Férfi kézi: hogyan állunk az olimpiai kvalifikáció szempontjából?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.01. 19:35
null
A magyar válogatott célja az olimpiai részvétel (Fotó: Veres Viktor – archív)
A Katarban megrendezett férfi kézilabda-világbajnokság az olimpiai kvalifikáció szempontjából is kiemelt jelentőségű volt. Az alábbiakban áttekintjük, pillanatnyilag hogyan áll a folyamat, kikkel kell megküzdenie a magyar válogatottnak a későbbiekben.

A világbajnok Franciaország egyenes ágon kijutott Rióba, rajta kívül a rendező Brazília számít jelenleg biztos résztvevőnek. Négy kontinentális bajnokon (Európa, Afrika, Ázsia, Pánamerika) kívül hat hely dől el selejtezőtornákon. A vb-n 2–7. helyezett csapatok 2016 tavaszán már biztosan részt vehetnek a selejtezőn.

A második, harmadik és negyedik helyezett rendezhet olimpiai selejtezőt, amelyen ott lehet a mostani torna ötödik, hatodik és hetedik helyezettje is, feltéve, hogy előzőleg nem szerez majd olimpiai kvótát a jövő januári Eb-n, illetve Katar esetében az idén novemberben esedékes ázsiai kvalifikációs tornán. Ha Franciaország diadalmaskodik az Eb-n is, akkor az Eb-ről a második jut ki egyenes ágon Rióba. Az is előfordulhat, hogy Katar nyeri az ázsiai selejtezőt, míg a mostani vb 3–7. helyezettjei közül kerül ki az Európa-bajnok, így a nyolcadik Szlovénia és a kilencedik Macedónia is olimpiai selejtezős helyhez jut.

A cikk alján levő táblázat a selejtezőtornák aktuális beosztását mutatja. A vb-ről érkező hat csapathoz csatlakozik a mostani vb-n legjobban szereplő két kontinens későbbi bajnokságának két-két legjobb olyan válogatottja, amely korábban még nem jutott selejtezős helyhez, valamint a harmadik és negyedik legjobb kontinens egy-egy képviselője. Végül a három tornáról egyaránt az első két helyezett mehet az olimpiára.

Tehát a vb-re nem kijutó európai csapatok (mint amilyen a magyar is) még a 2016-os Európa-bajnokságon szerezhetnek indulási jogot, ez azonban nem ígérkezik egyszerűnek. A mostani vb-n a várakozásoknak megfelelően Európa szerepelt a legjobban, ezért két hellyel számolhat, így legfeljebb egy olyan gárda előzhet majd meg minket az Eb-n (már ha sikerrel vesszük a selejtezőt), amely a vb-n még nem jutott olimpiai selejtezős helyhez.

Mint fentebb írtuk, a bennünket a vb-selejtezőn búcsúztató szlovénok és macedónok még reménykedhetnek, hogy nem kell selejtezniük, de a hátrébb végző együttesek (például a svédek, az izlandiak, az oroszok), vagy éppen a hozzánk hasonlóan Katarról lemaradó szerbek és norvégok már csak az Eb-re apellálhatnak. Sok függ attól, hogyan alakul majd az Eb csoportbeosztása, hiszen még az is elképzelhető, hogy egy Eb-8. vagy Eb-9. hely is elég lehet. A magyar válogatott Talant Dujsebajev irányításával megnyerte az első két Eb-selejtezőjét, áprilisban az oroszok ellen folytatjuk.

A 2016-OS OLIMPIA FÉRFI KÉZILABDATORNÁJÁNAK RÉSZTVEVŐI (12 csapat)
Brazília (rendező), világbajnok (Franciaország), Pánamerikai Játékok győztese (2015. július 16–25.), ázsiai selejtezőtorna győztese (2015. november 9–20.), Afrika-bajnokság győztese, Európa-bajnok (2016. január 17–31.), három olimpiai selejtezőtorna első két-két helyezettjei (6 csapat, 2016. április 7–20.)

MOST ÍGY NÉZNE KI AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐTORNÁK BEOSZTÁSA*
TORNA 1. TORNA 2 TORNA 3.
vb-2.(Katar) vb-3. (Lengyelország) vb-4. (Spanyolország)
vb-7. (Németország) vb-6. (Horvátország) vb-5. (Dánia)
vb 3. legjobb kontinense vb 2. legjobb kontinense I vb legjobb kontinense I
vb 4. legjobb kontinense vb legjobb kontinense II vb 2. legjobb kontinense II
*a már beírt csapatok névsora az ázsiai selejtezőtorna és az Eb végeredményének függvényében változhat

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik