Női kézi Eb: alig tudott aludni a dán meccs vége miatt a magyar válogatott nagy visszatérője

NEDELYKOV TAMÁS (Ljubljana)NEDELYKOV TAMÁS (Ljubljana)
Vágólapra másolva!
2022.11.13. 16:44
null
Debreczeni-Klivinyi Kinga nehezen viseli kislánya hiányát (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Már gőzerővel készül a hétfői, Svédország elleni Európa-bajnoki középdöntős mérkőzésre a magyar női kézilabda-válogatott. A címerest mezt három év után magára öltő Debreczeni-Klivinyi Kinga nehezen tette túl magát a dánok ellen a hajrában elbukott találkozón, míg Füzi-Tóvizi Petra reményét fejezte ki, hogy fenn tudjuk tartani a legutóbbi meccseken tapasztalt energiaszintet.

Ne is mondja, félóránál többet biztos nem aludtam a meccs utáni éjszaka, annyira bennem maradt ez a megmozdulás – fogott bele a magyar válogatott vasárnapi sajtóeseményén Debreczeni-Klivinyi Kinga, amikor a dánok ellen két góllal elveszített meccs hajrájában történt jelentről kérdeztük, ahol kínai figurából nem talált a kapuba. – Ha az első félidőben történik, lehet, senki nem gondolna rá, de így én is rendkívül mérges voltam magamra. Ha mínusz egynél belövöm, ki tudja, hogyan alakul a folytatás. Sajnos nem volt időm megnézni a kapust, mert már a levegőben voltam.”

CSAPATÉPÍTŐ PROGRAMOK IS BELEFÉRTEK A HÁROM SZÜNNAPBA

Mint beszámoltunk róla, a pénteki délutánt a Bledi-tónál töltötte a magyar válogatott, ezzel kapcsolatban Debreczeni-Klivinyi Kinga elmondta, ráfért már a csapatra egy kézilabdamentes nap.

Kiszellőztettük a fejünket és kirándultunk, voltak, akik körbe is sétálták a tavat. Megnéztük a közeli várat, kávéztunk, közben sokat beszélgettünk és társasoztunk, minden szempontból tartalmasan telt a péntek délutánunk. Engem a kilátás fogott meg a legjobban, már régen el szerettem volna látogatni a tóhoz. Sokat nyaggattam miatta a férjemet, most örült neki, hogy megúszta és neki már nem kell eljönnie” – jegyezte meg egy mosoly kíséretében.

A vasárnap délelőttbe is belefért csapatépítő program, ekkor három részre osztották a játékosokat, és Ljubljana belvárosában kellett nevezetességeket megtalálni, és ott feladatokat teljesíteni.

A Siófok 30 éves irányító-átlövője megbeszélte Klujber Katrinnal a szünetben, ha passzívnál lát rést a dánok védekezésében, akkor beugrik az egyes és a kettes között. Működött is az elgondolás, mindenki arra számított, Klujber majd ellövi a labdát, sajnos azonban nem lett gól az akcióból.

Debreczeni-Klivinyi az Eb-t megelőző összetartás előtt legutóbb 2019. szeptemberében ölthette legutóbb magára a címeres mezt, így már annak örült, hogy Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány a bő keretbe jelölte.

Az igazat megvallva, már nem számoltam azzal, hogy egy nagy tornán részt vehetek. Arra nem gondolhattam, hogy majd Szöllősi-Zácsik Szandra és Háfra Noémi is megsérül, és be kell ugranom. Először furcsa volt kiszakadni az otthoni, napi rutinból” – folytatta, majd megjegyezte, természetesen nehezen viseli kislánya, Lili hiányát.

Anyósom vigyázott rá az elmúlt két nap során, és mesélte, már azt kérdezgeti tőle, hol van anyu. Nehéz szívvel hallgattam, de jó érzés tudni, hogy legalább még gondol rám. A viccet félretéve, a videotelefonban mindig integet és küldi a puszikat. Már csak ezt látni sem könnyű. Az első ljubljanai hétvégén volt szó arról, hogy meglátogatnak, de aztán nem jött össze, mert a férjemnek meccsen és edzésen kellett részt vennie. A család sokat segít és támogat, már apukám is beszállt a gyerek körüli teendőkbe.”

(Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
(Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

A válogatottban betöltött szerepével kapcsolatban elmondta, próbálja tehermentesíteni az első számú irányítónak számító Vámos Petrát.

