Női kézilabda: két átlövőt szerződtetett a Győr – hivatalos

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2021.01.22. 15:01
null
Deszpotovics (80) a Győri ETO-nál folytatja a pályafutását (Fotó: Dömötör Csaba)
2021 nyarától egyaránt a Győri Audi ETO KC-nél folytatja a pályafutását Jelena Deszpotovics, a DVSC montenegrói válogatott átlövője, valamint Rju Eun Hi, a Puszan dél-koreai válogatott átlövője – számolt be róla a győri klub a hivatalos honlapján.

Annak ellenére, hogy sajtóhírek szerint a Metz, a Brest, a Buducsnoszt Podgorica és a Krim Ljubljana is érdeklődött iránta, Jelena Deszpotovics a Győri ETO ajánlatát fogadta el: a montenegrói átlövő kétéves szerződést írt alá és 2021 nyarán csatlakozik a klubhoz.

A podgoricai születésű, 26 éves Deszpotovics fiatal kora óta szerepel hazája válogatottjában, amellyel 2012-ben Eb-t nyert. 2015-ben a DVSC-hez szerződött, majd a szlovén Krimbe tett kitérőt követően 2017 decemberében visszatért Debrecenbe. A Kisalföld információja szerint a szerződése 2022-ig szólt, ám volt benne egy olyan opció, hogy ha BL-szereplő csapat hívja, akkor ingyen távozhat.

Az ETO a következő idényt Danyi Gábor távozása miatt új edzővel kezdi meg, aki nagy eséllyel a csapatot 2012 és 2018 között már irányító Ambros Martín lesz – Deszpotovics minden bizonnyal már a spanyol szakember kívánságlistáján szerepelt.

„Nem kellett nagyon bemutatkozni egymásnak, hiszen jól ismertem a Győri Audi ETO KC-t, mind a klubot és a játékosokat is, hiszen rengetegszer játszottunk egymás ellen. Nyilván, ha a világ legjobb csapata keres meg, akkor nem sokat kell gondolkodni. Nagyszerű debreceni évek után elfogadtam az Audi ETO hívását, azért, hogy tehessek egy újabb lépést előre karrierem során. Már várom a közös munkát a nyártól, de természetesen addig is a Loki színeiért teszek meg mindent a szezonban” – fogalmazott Jelena Deszpotovics.

A montenegrói kézilabdázó mellett még egy átlövő, a dél-koreai Rju Eun Hi érkezését is bejelentette a Győr. A 30 éves játékos a londoni és a riói olimpián, valamint a világbajnokságokon is ott volt az ázsiai válogatottal. Korábban a francia Paris 92 együttesének színeiben már légióskodott Európában, az ETO-hoz a hazája bajnokságában szereplő Puszantól érkezik – Deszpotovicshoz hasonlóan – 2021 nyarán. A győri alakulat kétéves szerződést kötött Rjuval.

„Megtisztelő volt a Győri Audi ETO KC megkeresése. Természetesen ismerem a csapatot, a világ legjobb klubjáról van szó. Nagy kihívás számomra, hogy a legjobbakkal a legmagasabb szinten a Bajnokok Ligájában is együtt szerepelhetek, de nincs bennem félelem, szeretnék élni a lehetőséggel. Remek játékosok vannak a csapatban, válogatott szinten többször is játszottam ellenük. Jelenleg tartanak még a dél-koreai bajnokság küzdelmei, de nagyon várom a közös munkát nyártól!” – mondta Rju Eun Hi.

A Győri ETO kerete már majdnem teljes a 2021–2022-es idényre (Fotó: gyorietokc.hu)
A Győri ETO kerete már majdnem teljes a 2021–2022-es idényre (Fotó: gyorietokc.hu)

„Hamarosan teljessé válik a 2021–2022-es játékoskeretünk. Az elmúlt évekhez hasonló elvek alapján alakítottuk ki a Győri Audi ETO KC keretét, hogy alkalmas legyen a legnagyobb célok elérésére is. Tizenhét játékos fog az első csapatban szerepelni. Mind felnőttkorúak és gyakorlatilag mindannyian alapemberei nemzetük válogatottjának. Örömmel jelenthetem be, hogy a dél-koreai Rju Eun Hi személyében igazán kiváló játékossal sikerült megegyeznünk. Rju már régebben is a látókörünkben volt, figyeltük a játékát és a fejlődését az elmúlt világversenyeken. Játszott már Európában, a Paris 92 együttesében, de jelenleg hazája bajnokságában szerepel. Nagy reményeket fűzünk hozzá, remek embert ismertünk meg tárgyalásaink során, örülök, hogy karrierje következő nagy lépését Győrben teszi meg, a Bajnokok Ligájában való szerepléssel. Hosszú idő után lesz ugyanis újra dél-koreai játékos a legrangosabb klubsorozatban” – mondta a klubhonlapnak Bartha Csaba, a Győri ETO elnöke.

A közlemény szerint az ETO 17 felnőttjátékossal a keretben tervezi elkezdeni majd a 2021–2022-es idényt – ebből már 15 megvan, mindössze beálló poszton van két kérdőjel. A beszámoló arra is kitér, hogy a jelenleg kölcsönben szereplő 1999-es, 2000-es és 2001-es születésű játékosaik várhatóan végleg eligazolnak.

A győri tervekben szerepel még, hogy a fiatal játékosaik fejlődésének fontosságát szem előtt tartva több 2002-es születésű kézilabdázójuk is kölcsönbe csatlakozhat első osztályú egyesületekhez nyártól – erről később részletes beszámolóval jelentkeznek.

A közzétett keret alapján úgy tűnik, a jelenleg a török Kastamonu Belediyesiben kölcsönben szereplő Amanda Kurtoviccsal nem számolnak Győrben – annak ellenére sem, hogy nyártól még egy évig érvényes a szerződése. Ezzel szemben a jövőjéről sejtelmesen nyilatkozó Anne Mette Hansen neve ott van a listán, így ő minden bizonnyal marad a csapatnál.

Szintén nem szerepel a névsorban Görbicz Anita és Eduarda Amorim – ők az idény végén minden bizonnyal visszavonulnak a profi sporttól. Továbbá nincs ott listán a koronavírus-fertőzésen áteső Puhalák Szidónia neve: a fiatal szélsőnek a felépülése a vártnál hosszabb időt vesz igénybe.

A kapusoknál marad a hármas felállás: a már a jelenlegi idényben is játékos-edzőként dolgozó Amandine Leynaud-val a következő kiírásban is számolnak a kapuban is. A beállóknál egyelőre csak Kari Brattset helye a biztos, Béatrice Edwige jövőjével kapcsolatban még több kérdőjel is van.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik