Férfi kézi: a Vardart is megelőzné Székely Márton új csapata

N. P.N. P.
Vágólapra másolva!
2021.07.06. 08:21
null
A Vardart is megelőzné Székely Márton új csapata (Fotó: Kovács Anikó)
Akár hatvan mérkőzés is juthat az Eurofarm Peliszterben az utóbbi években kevés játéklehetőséget kapó Székely Mártonnak.

Az északmacedón Eurofarm Peliszter átigazolta a múlt héten a 60-szoros válogatott Székely Mártont, aki a Telekom Veszprém kölcsönjátékosaként márciustól három hónapig a Portóban szerepelt. A 31 éves, 194 centis, 92 kilós kapus bajnokként és kupagyőztesként tért haza a portugáloktól az idény végeztével, de nem tudta, hol folytatja az ősszel. Végül a 2011-ben alapított, korábban Eurofarm Rabotnik néven ismert bitolai együttes lett a befutó, amely egy idényre szóló szerződést kötött vele.

Izlandi legenda szúrta ki Nagy Martint

A Mol-Pick Szeged ismét kölcsönadja a legutóbbi idényben a Valur Reykjavíkkal izlandi bajnokságot nyerő utánpótlás-válogatott kapusát,  Nagy Martint, aki ezúttal a német másodosztályban szereplő, ötszörös BEK-győztes Gummersbachhoz kerül egy évre.

A 22 éves játékost a korábbi kiváló balszélső, az izlandiakkal olimpiai ezüstérmet, Európa-bajnoki bronzérmet szerző, a gummersbachiakat tavaly május óta irányító Gudjón Valur Sigurdsson szemelte ki.

„Még a Valurban tartott egyéni képzést a szélsőknek Sigurdsson, amikor megismerkedtünk – mondta Nagy Martin. –  Néhány hónappal ezelőtt megkeresett, hogy szeretné, ha hozzájuk igazolnék. Örülök a lehetőségnek, mert nagy múltú csapatnál folytatom a pályafutásomat, jó körülmények várnak rám. Idén épphogy lecsúszott a Gummersbach a feljutásról, jövőre viszont a Bundesliga a cél. A korábban a dán Skjernben, az Orosházában és a Gyöngyösben is védő szerb Tibor Ivanisevics személyében ugyan rutinos vetélytársam lesz, de készen állok megharcolni a helyemért.”

„Francia, német, svájci és szlovén klubok kerestek, kettővel közülük már közel álltunk a megállapodáshoz, amikor a Peliszter ajánlata megérkezett, mondhatni, a legutolsó pillanatban  – mondta Székely, akinek július 19-én kell munkára jelentkeznie új csapatánál.  – Az Eurofarm abból a szempontból tökéletes választás, hogy az északmacedón versenysorozatokon kívül az Európa-ligában és a SEHA-ligában is indul, sőt, az El-ben már biztos csoportkörös. Meglepődtem, hogy Zeljko Babic vezetőedző emlékezett rám egy lengyel tornáról, amelyen még a Tatabányával vettünk részt, azt mondta a telefonban, jó benyomást tettem rá. Pusztán szakmai szempontok alapján döntöttem a bitolaiak mellett. Szimpatikus volt, amikor a sportigazgató a célokról beszélt, többek között a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes Vardart is meg akarják előzni a bajnokságban, ami nagy fegyvertény lenne, valamint a lehető legtovább szeretnének állva maradni a nemzetközi porondon. Az első megméretés augusztus huszonegyedikén vár ránk, akkor játszunk a fehérorosz Meskov Breszttel a SEHA-liga negyeddöntőjében. Már alig várom, hogy elkezdjük a felkészülést.”

A jövő évi, részben hazai rendezésű Európa-bajnokság miatt Székely Márton mindenképp olyan gárda hívásában reménykedett, amely az előző évekkel ellentétben folyamatos játéklehetőséget ad neki – ennek a kritériumnak az Eurofarm Peliszter megfelel, miután eddigi első számú kapusa, az egyiptomi válogatott Karim Handavi visszatér hazájába, továbbá a posztról még ketten távoznak, így a magyar játékos egyedüli vetélytársa egyelőre a Vardartól érkező 20 esztendős Marko Kizikj lesz. Egyébként az északmacedón alakulatnál játszik a horvát balátlövő Stipe Mandalinic, aki a német Füchse Berlint hagyta el a bitolaiak kedvéért, míg honfitársa, a jobbszélső Josip Bozic Pavletic a Göppingentől csatlakozik a csapathoz, amely a szerb irányító Nemanja Obradovicsot is megszerezte a PPD Zagrebtől.

Haris Porobic, a férfiválogatott kapusedzője

„Mindenképpen előrelépés lesz Marcinak az Eurofarm Peliszterben védeni, mivel a Telekom Veszprémben korábban kevesebb lehetőséget kapott, majd Portóban Alfredo Quintanát kellett pótolnia, miközben a poszttársa, Nikola Mitrevszki végig jól teljesített. Zeljko Babic remek edző, a másik új szerzemény, a macedón Marko Kizikj pedig tehetséges, de a fiatal kora miatt nem rendelkezik nagy rutinnal. A válogatott szempontjából is az lenne a legjobb, ha Székely minél több időt töltene a pályán. Megérdemelné, mert szorgalmas, nagy teherbírású kapus és ami fontos, végtelenül jó ember. Nem lennék meglepődve, ha kapna még egy vetélytársat, ám ha így is lesz, megbirkózik majd a feladattal.”

„A tervek szerint legalább hatvan mérkőzésen osztozunk majd a fiatal Kizikjjel, én pedig csak azt kívánom, minél többször pályára léphessek – folytatta a korábbi veszprémi Székely, aki a másfél idény alatt 31 alkalommal védte a csapat kapuját, mielőtt Alfredo Quintana februári halála miatt kölcsönbe Portóba hívták. – A válogatottság szempontjából sem mindegy, hol és mennyit játszom. Kijelenthetem, nem ugrok fejest az ismeretlenbe, a múltban ellenfélként már többször jártam Észak-Macedóniában, tudom, hova igazolok, nem az anyagiak motiváltak, amikor elfogadtam az ajánlatot. A leendő csapattársaim közül többen megfordultak az NB I-ben, ezért ismerős arcokból sem lesz hiány.”

Székely egyedül, családja nélkül utazik ki az Eurofarm Peliszterhez, s azt követően, hogy megkapja második oltását, nem kell karanténba vonulnia a jövőben sem.    

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik