K. G. 2021.02.03 11:24 Frissítve: 2021.02.03 13:09

Kerékpár: Vas Kata Blankának a tokiói olimpia és az országúti World Tour a célja

A 19 éves korára a nemzetközi mezőnyben is tekintélyt szerző Vas Kata Blanka sokoldalú és eredményes, szeretne ott lenni Tokióban, illetve átformálná az itthoni köztudatot.

 

Vas Kata Blanka küldetésének tekinti, hogy itthon is népszerűsítse a kerékpársportot (Fotó: AFP)

 

Vas Kata Blanka elmúlt másfél-két évét nehéz lenne másként értékelni, mint hogy ifjú kerékpárversenyzőnk is rálépett Valter Attila útjára, vagyis immár nemcsak a férfiak, a nők nemzetközi mezőnyében is van világklasszis reménységünk.

A szeptemberben 19. életévét betöltő hölgy nemcsak bámulatosan sokoldalú, de úgy „játszik minden hangszeren”, hogy közben valamennyi szakágban eredményes is: tavalyi ezüstérme után vasárnap bronzot szerzett az U23-as nők terepkerékpáros (cyclo-cross) világbajnokságán, amelynek 2020-as világkupasorozatát megnyerte; hegyikerékpárban ugyancsak korosztályos vb-ezüstérmes; nyáron a női felnőtt országúti magyar bajnokság mezőnyversenyében diadalmaskodott, s lett második az egyéni időfutamban.

A mögöttünk hagyott esztendőt megkoronázó hétvégi vb-bronz apropóján „virtuális kerekasztal-beszélgetést” szervezett a honi sportági szövetség (MKSZ), melynek során Vas Kata Blanka beszélt hosszú és fárasztó, ámde örömteli szezonjáról, valamint jövőbeli terveiről is.

„A világbajnokságot és a világkupát teljesen külön kell választani, de annak nagyon örülök, hogy egész évben egyenletesen jól ment a versenyzés. Többen már konkrét favoritnak kiáltottak ki a vasárnapi vébé előtt, amit azért kicsit erősnek érzek. Igyekszem teher nélkül versenyezni, csak próbálom élvezni és a legjobbat kihozni magamból” – mondta Vas, hozzátéve, az olyan visszajelzések azért nagyon jólesnek neki, mint a nemzetközi szövetség (UCI) vb-beharangozója, melyben a futamot előzetesen a holland nagyágyúk és a „Hungarian Wonderkid”, azaz a „magyar csodagyerek” különharcaként aposztrofálták, mint utólag kiderült, látnoki pontossággal.

Vas Kata Blanka elmondta, főleg mentálisan fejlődött sokat az elmúlt időszakban, és már a saját bőrén is tapasztalja, van tekintélye a nemzetközi mezőnyben, mi több, csapata, a Doltcini-Van Eyck Sport hazájában, Belgiumban edzés közben már úton-útfélen megállítják az emberek egy-egy közös fotóért.

Ugyanakkor küldetésének tekinti, hogy itthon is népszerűsítse a kerékpársportot, mert mint mondja, „Magyarországon még mindig ott tartunk, hogy ha édesanyám elmeséli valakinek, hogy a lánya kerékpáros élsportoló, reakcióként annyit kap az illetőtől, ennyi erővel ő is az, hiszen ő is biciklivel jár a boltba meg ide-oda.”

Az érettségire készülő lány leszögezte, még nem szeretne választani, vagyis amíg csak lehet, párhuzamosan szeretné űzni a különböző „műfajokat”. Mint mondta, a cyclo-cross eleve kiváló téli felkészülést nyújt a többi szakágra, a közeljövőben viszont a hegyikerékpározásra szeretne nagyobb hangsúlyt fektetni – már csak azért is, mert mountain bike-ban szeretne kijutni az idei tokiói olimpiára –, azt követően pedig már az országútra koncentrálna, hiszen a cél a nőknél is egyre népszerűbb elitkategóriába kerülés egy női world tour csapat révén.

Egy biztos: ha továbbra is ilyen ütemben fejlődik, nagyon sokat fogunk még hallani róla. 

2021.06.28 16:40:24

Kerékpár H. D.

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2021.05.31 22:57:47

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Díszkivilágításba borult a Puskás Aréna, egy cukrászda Valter-süteménnyel állt elő.

2021.05.25 23:07:57

Kerékpár DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Hozzáértők szerint az, hogy Valter napokig viselhette a maglia rosát, a rózsaszín trikót, szakmai szempontból még Bodrogi egykori hőstetteit (két vb-érem, szakaszdobogó a Tour de France-on) is felülmúlja.

2021.05.18 13:31:43

Kerékpár SZABÓKY ZSOLT, KOHÁN GERGELY

Sebességek, taktikák, csapatsport. Valter Attila sikere után sokan kezdték el nézni a Girót. Ha nem ismeri a sportágat, segítünk.