Az első tíz-tizenöt percben, amíg Petra a pályán van, már azt figyelem a padról, melyik figurák működnek, hogyan védekezik az ellenfél, hol látok gyenge pontot. Így miután beállok, már olyan játékokat tudok választani, amelyek eredményesek voltak, vagy éppenséggel, amelyekkel meg lehet lepni a másik csapatot. A kapitány nem igazán szereti, ha átlövök, de mondtam neki is, hogy Siófokon szintén szoktam kapura lőni, és annyira bízhatnak bennem, ha olyan szituációba kerülök, elvállalom.”

Elismerte, a norvégok és dánok elleni találkozók iramát össze sem lehet hasonlítani egy NB I-es bajnokival, ezzel együtt már az elejétől fel kellett volna vennünk a ritmust.

Mindenki tudta, hogy Eb-re érkezünk. A fiatal, rutintalanabb játékosoknak biztos nem volt könnyű megbirkózniuk a nyomással, de ebbe is bele kell szokni. Már készülünk gőzerővel a svédekre, és gyakoroljuk, amit ellenük szeretnénk játszani. Hasonló stílusú csapat, mint a dán, remélem, most már a javunkra fog végre eldőlni a meccs vége” – tekintett előre a hétfő esti mérkőzésünkre Debreczeni-Klivinyi.

Matematikailag még van esélyünk odaérni a csoport negyedik helyére, amellyel teljesítenénk a szövetség által célként kitűzött, és az olimpiai selejtező szempontjából is fontos nyolc közé kerülést, minderről persze akkor van értelme beszélni, ha legyőzzük a svédeket.

Füzi-Tóvizi Petra nagyot küzdött a dánok ellen (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Füzi-Tóvizi Petra nagyot küzdött a dánok ellen (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

Füzi-Tóvizi Petrát is megviselte, hogy kicsúszott a kezünkből a dánok elleni mérkőzés, ami nem is csoda, hiszen nagyot küzdött az egész meccs során, kívülről úgy tűnt, a DVSC beállója volt az egyik, aki a legjobban akarta a sikert.

Az egész csapat rendkívül motivált volt, próbáltam csak visszaadni a pályán azt az energiát, amely a lányokból sugárzott. Nagyon egyben voltunk, felszabadultan tudtunk örülni a másik sikeres megmozdulásainak, biztattuk egymást, és csak a győzelem járt a fejünkben.”

A szövetségi kapitány általában a meccs előtti este ismerteti, ki lesz másnap a kimaradó, és az eddigi gyakorlat szerint a kapusok és a beállók közül kerül ki a két, lelátón helyet foglaló játékos. Ezzel kapcsolatban Füzi-Tóvizi hozzátette, a kimaradók is komolyan készülnek egészen a kezdésig, hogy szükség esetén be tudjanak ugrani. A minél több játékidőért részben klubtársával, Bordás Rékával kell megküzdenie, és az elmúlt találkozókon már egyértelműen nagyobb szerepet kapott Golovintól.

Nyilván számít, hogy ki milyen formában van. A lényeg azonban, hogy ki tudjuk egészíteni egymást, rivalizálásról szó sem lehet” – jelentette ki a magyar csapat egyik mókamestere, aki elmondása szerint mindenkivel megtalálja a közös hangot, és nem kell a szomszédba mennie egy kis ugratásért.

Az utóbbi két találkozón már egyáltalán nem éreztem semmilyen gátat a csapatban. Nem mi voltunk az esélyesek, de meg akartuk mutatni, hogy fel tudunk nőni az ellenfeleink szintjére. Így kell hozzáállnunk minden mérkőzéshez, nem csak akkor, amikor kisebb a nyomás rajtunk” – zárta Füzi-Tóvizi.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, I. CSOPORT
A MAGYAR VÁLOGATOTT HÁTRA LEVŐ MÉRKŐZÉSEI
November 14., hétfő

20.30:
Magyarország–Svédország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
November 16., szerda

15.30:
Magyarország–Szlovénia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Norvégia 3 3 91–70 +21 6
2. Dánia 4 3 1 106–95 +11 6
3. Szlovénia 3 2 1 76–77 –1 4
4. Svédország 3 1 2 81–74 +7 2
5. Horvátország 4 1 3 79–102 –23 2
6. MAGYARORSZÁG3367–82–150

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT EB-KERETE
Kapusok:
Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim, német)
Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO), Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler)
Jobbátlövők: Albek Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Irányítók: Kuczora Csenge (Praktiker-Vác), Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Pásztor Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
Balátlövők: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Siófok KC), Hornyák Dóra (DVSC Schaeffler), Kácsor Gréta (DVSC Schaeffler)
Balszélsők: Korsós Dorina (CS Rapid Bucuresti, román), Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik