A szünet utáni rövidzárlat sokba került az FTC-nek

Vágólapra másolva!
2013.03.03. 19:13
null
A Krim ezúttal jobban küzdött, mint Dabason, így kiharcolta a győzelmet (fotó: Török Attila – archív)
Negyedik középdöntős meccsén kikapott az FTC a női kézilabda Bajnokok Ligájában. A zöld-fehérek a Krim Ljubljana otthonában maradtak alul 31–25-re, ezzel első vereségüket szenvedték el a középdöntőben. A négy közé jutásra még mindig jó esélye van a Ferencvárosnak, mely legközelebb a Valceát fogadja.

ÖSSZEFOGLALÓ

Nagy lehetőség kapujába került azzal a Ferencváros, hogy megnyerte első három BL-középdöntős meccsét, ugyanis a Ljubljana idegenbeli legyőzése már elődöntőt ért volna Elek Gábor csapatának. A Fradi már szombaton megérkezett a szlovén fővárosba, ahol este edzést is tartott a mérkőzés helyszínén. Rossz hír a zöld-fehéreknek, hogy a már egyébként is sérülésekkel (Zácsik Szandra és Nere Pena sem bevethető) sújtott együttesből Deáki Dóra is kidőlt a sorból, aki porcleválást szenvedett, és műtét előtt áll.

A Krimbe ellenben visszatérhetett egy kulcsember, a kapus Jelena Grubisic, valamint végül Maja Zrnecet is nevezték a mérkőzésre (ellentétben a német Susann Müllerrel). A magyar csapat két órával a kezdés előtt jött a csarnokba, amely még úgyis impozáns látványt nyújtott, hogy az eredetileg 12 ezer néző befogadására alkalmas Stozice Arénában a felső karéj letakarásával hatezresre csökkent a maximális kapacitás. Attól persze nem kellett tartani, hogy kevés lesz a jegy, ugyanis félház sem jött össze a szlovénok számára is rendkívül fontos meccsre, a leghangosabbnak szokás szerint a jó négyszáz főt számláló ferencvárosi tábor bizonyult.

1. FÉLIDŐ

Nem kezdett megilletődötten az FTC, Szucsánszki Zita és Tomori Zsuzsanna góljaival 3–1-re elment az Elek-csapat, de elég volt pár gyors hazai támadás és pillanatok alatt fordított a Krim. A gyors egymásutánban két gólt is jegyző Christin Wörz kiállítását kihasználva aztán ismét a Fradinál volt az előny, Tomori már negyedik gólját lőtte a 11. percben.

Alena Abramovics nem tudott védéseivel besegíteni hátul, érkezett helyére Pastrovics Melinda, aki rögtön megfogta Piedade ziccerét. Andrea Penezic is belendült, Elek Gábor a 15. percben 8­–7-es állásnál kérte ki első idejét. Szekerczés Luca állt be jobbátlövőbe, és bár betörésből rögtön feliratkozott a gólszerzők közé, 12–9-es hátrányba kerültek a népligetiek.

Támadásban megállt a Fradi, amelyben Grubisic bravúrjainak is nagy szerepe volt, de sokszor megkönnyítette a vendégcsapat a dolgát előkészítetlen lövésekkel. Az előre való játékban is fennmaradó Cifra Anita kétszer is betalált, a szünetre azonban megmaradt a háromgólos különbség (15–12).

2. FÉLIDŐ

A második játékrészt már újra Abramovics kezdte a magyar csapat kapujában, de támadásban egymás után több labdát is eladott az FTC, a lerohanásokból könnyű gólokat tudott szerezni a Krim. Nem telt el négy perc, és mínusz hatnál ki kellett kérnie Eleknek második idejét is.

A szlovénok emberhátrányban is betaláltak, míg a zöld-fehérek ziccerből sem tudtak gólt lőni Grubisicnek. Mindez azt eredményezte, hogy a 38. percre 22–14-re hízott a különbség. A szélsőket nem sikerült megjátszani, középen pedig jól zárt a Ljubljana fala. Háromgólos sorozattal sikerült feljebb zárkózni, de utána megtörte a Fradi lendületét a Krim, és állandósulni látszódott a közte öt. A hazaiak is cserékkel frissítettek az utolsó negyed órára, miközben hátul továbbra is sokkal összeszedettebben védekeztek, mint Dabason (45. perc: 25–20).

Pár ferencvárosi lövés a blokkban halt el, vagy éppen a csereként beállt Stefanisin hárított, míg a túloldalon jöttek az újabb szlovén találatok, így visszaállt a nyolcgólos különbség. Szarka Adrienn az 54. percben szerezte a Fradi első szélsőgólját, a hajrához érve Dajka Bettina révén sikerült ötön belülre kerülni (29–25), Tone Tiselj időt is kért. Az utolsó percekben az volt a kérdés, hogy sikerül-e az egymás elleni összesítés szempontjából kedvező eredményt elérni, de egy kétperces büntetés révén emberhátrányban ez nem jött össze. A Krim 31-25-ös sikerével az élre állt a csoportban. Folytatás jövő szombaton a Valcea ellen (előtte még szerdán jön a Győri ETO elleni bajnoki rangadó), az a meccs sok mindenről dönthet.

NŐI KÉZILABDA BL
KÖZÉPDÖNTŐ, II. CSOPORT, 4. FORDULÓ
RK KRIM LJUBLJANA (szlovén)–FTC RAIL CARGO HUNGARIA 31–25
(15–12)
Ljubljana, 2200
néző. V: Stolarovs, Licis (lettek)
KRIM:
GRUBISIC – MARTÍN 5, Lazovic 3, WÖRZ 7, Piedade 1, PENEZIC 8, Mavsar 3 (1). Csere: Stefanisin (kapus), Torstensson 3, Krpezs 1, Jankovic
FTC:
Abramovics – Kovacsicz, Dajka 2, SZUCSÁNSZKI 7, Szamoránsky P. 2, Tomori 8, Vérten. Csere: Pastrovics (kapus), CIFRA 4, Szekerczés 1, Szarka A. 1, Such
Az eredmény alakulása.
5. p.: 1–3. 7. p.: 4–3. 12. p.: 5–7. 15. p.: 8–7. 21. p.: 12–9. 37. p.: 22–14. 41. p.: 22–17. 46. p.: 25–20. 56. p.: 29–25.
Kiállítások:
6, ill. 2 perc
Hétméteresek:
1/1, ill. –/–
MESTERMÉRLEG
Tone Tiselj, a Krim Ljubljana vezetőedzője:
Nagyon nehéz mecset játszottunk a Fradival, amely az általam vártnál jobban szerepel a BL-ben. Ki kellett hoznunk magunkból a legjobbunkat, hogy nyerni tudjunk. A második félidő elején nem tudom, mi történt a Fradival, de ekkor tudtuk eldönteni a meccset.

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Krim Ljubljana (szlovén) 4 3 1 114–103 +11 6
2. FERENCVÁROS 4 3 1 113–113 0 6
3. Oltchim Valcea (román) 4 2 2 101–99 +2 4
4. Zvezda Zvenyigorod (orosz) 4 4 106–119 –13 0

 

A TOVÁBBI PROGRAM
Március 9.: FERENCVÁROS–Oltchim Valcea
Március 10.: Krim Ljubljana–Zvezda Zvenyigorod
Március 16.: Zvezda Zvenyigorod–FERENCVÁROS
Március 17.: Oltchim Valcea–Krim Ljubljana

 

PERCRŐL PERCRE

1–5. perc: A fehér mezben pályára lépő FTC kezdte a meccset, méghozzá nem is akárhogyan, Tomori két védő között a rövid felsőbe lőtt. A Krim gyorsan egyenlített Barbara Lazovic-Varlec találatával. A 3. perc derekán Szucsánszki Zita góljába belefújtak a lett bírók, ám a második kísérlete már szabályos volt a ferencvárosi irányítónak. Tomori remek passza után Kovacsics lövését védte Grubusic, majd a túloldalon belemenést fújtak. Szucsánszki újabb nagyszerű átlövése után már kettővel ment a Fradi. (1–3)

6–10. perc: Penezic átlövése utat talált a magyar kapuba, majd Szucsánszki kísérletét fogta Grubisic. Nina Wörz lövésére nem volt ellenszere Abramovicsnak, így egyenlített a Krim. Sőt, a német játékos újabb gólja után már vezetett is a ljubljanai csapat. Nina Wörz saját kapuja előtt is főszereplő volt, kettő percet kapott Tomori lökéséért. Ki is használta azon nyomban a fórt az FTC, Szamoránsky Piroska volt eredményes. Emberhátrányban aztán Penezic bombázott fölé, majd a túloldalon Tomori tört be szépen is dobta be a magyar csapat ötödik gólját. A kiegészülő ljubljanai csapat egyenlített, majd Tomori ezúttal talpról vette be a házigazdák kapuját. (5–6)

11–15. perc: Tomori ismét hozta azt, amit eddig megszokhattunk tőle, a 12. perc elején újabb hatalmas gólt ragasztott a Krim hálójába. A túloldalon Lazovic-Varlec tört be és pattintott az FTC kapujába. Passzívnál Dajka lőtt, Grubisic könnyedén védett, majd a túloldalon Penezic nagyon harcosan ment előre és volt eredményes, így ismét egyenlő volt. Egy eladott labda után Piedade mehetett ziccerben, Pastrovics Melinda azonban fontos védéssel kezdett a kapuban. Tomori lövését blokkolták, majd Szucsánszki kísérletét védte a szlovén kapus. Penezicre nem volt ellenszere a Fradinak, a harcos Krim-játékos újabb gólt dobott, amivel már vezetett a hazai csapat, Elek Gábor pedig időt kért. (8–7)

16–20. perc: Szekerczés tört be harcosan az időkérés után és egyenlített, majd jött Penezic, aki ezúttal is túljárt Pastrovics eszén. Szekerczés egy hosszú FTC-támadás végén Szamoránskyhoz passzolt, akit szabálytalanul vittek földre, majd Tomori kísérletezett sikertelenül a gólszerzéssel. Ezután mindkét oldalon egy-egy kimaradt lehetőség jött, Szekerczés a kapufát trafálta telibe. Nem úgy Lazovic, akinek gólja után már kettővel ment a Krim. A 20. perc elején Tomori hozta vissza egyre a Fradit, Torstensson pedig megszerzett egy eladott labdát és a kapuig masírozott vele, ahol nem is rontotta el ziccerét. Pastrovicsot ápolni kellett, ám folytatni tudta a játékot. (11–9)

21–25. perc: Egy elvesztegetett FTC-helyzet után Tamara Mavsar lépett meg és dobott gólt, majd a túloldalon Vérten ejtése csorgott mellé. Kisebb mélypontra került a Fradi, a Krim pedig időt kért. A szusszanásnyi szünet után labdát szerzett a magyar csapat, Szamoránsky kemény lövését fölé tolta Grubisic. A Krimnél belemenést véltek felfedezni a játékvezetők, így támadhatott a magyar csapat, Cifra Anita beállóból törte meg a gólcsendet. Martin Berenguer szép emeléssel állította vissza a háromgólos különbséget. (13–10)

26–30. perc: Grubisiccsel meggyűlt a baja az FTC-nek, jól védett a Krim kapusa, a 26. perc elején Cifra azonban ismét túljárt az eszén. A feszültség a pályán is tapintható volt, passzívnál nem tudtak lőni a szlovénok, a játékosok rángatták egymást, végül a Fradié lett a labda, Szucsánszki a szétnyíló falnak köszönhetően üresen tört kapura és nem is hibázott. Mavsar is a szélről emelt Pastrovics fölött a kapuba, majd Vérten lőtt takarásból, Grubisic pedig hárított. A félidő utolsó percében Penezic tört be és dobott újabb gólt, a túloldalon Tomori helyzete kimaradt. Penezic időn túli szabaddobását blokkolták a zöld-fehérek, így a szünetben három góllal vezetett a Krim. (15–12)

2. FÉLIDŐ

31–35. perc: Egy kivédekezett ljubljanai támadás után Tomorit kellett ápolni, szerencsére folytatni tudta a játékot, sőt, kapufát is lőtt, a túloldalon Abramovics mutatott be egy szép védést. Martin Berenguer egy eladott labda után iramodott meg és dobott gólt, majd Cifrától jött a válasz Tomori zseniális passza után. A Krim spanyol szélsője ismét betalált, majd Wörz egy labdaszerzés után ment ziccerben és nem is hibázott, a hazaiak öt góllal megléptek. Sőt, Martin Berenguer ismét eredményes volt, Elek Gábor pedig időt kért hatgólos hátrányban. A szlovénok folytatták a gólgyártást, Wörz volt harcosabb védőjénél és talált a magyar kapuba, majd Tomori lövését védte Grubisic. Wörz megkapta második kiállítását a meccsen, Tomori pedig átlövésből dobott gólt emberfórban. (20–14)

36–40. perc: Penezicre nem figyeltek a fradisták, aki ezt ki is használta és megdobta hatodik találatát. A túloldalon Dajka betörése után Grubisic hárított lábbal. Wörz góljával már nyolccal ment a Krim, Szucsánszki kozmetikázta az eredményt a 38, perc végéhez közeledve. Abramovics lábbal védett egy Penezic-lövést, a kontrából Cifra volt eredményes. (22–16)

41–45. perc: A 41. percben újabb FTC-gólt láthatott a közönség, Szamoránsky talált be ezúttal, kapaszkodott a vendégcsapat. Wörzcel sem tudott mit kezdeni hátul az FTC, újabb gólt dobott, a túloldalon Szucsánszki vette be a ljubljanai kaput. Torstensson lendületből talált be, Pastrovics tehetetlen volt, Tomori megpattanó próbálkozását lábbal tornázta ki Grubisic. Wörz újabb góljára Szucsánszki válaszolt. (25–19)

46–50. perc: Szucsánszki kapott egy nem túl jó passzt, ám összeszedte a labdát és Grubisic hálójába vágta, a Krim pedig kapust cserélt, Stefansin jött be. A 47. perc elején jött a meccs első hetese, Mavsar átemelte Pastrovicsot. Hosszas Fradi-támadás végén Such Nelly lövése a kapufán csattant, a labda a Krimé lett, Katarina Krpeznek segített a kapufa a túloldalon, így héttel mentek a hazaiak. Piedade kiállítása után emberelőnybe került az FTC, ám Such próbálkozását ezúttal a kapus védte. Penezic nem hibázott, nyolc gól volt a ljubljanai előny. (28–20)

51–55. perc: Azért kihasználta a fórt a zöld-fehér együttes, Tomori volt eredményes, majd újabb góljával hatra jött vissza ismét a magyar csapat. Tomori ezután egy kihagyott helyzettel vétette észre magát, Penezic pedig a jobb alsóba vágta a labdát. Szarka a bal szélről volt eredményes az 54. percben, majd Dajka Bettina két góllal hívta fel magára a figyelmet, a Krim a második találat után időt kért. (29–25)

56–60. perc: Piedade találata után eladta a labdát az FTC, majd a visszaszerzett labdát ismét eladták a zöld-fehérek. A baj ezután csőstül jött, Piedade gólja mellé Tomorit küldték ki két percre. Az emberhátrányt jól kivédekezte az FTC, gól nem született a hátralévő időben, így a magyar csapat hatgólos vereséget szenvedett Ljubljanában. (31–25)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik