Kézi BL: főtáblás a Szeged és a Veszprém; két induló a nőknél

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.20. 14:30
null
Az MKB-MVM Veszprém révén először volt magyar klub a férfi BL négyes döntőjében (Fotó: MTI)
Az MKB-MVM Veszprém mellett a Pick Szeged is a főtáblán szerepelhet a férfi kézilabdázók Bajnokok Ligájában, míg a nőknél biztos csoportkörös Győri Audi ETO KC mellett induló másik magyar együttes, az FTC-Rail Cargo Hungaria a selejtezőben kapcsolódik be a küzdelmekbe.

 

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐS CSAPATOK

Byasen Trondheim (norvég), HC Leipzig (német), FC Midtjylland (dán), HC BNTU-BELAz Minszk (fehérorosz), HC Podravka Vegeta (horvát), ZRK Radnicski Kragujevac (szerb), FTC-Rail Cargo Hungaria, Sercodak/Dalfsen (holland)

FŐTÁBLÁS CSAPATOK
HCM Baia Mare (román), WHC Buducsnoszt (montenegrói), Dinamo-Sinara Volgograd (orosz), Győri Audi ETO KC, RK Krim Ljubljana (szlovén), Larvik HK (norvég), RK Lokomotiva-Zagreb (horvát), Metz Handball (francia), Hypo Niederösterreich (osztrák), IK Sävehof (svéd), MKS Selgros Lublin (lengyel), Thüringer HC (német), WHC Vardar SCBT (macedón), Viborg HK (dán)

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐS CSAPATOK

Alpla HC Hard (osztrák), Besiktas JK (török), HCM Constanta (román), Haslum HK (norvég), Initia Hasselt (belga), Junior Fasano (olasz), HC Meskov Breszt (fehérorosz), HC Motor Zaporizzsja (ukrán), FC Porto (portugál), Tatran Presov (szlovák), Targos Bevo HC (holland), RK Vojvodina (szerb)

FŐTÁBLÁS CSAPATOK
Aalborg Handbold (dán), Alingsas HK (svéd), FC Barcelona (spanyol), RK Celje Pivovarna Lasko (szlovén), Csehovszkije Medvegyi (orosz), Dunkerque Grand Littoral (francia), SG Flensburg-Handewitt (német), Kadetten Schaffhausen (svájci), THW Kiel (német), KS VIVE Targi Kielce (lengyel), KIF Kolding (dán), HC Metalurg (macedón), Montpellier AH (francia), Naturhouse La Rioja (spanyol), Orlen Wisla Plock S.A. (lengyel), Pick Szeged, PSG HB (francia), Rhein-Neckar Löwen (német), HC Vardar (macedón), MKB-MVM Veszprém, RK Zagreb (horvát)

A nőknél 14 hely volt biztos a 16 csapatos csoportkörben, a maradék két helyért selejtezőt rendeznek. Csak Magyarországnak és Dániának volt biztos a két helye a mezőnyben, más szövetségeknek jelentkeznie kellett plusz helyért. Hat klub pályázott; különböző televíziós-, média-, és marketing szempontokat figyelembe véve a Byasen, a Leipzig és a Podravka jelentkezését fogadták el, míg a Le Havre, a Fleury és a Lublin kimarad a BL következő szezonjából. Szintén nem fogadták el a török Muratpasa kandidálását. Az FTC az említett három klub társaságában a selejtezős mezőnynek a tagja, míg a Győr biztos főtáblás.

A kiemelést és a pontos lebonyolítást június 23-án hozzák nyilvánosságra. Ami változás lesz az előző évekhez képest, hogy a 16 csapatos – négyszer négy csapatosra bontott – csoportkört követően tizenkét klub marad állva a küzdelemben. Csoportonként az első három. Minden bizonnyal viszik magukkal tovább az egymás elleni eredményeiket – ez hivatalosan még nem kapott megerősítést –, és a világversenyeken megszokott középszakaszos ágon folytatják tovább a legjobb tizenkettő között, két hatos csoportra bontva. Ebből a négy-négy klub jut be a negyeddöntőbe, ahol keresztbe játszanak egymással az elődöntőért. A nagy sikerre való tekintettel ezúttal is négyes döntővel zárul a sorozat, méghozzá május 9–10-én. A selejtező sorsolását június 26-án 14 órakor, a főtábláét egy nappal később 18 órakor tartják.

A férfiaknál a selejtezőből három csapattal egészül ki a csoportkör 24 gárdás mezőnye. A németeknek és a spanyoloknak volt garantálva két hely, míg másoknak jelentkezni kellett. Az EHF a nőknél már említett szempontok alapján a kilenc kandidáló közül hét klub jelentkezését fogadta el, közte a Szegedét, a Velenje és az Eskilstuna kimarad. Ezek a csapatok is egyből főtáblások lettek. Érdekesség, hogy így három francia együttes lesz a mezőnyben, miután a bajnok Dunkerque mellett a Montpellier és a PSG is felvételt nyert, csakúgy mint a címvédő német Flensburg.

Az ukrán politikai helyzetre való tekintettel az ukrán HC Motor Zaporizzsja indulása még bizonytalan, helyét a selejtezőben a szlovén Gorenje Velenje foglalhatja el, amennyiben erről végleges döntés születik. A selejtezőt (melyet három négy csapatos torna keretében rendeznek) június 26-án, a csoportkört másnap sorsolják. A lebonyolítás a férfiaknál egyelőre nem változik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik