekezést, és abból előnyöket tudjanak szerezni.

Nagyon erősek a balátlövő (Jamina Roberts) és az irányító (Jenny Carlson) poszton, ami azt jelenti, hogy a magyar csapatnak stabilizálna kell a védekezése jobb oldalát. Ez ugyanakkor nem mehet a középső terület rovására, hiszen ott van a Győr játékosa, Linn Blohm, a beálló elleni védekezéssel pedig korábban is voltak gondjai az együttesnek, amin a dánok elleni találkozón sikerült csak javítani.

Okosan kell beosztani az erőnket, de muszáj lesz bírni a nagy tempót, ott kell lenni a nyakukon, és ha lehet, kicsit elbizonytalanítani őket, mert ők is hibáznak. Ez azért nem megoldhatatlan feladat. A dánok sem voltak fizikailag gyengébbek, és bár végül kikaptunk, fel tudtuk venni velük a versenyt – tette hozzá Vámos Petra. – Akárhogy is alakult, a dánok ellen éreztem magam a legjobban a pályán, felszabadultak voltunk, küzdöttünk egymásért, én ezt igyekszem megőrizni abból a meccsből. Nagyon remélem, hogy így marad a svédek és a szlovénok ellen is, mert csak így lehetünk sikeresek. Nem sok esélyünk maradt, a hátralévő két mérkőzésen kell bizonyítani.”

(Fotó: MTI)
(Fotó: MTI)

A SVÉDEK PÉNTEKEN GYEREKZSÚRT TARTOTTAK A CSAPATHOTELBEN

Ha a dánoknál talán valamivel gyengébb játékerőt is képviselnek, a svédeket nagyon hajthatja, hogy bejussanak a négy közé az Eb-n, amire még úgy is van esélyük, hogy az előző körben, míg mi pihentünk, ők vereséget szenvedtek a norvégoktól. A továbbjutáshoz viszont mindenképpen le kell győzniük a mieinket és a horvátokat a hátralévő két középdöntős meccsükön, ami nyilván pluszmotiváció a játékosoknak. Gyorsak és gólerősek a széleken, de figyelni kell a korábban Érden is megforduló balátlövőre, Jamina Robertsre, valamint a Győr beállójára, Linn Blohmra. Persze felvetődhet, mennyit vett ki belőlük a címvédő elleni skandináv rangadó, de erre azért nem érdemes alapozni…

(Fotó: Getty Images)
(Fotó: Getty Images)

Nem tudom, mi van velünk, az utóbbi két meccsen nagy problémánk volt a helyzetkihasználással mondta Blohm a Nemzeti Sportnak. – Beszédes, hogy három alkalommal is az ellenfél kapusát választották meg a találkozó legjobbjának az Eb-n. Amikor nem nyerünk, általában azért van, mert nem tudunk gólt lőni. Magam sem tudom, hogy mindez a magabiztossággal vagy az izgalmi állapottal áll összefüggésben. Úgy vélem, a norvégok még mindig a többi skandináv csapat előtt járnak. A kulcsjátékosaik hatalmas tapasztalattal rendelkeznek, rengeteg nagy tornát megjártak már. Abban is kiemelkedőek, amilyen hamar be tudják integrálni az újakat, és ahogy segítenek nekik magabiztosan játszani. Hosszú ideje ott vannak a legmagasabb szinten, a meghatározó játékosaik mindent megnyertek.”

A Győr beállója azt is elmondta, múlt csütörtök óta a kisfiával is tud találkozni.

Wilton is itt van a szüleimmel Ljubljanában, addig maradnak, amíg versenyben vagyunk. Amikor van egy kis szabadidőm, találkozunk, amely nagyon fel tud tölteni. Nem könnyű folyamatosan a csapathotelben létezni, főleg ha az eredmények nem a szád íze szerint alakulnak, és csak ezen pörög az agyad. Ilyenkor elfelejthetem a gondokat, és csak édesanya lehetek. Úgy láttam, a magyar válogatott kiválóan játszott a norvégok ellen az első félidőben, míg a dánok elleni meccset meg kellett volna nyernie. Alaposan fel kell készülnünk, ha nem így teszünk, könnyen kikaphatunk hétfőn.”

Érdekesség, hogy négy anyuka is található a jelenlegi svéd keretben, közülük hárman (Blohm mellett Jamina Roberts és Sara Johansson) is rendszeresen találkozni tudnak a gyerekükkel az Eb alatt. Johansson kislánya, Sally végig Szlovéniában tartózkodik, míg Blohm kisfia, Wilton és Roberts lánya, Lou csütörtökön érkeztek meg a családdal (a negyedik kismama Johanna Bundsen). Sally éppen a hétvégén lett kétéves, így aztán egy kis gyerekzsúrral kedveskedtek neki pénteken a csapathotel aulájában.

Johanssont egyébként lecserélte Tomas Axnér svéd kapitány a mieink elleni mérkőzés előtt, és a helyére behívta a balszélső Linn Hanssont.

Wilton, Lou és az ünnepelt, Sally

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. FORDULÓ
I. CSOPORT (Ljubljana)
18.00:
Norvégia–Szlovénia
20.30:
Magyarország–Svédország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

ELLENFÉLNÉZŐ: SVÉDORSZÁG
M
agyar mérleg ellene: 19 győzelem, 4 döntetlen, 5 vereség
Legutóbb egymás ellen:
2021. augusztus 2., Tokió, olimpia, csoportmérkőzés
Magyarország–Svédország 26–23 (15–15)
A magyar gólszerzők:
Háfra 4, Klujber 4, Lukács V. 4, Márton G. 4, Szöllősi-Zácsik -4, Vámos P. 3, Tomori 2, Helembai 1. Szövetségi kapitány: Elek Gábor

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Norvégia 3 3 91– 70 +21 6
2. Dánia 4 3 1 106– 95 +11 6
3. Szlovénia 3 2 1 76– 77 –1 4
4. Svédország 3 1 2 81– 74 +7 2
5. Horvátország 4 1 3 79–102 –23 2
6. MAGYARORSZÁG33 67– 82–150

A MAGYAR VÁLOGATOTT UTOLSÓ KÖZÉPDÖNTŐS MÉRKŐZÉSE
November 16., szerda

15.30:
Magyarország–Szlovénia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT EB-KERETE
Kapusok:
Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO), Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler)
Jobbátlövők: Albek Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Irányítók: Kuczora Csenge (Praktiker-Vác), Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Pásztor Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
Balátlövők: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Siófok KC), Hornyák Dóra (DVSC Schaeffler), Kácsor Gréta (DVSC Schaeffler)
Balszélsők: Korsós Dorina (CS Rapid Bucuresti – Románia), Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

A NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG ADATBANKJA, TELJES MENETRENDJE IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik