Kézilabda: az MKSZ Ilyés Ferenc elnökletével alapítványt hozott létre

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2020.07.14. 21:51
null
Az új alapítvány átveszi a székelyföldi akadémia működtetését is (Fotó: kezilabda.ro)
Együtt növünk fel! névvel, Ilyés Ferenc elnökletével alapítványt hozott létre a határon túli magyar utánpótlás kézilabdázás támogatására a Magyar Kézilabda-szövetség.
TÉGLÁKAT VISZNEK, NEM PEDIG HOZNAK

„A Magyar Kézilabda-szövetség az utóbbi években a korábbinál szorosabban együttműködött a határon túli magyar kézilabdázással, idén nyártól azonban még szorosabbra fűzzük a kapcsolatot az Együtt növünk fel! alapítvány révén, amely kifejezetten az akadémia támogatására, irányítására, szakmai munkájának fejlesztésére jött létre – emelte ki Novák András, az MKSZ operatív igazgatója. – Nem véletlen az együttműködés, hiszen Székelyudvarhelyen is szinte minden adott: a hagyományok, a gyereklétszám, az infrastruktúra és az edzői garnitúra, és olyan játékosok nőttek ki innen, mint például Ilyés Ferenc, aki ma már az MKSZ határon túli kézilabdázásért felelős elnöki megbízottja, egyben a most létrejött alapítvány kuratóriumának elnöke. Szeretném kiemelni Juhász Istvánt is, aki az MKSZ sportakadémiai központjának vezetője, és napi szinten foglalkozik a határon túli magyar kézilabda-műhelyekben folyó szakmai munkával, és Jakab Árpádot, aki az MKSZ és a határon túli magyar területek között a kapocs, a program motorja, egyben az alapítvány operatív munkájának egyik vezetője. Fontos számunkra, hogy az építkezéshez téglát viszünk a határon túlra, nem pedig hozunk, és hiszünk benne, hogy a kézilabdázó gyerekeknek helyben, otthon a leginkább adottak a feltételek az előrelépéshez. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani a magunk eszközeivel” – emelte ki Novák András.

A Magyar Kézilabda-szövetség az elmúlt években bebizonyította, hogy szívén viseli a határon túli magyar kézilabdát, az elmúlt néhány hónap pedig több időt biztosított számára programjai átgondolására. Az MKSZ elnöksége arra az elhatározásra jutott, hogy a sportág határon túli támogatására a leghatékonyabb működési forma az alapítványi, ezért létrehozta az Együtt növünk fel! alapítványt a határon túli magyar utánpótlás kézilabdázás támogatására.

Az alapítvány – mely idén nyártól első lépésként átveszi a székelyföldi és partiumi akadémiák működtetését – célja a történelmi Magyarország területén kialakítandó, a nemzettudatra épülő, az egészséges életmóddal és a versenysporttal összefüggő kézilabda-specifikus kiválasztás, felkészítés, versenyeztetés és szakemberképzés. Az alapítvány támogatja az együttműködési megállapodások megkötését hazai és külföldi sportszervezetekkel az utánpótláskorú játékosok versenyeztetése céljából, a gyermek és ifjúsági kézilabda tornák szervezését, a szakemberek díjazását, a sportoláshoz szükséges tárgyi feltételek javítását, a kiemelkedő eredményeket elért csapatok edzőtáboroztatását, a legjobb utánpótlás játékosok menedzselését (ezzel összefüggésben ösztöndíjakat állapíthat meg és folyósíthat), a szakemberek továbbképzését és jutalmazását.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke Ilyés Ferenc székelyudvarhelyi származású kézilabdázó, a Magyar Kézilabda-szövetség határon túli magyar kézilabdáért felelős elnöki megbízottja, a kuratórium tagjai Juhász István sportakadémia-központ vezető és Jakab Árpád, a határon túli magyar kézilabdázásért felelős főtitkári megbízott (az MKSZ részéről), valamint a székelyföldi kézilabdázás részéről Sipos Lóránt, a partiumi kézilabdázás részéről pedig Nagy Flórián kézilabda edzők. Az MKSZ elnöksége az ügyvezető igazgatói teendők ellátására, a napi ügyek operatív vezetésére Jakab Árpádot kérte fel.

Ilyés Ferencet kérték fel az alapítvány vezetésére (Fotó: Török Attila)
Ilyés Ferencet kérték fel az alapítvány vezetésére (Fotó: Török Attila)

ILYÉS SEM A KÉZILABDÁTÓL, SEM SZÜLŐFÖLDJÉTŐL NEM SZAKADNA EL

„Az már az elmúlt két évben is világossá vált számunkra, hogy minden határon túli magyar területnek más és más sajátosságai vannak, de ezekhez alkalmazkodva szeretnénk egy egységes szakmai irányvonalat mutatni – jelentette ki Ilyés Ferenc. – Az alapítvány elnöki tisztségét ellátó kiváló kézilabdázó újabb egy évet hosszabbított Tatabányán, de úgy tervezi, hogy profi sportpályafutása befejezése után teljes mellszélességgel beleveti magát a határon túli magyar kézilabdázást segítő munkába.

„Nagy öröm számomra, hogy aktív pályafutásom befejezése után sem szakadok el a kézilabdától, ráadásul óriási megtiszteltetés, hogy szülővárosom kézilabdás életének fellendítéséből is kivehetem a részem – mondta a székelyudvarhelyi születésű Ilyés, hozzátéve, az MKSZ immár nemcsak Székelyföldön, hanem a Partiumban, Felvidéken és Délvidéken is komoly szakmai és anyagi segítséget nyújt a magyar kluboknak, akadémiáknak. – Célunk, hogy a kézilabda utánpótlás támogatásával ne csak kiváló játékosokat, hanem edzőket és játékvezetőket is kineveljünk. Ehhez adottak az alapok, a feltételek, személy szerint éveken belül komoly eredményekre számítok” – bizakodott Ilyés Ferenc.

A MAGYARSÁGTUDAT IS KÖZÖS NEVEZŐ

„Úgy vélem, ez a projekt túlmutat a Kárpát-medencei magyar kézilabdázás egyszerű támogatásán – tette hozzá Jakab Árpád, az MKSZ határon túli kézilabdázásért felelős főtitkári megbízottja, az alapítvány ügyvezetője. – A Magyar Kézilabda-szövetség segítsége olyan löketet tud adni a határon túli, s ezáltal az anyaországi magyar kézilabdázásnak is, ami hosszú évekre megalapozhatja a majdani sikereket. Ezekben a gyerekekben nem mellékesen nem csak a kézilabdázás, a játék öröme a közös nevező, hanem a magyarságtudat is. Azt szoktam mondani, a határon túli magyar gyermekek legerősebb izma a szívük – ha ehhez hozzáadjuk az MKSZ segítségét, akkor csodálatos dolgok születhetnek még ebből a projektből” – bizakodott Jakab Árpád.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik