A katari kézi-vb után: „Arabok tovább nem leszünk?”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.02. 15:42
null
A katari himnuszt a honosított játékosok is énekelték (Fotók: Action Images)
A franciák újabb „triplázása” is nehezen megismételhető teljesítmény, de a katari férfi kézilabda-világbajnokság mégis a honosított játékosok hadával egészen az ezüstéremig menetelő hazai csapatról marad emlékezetes. Ráadásul Katar Danijel Saric kivételével nem világsztárokat vonultatott fel, csapatként mégis egységesen küzdve jutott el a döntőig. A központi kérdés pedig: véget érhet a honosítási hullám?

Két éve Barcelonában a spanyolok nyakába akasztották az aranyérmet, Valero Riverának, a világ egyik legjobb edzőjének akkori csapata megszakította a franciák sikersorozatát. Rivera közel volt ahhoz, hogy Katarral is felérjen a csúcsra, amire még nem volt példa a férfi vb-k történetében, de az ezüsttel is nagyot alkotott.

Egy-két honosított játékos eddig is feltűnt és főszereplővé is vált több válogatottban, de olyat még nem láttunk, mint Katar esetében, hogy az ország legjobbjai közé csak két, eredetileg is az adott országban született játékos kerüljön be, a csapat döntő többségét honosított európaiak, ázsiaiak és karibiak alkossák, akik ráadásul már szülőhazájuk válogatottjában is bemutatkoztak. Ezúttal Katar a saját válogatottja erősítésére „szerződtette őket”, és útlevelet adott nekik, a honosításon kívül pedig az egyes győzelmekért is magas jutalomban (a hírek 100 ezer euróról szóltak) részesítette a keret tagjait.

Más kérdés, hogy több katari játékosban láthatóan nagy bizonyítási vágy dolgozott, és bár a bírói támogatást is többször megkapták, nem lehet elvitatni, hogy Rivera irányításával kiváló csapattá formálódtak, több szép dolgot is láthattunk tőlük a pályán.

Ha a kulcsembereiket keressük, akkor első helyre kívánkozik a bosnyák kapus, Danijel Saric, aki az egész torna során összesen 36 százalékkal védett. A legeredményesebb katari játékos a montenegrói Zsarko Markovics volt (127 lövésből 67 gól), aki a szlovén Dragan Gajic mögött a második helyen végzett a vb góllövőlistáján (lásd keretes táblázatunkat). A 2006 és 2009 között a Veszprémben is megforduló jobbátlövő nálunk nem tudta megváltani a világot, igazán emlékezetes szezonja talán csak 2013–2014-ben volt a HSV Hamburggal.

A Kubában született balátlövő, Rafael Capote (78 lövésből 48 gól) ugyan játszott a spanyol bajnokságban, mégsem volt igazán szem előtt eddig, márpedig a tíz méterről eleresztett bombáival gyakran állította megoldhatatlan feladat elé az ellenfelek kapusait. A francia Bertrand Roiné 2011-ben aranyérmes volt a franciákkal a vb-n, látszott is rajta a nagy akarás a (volt) honfitársai elleni döntőben. A több mint két méteres és százhúsz kilós spanyol beálló, Borja Vidal is hasznos tagja volt a csapatnak.

A GÓLLÖVŐLISTA VÉGEREDMÉNYE
1. Dragan Gajic (szlovén) 71 gól
2. Zsarko Markovics (katari) 67
3. Uwe Gensheimer (német) 54
4. Rodrigo Salinas (chilei) 52
5. Rafael Capote (katari) 48
6. Valero Rivera (spanyol) 47
7. Kiril Lazarov (macedón) 45
8. Sziarhej Rutenka (fehérorosz) 43
9. Robert Weber (osztrák) 42
10. Ivan Cupic (horvát) 41

Emellett arab országokból is bevásároltak: új hazája lett a tunéziai Juszef Benalinak (17/24), az egyiptomi Hasszan Avad Mabruknak (3/5) és Mahmud Hasszab Allának (25/36), a szíriai Kamalaldin Mallasnak (23/36) és Hadi Hamdunnak (2/3).

Érthető módon világszerte váltott ki ellenérzést a katariak szereplése, és nagyon nem lenne jó, ha ebbe az irányba menne el a sportág. Claude Onesta, a franciák szövetségi kapitánya már a döntő után rossz érzéssel beszélt:

„Abban hiszek, ha valaki állampolgárságért folyamodik, akkor az adott országban él, ott neveli a gyerekeit, így pedig minden joga megvan hozzá, hogy az adott nemzetet képviselje egy világversenyen. De ha valakit csak egy tornára igazolnak, akkor az a szabályok kijátszása. Nem akarok pálcát törni a katariak felett, de sokat ártana a kézilabdának, ha ez a tendencia folytatódna.”

Nikola Karabatic a döntőben megint vezérként játszott
Nikola Karabatic a döntőben megint vezérként játszott

Megoldás lehetne a labdarúgásban alkalmazott szabályok bevezetése, tehát ha valaki már pályára lépett egy adott ország felnőttcsapatában, akkor ezt már máshol nem tehetné meg. Ezen a véleményen van Jean Brihault, az európai szövetség (EHF) elnöke is:

SIKERES ÉPÍTKEZÉS, TOVÁBB TARTÓ DOMINANCIA

A franciáknak láthatóan jól sikerült beépíteni több fiatal játékost az „aranygenerációba”, és a Claude Onesta, valamint a visszavonult Didier Dinart által irányított válogatott eközben is meg tudta őrizni domináns szerepét. A Jérome Fernándezhez hasonlóan már négy vb-medáliával büszkélkedő Thierry Omeyer egyből kijelentette a döntő után: Rióban is célba veszik az aranyat. Ez lenne sorozatban a harmadik olimpiai aranya a „szakértőknek” azok után, hogy Dohában első válogatottként jutottak el öt vb-címig.

„Nem ez az első alkalom, hogy játékost honosítanak, a spanyolok és mások is megtették már. De úgy látom, itt Katarban lenyűgöző méreteket öltött a folyamat” – mondta a dán Tv2-nek Brihault, majd komolyra fordította a szót.

„Személy szerint a szigorúbb szabályozást támogatnám, azaz 22 éves kor fölött már nem játszhatna másik válogatottban senki sem. Nem szólhatunk bele, ha valaki másik állampolgárságot szeretne felvenni, de abban igenis van dolgunk, hogy ne lehessen más válogatottban is pályára lépni. Hangsúlyozom, mindez az én véleményem, nem az EHF egységes álláspontja. Ez olyan kérdés, amelyet meg kell vitatnunk a közeljövőben, és a következő IHF-kongresszuson foglalkoznunk kell vele.”

Az IHF-et vezető Hasszan Musztafa sem kerülhette meg a kérdést a vb záró konferenciáján:

„Mi az IHF tanácsát képviseljük, ezzel pedig a kongresszusnak kell foglalkoznia, így jobb ha a hazai szövetségükhöz fordulnak az ügyben, hogy vessék fel a témát. Nekem tiszteletben kell tartanom a kongresszus döntését, ha nem így tennék, le kellene mondanom. A saját véleményemet ne is kérdezzék” – válaszolta Musztafa, aki elmondta, örül neki, hogy az arab világban is népszerűsíthetik a kézilabdát, és további országok bekapcsolódását reméli.

Visszatérve a vb-re, ha sikerül együtt tartani a katari csapatot, akkor jó eséllyel pályázna riói repülőjegyre, amelyet már az őszi (szintén hazai pályán megrendezendő) ázsiai selejtező megnyerésével kiharcolhat (az olimpiai kvalifikációs helyzetről bővebben itt olvashatnak).

Jelenetek a férfi kézi-vb-ről

A VILÁGBAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
1. Franciaország
2. Katar
3. Lengyelország
4. Spanyolország
5. Dánia
6. Horvátország
7. Németország
8. Szlovénia
9. Macedónia
10. Svédország
11. Izland
12. Argentína
13. Ausztria
14. Egyiptom
15. Tunézia
16. Brazília
17. Csehország
18. Fehéroroszország
19. Oroszország
20. Bosznia-Hercegovina
21. Irán
22. Szaúd-Arábia
23. Chile
24. Algéria
A 2015-ös torna összes eredménye.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik