Női kézi: A magyar NB I Európában az egyik legerősebb – Boris Dvorsek

K. A.K. A.
Vágólapra másolva!
2021.08.15. 10:08
null
A Fehérvár új, horvát edzője csak azt fogadja el, ha mindenki a maximumot nyújtja (Fotó: Alba Fehérvár)<br />
A korábban a horvát férfi kirakatcsapat PPD Zagrebbel trófeákat nyerő Boris Dvorsek kihívásnak tekinti, hogy a magyar női élvonalban dolgozhat.

 

Férfi- és női vonalon is rendkívül tapasztalt edzővel vágott neki a nyári felkészülésnek az Alba Fehérvár KC női kézilabdacsapata: az előző idényben a 10. helyen végző együttesnél a horvát Boris Dvorsek vette át az irányítást. A tréner a Zagreb férfigarnitúrájával 2013-ban és 2014-ben is bajnokságot és Horvát Kupát nyert, továbbá csúcsra ért a regionális SEHA-ligában is 2013-ban. Az 50 éves szakember másodedzőként hazája női válogatottjával 2011-ben világbajnoki, 2012-ben olimpiai 7. helyig jutott, ezenkívül dolgozott Boszniában, Finnországban és Olaszországban is.

„Hirtelen jött a fehérvári megkeresés, és bár volt egy francia ajánlatom is, amikor hallottam, hogy idejöhetek, rögtön tudtam, ez a legjobb megoldás. Hatalmas megtiszteltetés, hogy a világ egyik legszínvonalasabb női bajnokságában lehetek vezetőedző” – mondta Dvorsek, aki elégedett az elmúlt hetek munkájával új csapatánál.

„A kezdetektől nagy hangsúlyt fektetünk a fizikai felkészítésre, és ennek már láthatóak a pozitív jelei. A csapat elfogadta az általam kidolgozott edzésmódszert, támadásban és védekezésben is új alapokra helyezzük a játékunkat. Négy hetünk van a bajnokság kezdetéig, biztos vagyok benne, hogy napról napra egyre jobbak leszünk. Nekem nagyon fontos, hogy a csapaton belül jó legyen a hangulat – ez elengedhetetlen az eredményes szerepléshez.”

Az FKC edzője úgy véli, vannak nagyon jó játékosaik és olyan kerettagjaik, akikből egyszer jó kézilabdázók válhatnak.

„Bőven van fejlődési potenciál a játékosokban – folytatta Boris Dvorsek. – Fontos a képzés, hiszen ha egy sportoló egyénileg előre tud lépni, az a csapatjátékban is megmutatkozik. Szerencsére a lányok pontosan tudják, mi a feladatuk, érzik, fejlődniük, javulniuk kell. Az előző idényben a tizedik helyen végeztünk a bajnokságban, biztos vagyok benne, hogy ez nem a reális képet mutatta a csapatról. A magyar NB I Európában az egyik legerősebb, szóval nehéz hatvan percek várnak ránk ősztől is.”

Az eddigi felkészülési mérkőzéseken az Alba az NB I-es újonc Budaörsöt 30–23-ra, a Vácot 30–28-ra győzte le, míg a bajnoki bronzérmes Mosonmagyaróvárral szemben előbb 34–26-ra alulmaradt, majd 31–29-re nyert.

„A felkészülés ezen időszakában jó ritmusban játszottunk, mérkőzésről mérkőzésre jobban teljesített a csapat, viszontláttam, amit az edzéseken gyakoroltunk – értékelt Dvorsek. – Csak azt fogadom el, ha mindenki a maximumot nyújtja. Örülök és elégedett vagyok, ha csak öt százalékkal is, de jobb teljesítményt nyújtunk, mint az előző összecsapáson. A jövő héten Békéscsabára utazunk felkészülési tornára, ami jó erőfelmérő lesz, mivel rövid időn belül két mérkőzést is játszunk. Látni fogjuk, mi az, ami még javításra szorul a bajnokság kezdetéig.”  

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik