Női kézi-vb: Ez személyes támadás volt ellenem – Kim Rasmussen

NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT (Jacusiro)NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT (Jacusiro)
Vágólapra másolva!
2019.12.06. 12:43
null
Kim Rasmussen vállalja a felelősséget (Fotó: Kovács Anikó)
Mint beszámoltunk róla, a magyar női kézilabda-válogatott hétgólos előnyből 28–27-es vereséget szenvedett Romániától, ezzel a C-csoport negyedik helyén zárt, s legjobb esetben is csak a 13. helyet szerezheti meg. A vb-ről így már biztosan nem juthatunk olimpiai kvalifikációs helyhez, még az Eb-7. helyünkkel lehet keresnivalónk. Kim Rasmussen szövetségi kapitány magára vállalta a felelősséget, de elmondása szerint a delegátus személyes támadást intézett ellene.

A sport arról szól, hogy ki áll nyerésre a legvégén – kezdte értékelését a sajtótájékoztatón Kim Rasmussen szövetségi kapitány. – Nagyon csalódott vagyok magam miatt, és azért is, hogy legalább nem tudtuk a döntetlent megőrizni. Az utolsó tíz percben különösen idegesítő volt a bíráskodás, senkinek fogalma sem volt arról, mit tehet és mit nem. A pályafutásom során először éreztem úgy, hogy a zsűrinek személyes problémája volt velem. Szomorú, amikor nem a pillanatnyi történések alapján születnek az ítéletek, hanem múltbeli eseményekre reagálnak.”

NEM CSAK A KAPITÁNY HIBÁJA

A kezdésük nagyon rendben volt.
– Az elején jól mentünk és kialakítottunk egy olyan előnyt, amit nem kellett volna eladni a végére. Nagyon küzdöttek a románok és vissza is jöttek a meccsbe – válaszolta Szabó Laura, a magyar válogatott beállója.

Mi változott a szünet után? Mitől lett szoros az állás a második félidő elejétől?
– Lehet, hogy kicsit megnyugodtunk az első félidőben kiépített hatgólos előnytől. Sokat hibáztunk.

Önön semmi sem múlt, a ziccereit és a hétmétereseit is biztosan értékesítette, de a végén a románoknak megítélt hétméteresek és kiállítások miatt nehéz helyzetbe kerültek. Kim Rasmussen is büntetést kapott.
– Ez nemcsak az ő hibája, az egész meccsen voltak hibáink. Ezt az egy gólt bárhol keresgélhetjük, hogy hol ment el meccs közben, ki hagyott ki egy ziccert vagy éppen kit állítottak ki. De egy csapat vagyunk. Nem egy emberen múlt.

Kérdésre válaszolva pontosan kifejtette, mi is történt az ominózus esetben.

Az első félidőben arról érdeklődtem a zsűrinél, hogy meg tudná-e kérdezni a játékvezetőket, mit csináltunk rosszul, hogy kijavíthassuk, mert nem láttam az esetet. Ezért sárga lapot kaptam. A második félidő végén, amikor a két percet kaptam, annyit mondtam csak, »á-á«. Mindezt egy olyan szituációra reagálva, amivel, és elnézést a kifejezésért, teljesen megb***dtunk. Ez a döntés személyesen ellenem irányult. Szomorú a sportágunk szempontjából, hogy ott ülnek, és maguk akarják eldönteni a mérkőzést. Miért nem hagyják meg ezt a játékvezetőknek és a két csapatnak, amikor ilyen nagy a tét? Lehet, most hazamennek, és boldogok lesznek attól, hogy kicsesztek velem. Tanulnom kell ebből és fogok is, de idegesítő időről időre ezt látni. Ha valaki rossz ítélkezést szeretne látni, meg kell neki mutatni ezt a meccset.”

Mint ismert, a mieink 26–24-re vezettek az 57. percben, amikor Rasmussen két percet kapott, ezután egyenlítettek a románok, majd Cristina Neagu nyolc másodperccel a vége előtt hetesből megszerezte a románok győzelmet és továbbjutást jelentő gólját. A sikerükben nagy szerepe volt a kapus nélküli játékuknak.

Ezzel együtt leginkább magamra haragszom, mert igazán soha nem találtuk meg a hét a hat elleni játék ellenszerét, nem büntettük meg a kockázatvállalásukat – folytatta Rasmussen. – Ennek a felállásnak a sajátja, hogy mindig lesz egy üres ember valahol az ellenfélnél. Középen nehezen tudtuk kezelni Neagut, aki szervezte a játékot. Gyakran játszották le a labdát a szélre, de ha jobban figyelünk a szélsőkre, akkor a belső poszton szereplők előtt adódott volna több hely. A románok ma okosan játszották ezt a taktikát, az én feladatom lett volna ez ellen valamit kitalálni. Az ebből adódó idegességet átvittük a támadójátékunkba, de így is háromgólos előnyben voltunk a hajrához érve. Ez a legnagyobb csalódás az edzői pályafutásom során. Magamba kell néznem, hol hibáztam, mert a lányok mindent megtettek. Ez most kegyetlen, de ilyen a sport. Szeretnék bocsánatot kérni a játékosoktól és a magyar szurkolóktól, mert ma nem voltam azon a szinten, amit megérdemeltek volna. Nem tudom még, hogyan koncentráljunk az Elnök-kupára.”

Kovacsics Anikó a legjobbkor játszott a legjobban, de az ő hat gólja is kevés volt a sikerhez.

Nem is jutok szóhoz, nem tudom, mit mondjak – mondta láthatóan a könnyeivel küzdve Kovacsics Anikó, a válogatott csapatkapitánya az M4 Sportnak. – Az első félidő remek játéka után ezt nagyon-nagyon elszúrtuk. Amíg a védekezésünk nem áll össze, s folyamatosan gólt kapunk, megbosszulja magát, ha egy támadásból nem dobunk gólt. Az első félidő rendben volt, de a másodikban sokat hibáztunk. Mindent megpróbáltam, bár rosszul játszottam volna, csak mentünk volna tovább, de így teljesen mindegy. Nem tudom, mit mondjak, nyilván nem úgy megyünk oda, hogy az Elnök-kupa kit érdekel, de így… ”

Tomas Ryde, a románok szakvezetője sportszerűen elismerte, lehet hogy nem volt jogos az utolsó hetesük.

Őszintén, nem biztos, hogy hetes volt a végén, épphogy hozzáértek a játékosunkhoz, de természetesen örülök, hogy nyertünk. Az új szabályokhoz még alkalmazkodni kell, sok volt a kétperces büntetés, nehéz lesz a folytatásban alkalmazkodni a felfogáshoz. Sajnálom a magyar csapatot, mert sok múlt ezen a meccsen. Nagyon jól játszottak az első félidőben, mi nem voltunk meccsben, a hatgólos különbség soknak tűnt. A hét a hat elleni játékkal tudtunk visszajönni, sokat köszönetünk a szélsőinknek, akik most játszottak a legjobban a tornán. Gyakran cseréltem kapust, mert nem tudtuk kiismerni elsősorban Kovacsics lövéseit. Szeretem, ahogy a fiatal magyarok játszanak, övék a jövő. Folytassák tovább a megkezdett utat, lesznek új célok, amiért küzdhetnek!”

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG,JAPÁN
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ

C-CSOPORT
ROMÁNIA–MAGYARORSZÁG 28–27
(10–16)
Jacusíro, 2400 néző. Vezette: Kutler, Merz (németek)
ROMÁNIA: Dedu – Udristioiu, Polocoser, Perianu 2, Pintea 2, Neagu 10 (9), IUGANU 6. Csere: Dumanska (kapus), Zamfirescu, Vizitiu, Ostase 2, SERAFICEANU 5, Dache, Bacaoanu, Pristavita 1, Florica. Szövetségi kapitány: Tomas Ryde
MAGYARORSZÁG: Bíró B. – Lukács V. 2, KOVACSICS 6, Tomori 3, Tóvízi 1, Háfra N. 4, Schatzl Nadine 2. Csere: Kiss É., (kapus), Klujber 1 (1), Vámos P. 1, Kovács A. 1, SZABÓ L. 6 (3), Tóth G., Faluvégi D. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
Az eredmény alakulása. 7. p.: 0–5. 11. p.: 1–7. 19. p.: 6–9. 22. p.: 6–12. 28. p.: 8–13. 34. p.: 12–18. 41. p.: 16–18. 48. p.: 19–20. 52. p.: 21–24. 55. p.: 23–26. 58. p.: 25–27.
Kiállítások: 12, ill. 10 perc
Hétméteresek: 9/9, ill. 6/4

A csoport többi mérkőzésén:
Montenegró–Spanyolország 26–27
(14–14)
Ld:
Radicsevics 7, ill. Pena 6, Cabral 6
Kazahsztán–Szenegál 20–30
(7–15)
Ld:
Abilda 9, ill. Camara 8

A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Spanyolország 5 5 159–103 +56 10
2. Montenegró 5 4 1 137–123 +14 8
3. Románia 5 3 2 121–129 –8 6
4. MAGYARORSZÁG 5 2 3 145–117 +28 4
5. Szenegál 5 1 4 119–137 –18 2
6. Kazahsztán 5 5 92–164 –72 0
ELNÖK-KUPA (13–16. HELYÉRT)
12.08.4.30
MAGYARORSZÁG–Argentína
12.08.4.30
Angola–Franciaország
12.09.7.00MAGYARORSZÁG–Argentína vesztese–Angola–Franciaország vesztese
12.09.10.00
MAGYARORSZÁG–Argentína győztese–Angola–Franciaország győztese
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik