Kézilabda: átadták a vidék legnagyobb létesítményét, a Pick Arénát – fotók, videó

N. P.N. P.
Vágólapra másolva!
2021.12.09. 18:57
Csütörtök délután hivatalosan is átadták a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának új, 8143 férőhelyes otthonát.
Hivatalosan is átadták a Pick Arénát 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Dömötör Csaba)
Hivatalosan is átadták a Pick Arénát A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Dömötör Csaba)


A 20.45-kor kezdődő Szeged–Kiel férfi kézilabda Bajnokok Ligája-mérkőzést megelőzően, csütörtök délután adták át a 8143 férőhelyes szegedi multifunkcionális sportcsarnokot, a Pick Arénát. A Hajós Építész Iroda Kft. által tervezett majd' 29 ezer négyzetméteres hasznos alapterületű létesítmény végül nettó 29.325 milliárd forintba került, és azután kezdték el az építését két és fél évvel ezelőtt, hogy Magyarország társházigazdaként 2018 nyarán elnyerte a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság rendezési jogát.

A legmagasabb pontja 29 méter, az alapozásához megközelítőleg hatezer köbméter betont és 1100 tonna acélt használtak fel, a tartószerkezet súlya 2400 tonna. Az aréna környezetében 600 parkolóhelyet és több mint 270 biciklitárolót alakítottak ki.

Az 1500 fő befogadóképességű edzőcsarnok NB I-es bajnokik lebonyolítására is alkalmas, sőt, a kisebbik csarnokban további két edzőpálya is kialakítható. A komplexum ad majd otthont a szegediek akadémiájának, ahol egyelőre 25–30 középiskolás sportoló bentlakásos kollégiumi elhelyezését tervezik.

Az akadálymentesített multifunkcionális sportcsarnok mindenben megfelel az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) előírásainak, emellett kulturális események, konferenciák megrendezésére is alkalmas lesz.




Gulyás Gergely
Miniszterelnökséget vezető miniszter az ünnepségen kiemelte, hogy a két budapesti multifunkcionális sportcsarnoka után a Pick Aréna az ország harmadik, de a vidék legnagyobb ilyen létesítménye. Úgy fogalmazott, a város neve összeforrott a kézilabdával, köszönhetően a Szegedi Előre két alapítójának, a Tisza Volán főkönyvelőjének, majd igazgatóhelyettesének, Bérczi Mihálynak, és Ludányi Márton testnevelőtanárnak, aki 1961-ben lefektette a klub alapjait, amely hat évtizeddel később a sportág egyik hazai fellegvára lett. Gulyás jól emlékszik még a két kiváló edző, Kővári Árpád és Skaliczki László vezette szegedi csapatra, és arra, hogy többek között az egykori klasszis jobbátlövő, az immár a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) alelnökeként és a Telekom Veszprém sportigazgatójaként tevékenykedő Nagy László is innen indult a világhírnév felé.

Kocsis Máté, az MKSZ elnöke arról beszélt, hogy a szegedi C-csoport lesz az egyik legnehezebb a közelgő Eb-n a regnáló olimpiai bajnok franciákkal, a legutóbbi kontinensviadalon ezüstérmet szerző horvátokkal, a Franciaországot az Európa-bajnoki selejtezők során megelőző szerb válogatottal és a kemény diónak ígérkező ukránokkal. A szakmai munkával kapcsolatban megemlítette, a Pick Szeged Európa élvonalába tartozik a több mint 400 utánpótláskorú játékosával. Hangsúlyozta, gólt ő azonban sem tud dobni, csak a lehetőséget teremtették meg ehhez a fiataloknak, akiknek ez a létesítmény készült – mert nem (csak) az Európa-bajnokságra épült.



Csányi Sándor, a Pick Szeged tulajdonosa azzal kezdte, hogy habár az idők során igazi katlanná vált a csapat eddigi otthonául szolgáló Újszegedi Sportcsarnok, mégis az egyesülethez méltatlan körülmények között játszottak benne. Hozzátette, az új aréna átadásával infrastruktúráját tekintve megelőzték az ősi rivális Veszprémet.

Botka László polgármestert – a szegedi emberekhez hasonlóan – büszkeséggel tölti el az együttes hazai és nemzetközi szereplése, a sikerességét, népszerűségét pedig azzal szemléltette, hogy a itthoni BL-találkozókon rendre telt ház előtt lép pályára.

A megnyitó végén leleplezték a bejárat előtt található futurisztikus szobrot, egy kék bikát, amely a gárda kabalafiguráját ábrázolja.

ELKÉPESZTŐ LÁTVÁNYT NYÚJT A PICK SZEGED ÚJ ARÉNÁJA! NÉZZEN BE AZ ÖLTÖZŐBE IS!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik