Női kézi BL: Larvik-Volgográd, Buducsnoszt-Vardar - program, érdekességek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.09. 09:10
null
Katarina Bulatovics, az egyetlen a final four mezőnyében, aki tavaly is ünnepelhetett, a negyedik BL-címére hajt (Fotó: EHF)
A női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében a Larvik ma a Dinamo Volgográddal, míg a Buducsnoszt Podgorica a Vardar Szkopjéval mérkőzik a budapesti final four első napján. Cikkünkben a napi program mellé összeszedtük a négyes döntő érdekességeit.

 

LARVIK–DINAMO VOLGOGRÁD (BL-mérleg: 7–0–2, 280–216)

♦ A LARVIK az egyetlen csapat a szezonban, amely mindegyik BL-mérkőzésén győzött. A norvég együttes Nagybányán és Győrben játszotta a legszorosabb meccseket, minimális különbséggel nyert.

♦ A norvég bajnok Thüringer HC elleni 18 gólos sikere (36–18) volt a legnagyobb különbségű a negyeddöntős meccsek között. A szezon legnagyobb diadala a HC Leipzigé: a lipcseiek 42–22-re ütötték ki a Hypót.

♦ Ole Gustav Gjekstad csapata múlt szombaton szenvedte el szezonbeli első vereségét, a bajnokság elődöntőjében 31–25-re kikapott a kristiansandi Vagtól. A keddi visszavágón aztán simán ledolgozta a hátrányát, 31–18-ra nyert, s a fináléban a Glassverket lesz az ellenfele.

♦ A hivatalos adatok szerint a larviki Alina Wojtas és Kristine Breistöl (191 centiméter) a négyes döntő két legmagasabb játékosa.

♦ A dán kapus, Sandra Toft 2009-ben egy autóbaleset következtében kis híján megbénult nyaktól lefelé, öt hónappal később viszont már pályán volt.

AZ EDDIGI LEGJOBB EREDMÉNY
Buducsnoszt: győztes (2012)
Dinamo Volgográd: elődöntős (2000)
Larvik: győztes (2011)
Vardar Szkopje: elődöntős (2014)

♦ A DINAMO VOLGOGRÁD volt az egyetlen, amely fordítani tudott a negyeddöntős párharcában. A nagybányai kétgólos vereség után otthon 30–25-re győzött.

♦ Az orosz csapat története során eddig csak egyszer, 15 éve jutott el az elődöntőig. 2000-ben a Kometal Szkopje összesítésben egygólos különbséggel búcsúztatta (18–23, 26–22).

♦ A Dinamo keretében van a final four egyetlen nem európai játékosa, a tunéziai Aszma el-Gaui.

♦ A volgográdiak a következő szezonban csak akkor lehetnek ott a BL-ben, ha most megnyerik a sorozatot, ugyanis a hazai bajnokságban csupán az ötödik helyen végeztek. A negyeddöntőben megnyerték az első meccset az Asztrahanocska ellen, a másodikon viszont kétszeri hosszabbítás és hétméteresek után 41–40-ra kikaptak, s a harmadikat is elveszítették 23–19-re.

Anna Szedojkina és Olga Akopjan egyaránt kislánynak adott életet 2013-ban. Anna Kocsetova pedig azért hagyta ki a 2012–2013-as idényt, mert féléves világ körüli útra ment a férjével, végül a klubvezetők kapacitálására tért vissza.

VARDAR SZKOPJE–BUDUCSNOSZT PODGORICA (BL-mérleg: 0–1–2, 61–69)

♦ Az előző szezon final fourja után ez a két csapat tudott ismételni és újra eljutni Budapestre. Tavalyi elődöntőjük során hosszabbítás után 22–20-ra a Podgorica nyert.

♦ Két játékos van a négyes döntő mezőnyében, aki már többször is felemelhette a trófeát. Katarina Bulatovics jelenlegi csapatával 2012-ben, a Slagelsével 2007-ben, az ETO-val tavaly ünnepelhetett, míg a szkopjei Anja Althaus a Viborg 2009, 2010-es duplázásának volt részese.

Cristina Neagu (Buducsnoszt, 92) hárommal vezet a góllövőlistán Andrea Penezic (Vardar, 89) előtt. Anna Kocsetova lemaradása (86) hat gól, Nora Mörké (84) nyolc.

♦ Nemzeti összetettség tekintetében a VARDAR SZKOPJE a legsokszínűbb formáció, kilenc ország állampolgárai alkotják: a macedón együttesnek van német, orosz, francia, montenegrói, szlovén, szerb, horvát és spanyol légiósa is.

♦ A legtöbb találatot a Krim Ljubljana–Vardar Szkopje középdöntős meccsen jegyezték fel, a vendégek kis híján 50 gólig jutottak (29–47).

♦ A Vardar néhány nappal a final four előtt begyűjtötte a harmadik bajnoki címét. Bár még három forduló hátravan a kiírásból, 15 ponttal vezetnek (hárompontos rendszerben) a városi rivális Metalurg előtt.

Andrea Lekics gyermekkorában kipróbálta a röplabdát, a kosárlabdát, a labdarúgást és a teniszt is, továbbá kék öves karatés!

♦ A csapatonkénti eddigi tizennégy találkozó után a BUDUCSNOSZT PODGORICA gólkülönbsége a legjobb, plusz 104 (meccsenkénti +7.43).

♦ A legkevesebb gólt az évadban a Buducsnoszt–THC meccs hozta, amelyen így is fölényes podgoricai siker született (23–14).

♦ A Buducsnosztot edző Dragan Adzsics felesége magyar nemzetiségű. A szakember akkor ismerkedett meg az újvidéki Tímeával, amikor utóbbi Zsiga Gyulának segítve fordítóként dolgozott a klubnál. A párnak két fiúgyermeke van.

NŐI KÉZILABDA FINAL FOUR (BUDAPEST, PAPP LÁSZLÓ SPORTARÉNA)
Jegyvásárlás: jegyed.hu (árkategóriák: 39 990 Ft, 27 990 Ft, 19 990 Ft, 9990 Ft – a jegyek mindkét játéknapra érvényesek)
DÖNTŐ – VASÁRNAP
Az elődöntő győztesei 17.00 (tv: DIGI Sport2)
Vezeti:
Horváth P., Marton (magyarok)
A 3. HELYÉRT – VASÁRNAP
Az elődöntő vesztesei 14.30(tv: DIGI Sport2)
Vezeti:
Brunovsky, Canda (szlovákok)
ELŐDÖNTŐ – SZOMBAT
Larvik (norvég)–Dinamo Volgográd (orosz) 14.15 (tv: DIGI Sport1)
Vezeti: L. Poulsen, Mortensen (dánok)
Vardar Szkopje (macedón)–Buducsnoszt Podgorica (montenegrói) 16.45 (tv: DIGI Sport1)
Vezeti: Jurinovic, Mrvica (horvátok)
A legfrissebb híreket itt találja a női kézilabda Bajnokok Ligájáról!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik