Női kézi-vb: Sokszor összeszedetlen volt a kézilabdánk – Rasmussen

NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT (Kumamoto), H. T.NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT (Kumamoto), H. T.
Vágólapra másolva!
2019.12.09. 12:08
null
Kim Rasmussen csalódott, de örül annak, hogy a lányok megmutatták az utolsó két meccsen, hogy mit tudnak (Fotó: Kovács Anikó)
Mint beszámoltunk róla, a magyar női kézilabda-válogatott 26–21-re kikapott Franciaországtól a Japánban zajló világbajnokságon, így a 14. helyen végzett a tornán. Kim Rasmussen szövetségi kapitány nem gondolkodott el a lemondáson, míg Kovacsics Anikó csapatkapitány hatalmas kudarcról beszélt, amin nehéz lesz túllépni.

 

Az M4 Sport riportere azt kérdezte Kim Rasmussentől, ha visszatekint a világbajnokságra, mi az, amit biztosan másképp csinálna a szövetségi kapitány.

„Ezt most nem tudom. Természetesen sok dolog volt, de elsősorban nem kapnék kétperces kiállítást Románia ellen. Mindig próbáltam forgatni a csapatot, frissen tartani a játékosokat, ha ezt a meccset is megnézzük, az utolsó percekben elfogyott az energiánk. Ez az, amiért jobban rotáltam őket. Azoknak a játékosoknak, akik pályára lépnek, valamit mutatniuk kell, egy asszisztot, egy ütközést, egy jó passzt. Nagyon sokszor, amikor változtattunk, összeszedetlen volt a kézilabdánk. Ezért egy idő után picit stresszessé váltunk. Hogy mit csinálnék másként? Egy góllal kaptunk ki Montenegrótól és Romániától, és ebbe a helyzetbe kerültünk. Franciaországgal nagyon jó mérkőzést játszottunk” – fogalmazott Kim Rasmussen szövetségi kapitány az M4 Sportnak a mérkőzés után.

„Természetesen csalódott vagyok, de ezen az utolsó két mérkőzésen megmutatták a lányok, hogy mit tudnak, és ennek örülök. Sosem adom fel. Apró részletek döntöttek ezen a világbajnokságon. Az előző évben a magunk útját jártuk – jól. Azért vagyok itt, hogy dolgozzak, hogy minél jobbak legyünk, imádom a munkámat, imádom Magyarországot, imádom ezt a csapatot, de néha a sport ilyen…

Ha a szövetségnél úgy gondolják, hogy nem én vagyok a legmegfelelőbb személy, az az ő döntésük, de én úgy gondolom, megdolgoztam ezért, ismerem a csapatot, a kultúrát, jól érzem magam, minden tőlem telhetőt továbbra is megteszek– mondta a dán szakember.

BÍRÓ BLANKA: NEHÉZ LESZ MEGEMÉSZTENI

Jól indult magyar szempontból a mérkőzés, sokáig vezettek is. Mi történt a hajrában?
Egy ilyen mérkőzésből azért nagyon nehéz messzemenő következtetéseket levonni, sajnos – válaszolta Bíró Blanka, a magyar válogatott kapusa. – Hiszen tudjuk jól, hogy a franciák és mi is hasonló lelkiállapotban érkeztek erre a meccsre. Nehéz ilyenkor felpörögni, egy óriási kudarccal a hátad mögött. A második félidőt sokkal rutinosabban hozta le a francia válogatott.

Mi volt a legnagyobb probléma?
A franciák megfordították az állást, miközben mi kapkodtunk. Nyilván azt akartuk, hogy emelt fővel jöhessünk le az utolsó találkozót követően a pályáról és nyerni, de ne felejtsük, a legutóbbi világbajnokkal találkoztunk.

Mikor tud majd, ha jó szívvel nem is, de fájdalom nélkül visszagondolni erre a vb-re?
Szerintem soha nem fogok jó szívvel visszaemlékezni rá, mert mindenki tudja, hogy a románok elleni meccsen könnyen lehet, az ötkarikás álmok múltak. Persze most még jó magyar szokás szerint számolgathatunk az olimpiai selejtező kapcsán. Ez egy olimpiai kvalifikációs vb volt, ezt sokkal nehezebben emészti meg az ember, pláne, hogy bőven megvolt a lehetőségünk a középdöntőbe jutásra.

„Egyik csapat sem erre számított ezen a vébén, mind a két válogatott nagyon fáradt volt. Ötven percig jól bírtuk, az utolsó tíz percben sajnos látszott a csapaton, hogy elfáradt. Jó gyakorlás volt ez nekünk, hogy egy ilyen pofon után fel tudtunk állni. Mind a két mérkőzést meg akartuk nyerni, az egyiket sikerült. Összességében nem erre számítottam, nagyon reméltem, hogy benne leszünk a legjobb nyolcban, sajnos nem sikerült, de sokat tudunk tanulni ebből” – mondta a mérkőzés legjobbjának választott Lukács Viktória a sportcsatornának.

Ennek a fiatal csapatnak a jövőben sok sikerben lehet még része, de össze kell szoknunk. Voltak olyan meccsek, ahol a védekezés összeállt, olyankor a támadójáték nem sikerült, míg máskor ha megtaláltuk a támadójátékot, a védekezésünk puhult fel” – folytatta az FTC jobbszélsője már az interjúfolyosón, majd kitért arra is, mi működött nálunk ezen a tornán.

A kapusteljesítményünket mindenképpen ki leehet emelni, és a szélsőjátékunk is jó volt az egész vébé során. A belső poszton szereplők is feljavultak a Szenegál elleni meccs után, megtalálták a lendületet. Szintén a pozitívumok közé sorolom, hogy egy román meccs után fel tudtunk állni, összefogva meg tudtuk nyerni a következő meccset.”

Lukács azzal zárta, örül, hogy legalább nekik, szélsőknek kijött a lépés.

„Inkább mentális problémáink voltak, a támadásoknál nem tudtunk annyira koncentrálni, nem ültek a játékaink, fásultan, sok hibával játszottunk. A védekezésünk néha jó volt, néha nem. Mindig valami nagyon jó volt, valami nagyon rossz volt, úgyhogy ezen kell javítanunk – kezdte értékelését Tomori Zsuzsanna.

Jól kezdtük a vébét a kazahok ellen, a spanyolok ellen nem volt közünk a meccshez, a montenegróiak elleni találkozót nagyon sajnálom, nagyon közel voltunk, a románok ellen pedig úgy kezdtünk, ahogy kell, de teljesen lefagytunk a második félidőben.

Fizikailag nem volt problémánk, inkább néha nem nagyon tudtuk, hogy mit akarunk támadásban. Lassan kezdtük el az akciókat, nem azokat a lövőhelyzeteket vállaltuk el. Próbálkoztunk mindig, csak valahogy mindig megfaultoltak, vagy eladtuk a labdát. Ennek van jövőképe, össze kell szedni, meg kell nézni a meccseket, mert aki itt játszott, biztos vagyok benne, hogy még két olimpiai ciklus alatt itt lesz, úgyhogy biztató, ha ezek a játékosok tapasztalatot szereznek.

„Sikerült tisztességgel befejeznünk ezt a világbajnokságot. A franciák elleni meccsnek a végére nagyon kijött, hogy elfogytunk. Az egyéni teljesítmények kicsit későn kezdtek azok lenni, amik igazán, gondolok itt magamra is. Tavaly voltak egygólos győzelmeink, most ezek az egy gólok nem a mi javunkra döntöttek, ennek pedig ilyen kudarcok az eredményei. Igazság szerint van min dolgoznunk, sokat hibáztunk, főleg azon a román meccsen, de előtte Montenegró és Spanyolország ellen is lehetett volna több. Nem örülünk annak, hogy ilyen eredményt értünk el, de a csapat megpróbált továbbmenni és nem feladni. Ez hatalmas nagy kudarc. Megemészteni, túllépni rajta nem olyan könnyű, és nem is lesz gyors szerintem, de biztos túl leszünk rajta– fogalmazott a csapatkapitány Kovacsics Anikó.

A találkozóról ide kattintva olvashat bővebben!

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG,JAPÁN
ELNÖK-KUPA-DÖNTŐ – A VB 13. HELYÉÉRT

FRANCIAORSZÁG–MAGYARORSZÁG 26–21 (12–12)

Kumamoto, 2920 néző. Vezette: Alpaidze, Berezkina (oroszok)
FRANCIAORSZÁG: GABRIEL – Coatanea 2, Niombla, Zaadi 1, Edwige, Nze Minko 2, Houette 2. Csere: Leynaud (kapus), Sercien, LACRABERE 6 (4), Horacek 2, Flippes 3, FLOPPA 3, KANOR 3, Nocandy 2, Bouquet.Szövetségi kapitány: Oliver Krumbholz
MAGYARORSZÁG: KISS É. – LUKÁCS V. 7, Kovacsics 3, Tomori 2, Tóvizi 2, Háfra N,, Schatzl Nadine 1. Csere: Bíró B. (kapus), Szabó L. 3 (3), Vámos P., Kiss N., MÁRTON 3, Tóth G., Pásztor N., Klujber.Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
Az eredmény alakulása. 8. p.: 2–4. 14. p.: 4–6. 18. p.: 7–7. 26. p.: 9–12. 37. p.: 14–16. 42. p.: 18–16. 46. p.: 18–18. 50. p.: 21–18. 56. p.: 24–19.
Kiállítások: 6, ill. 4 perc
Hétméteresek: 4/4, ill. 3/3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik