Kajak-kenu vk: saját taktikájával verte meg Pimentát Varga Ádám a királyszámban

MIHÁLYI PETRAMIHÁLYI PETRA
Vágólapra másolva!
2023.05.13. 15:34
null
Varga Ádám visszavágott Fernando Pimentának (Fotó: Koncz Márton)
Egy arany-, egy ezüst- és két bronzérmet szereztek a magyarok szombaton a Maty-éren, a férfi kajakozóknál és a női kenusoknál és két magyar állt dobogón egyesben, ezer méteren.

 

Csak 250 méter jutott az élen Fernando Pimentának a férfi kajak egyesek 1000 méterén a szegedi világkupaverseny szombati napján, ugyanis Varga Ádám eltanulta a portugál taktikáját, és ellépett a többiektől már a táv elején – lesz, ami lesz alapon, hátha meg tudja tartani az előnyt a végén is. Ahogy a középfutamban, úgy a fináléban is bejött a stratégia, látszólag simán győzött – belülről azért Varga nem teljesen így élte meg.

„Nagyon tetszett, hogy a középfutamban egyedül eveztem az élen, az utolsó ötven-száz méteren még ki is engedtem, de azt leszámítva kihoztam magamból a maximumot. Ezért ugyanígy vágtam neki a döntőnek is, csak a végén kiengedés helyett rágyorsítást terveztem – kezdte a győzelem után az olimpiai ezüstérmes. – Pimenta megindult mellettem, nagyon gyors volt a tempó, de úgy voltam vele, ez jó lehet, megpróbálok vele egy vonalban menni. Kétszáz méter után aztán az egész mezőny visszább vett, akkor tudtam elcsúszni a többiektől. Ötszáznál bennem volt, hogyan fogom én ezt kibírni a végén... Arra gondoltam, csak jussak túl újabb háromszáz méteren, aztán talán már beérek. Elég jól eljutottam odáig, de a hajrára már nem maradt erőm, arra figyeltem, hogy minél inkább törzsből, lábból evezzek, a kezeim teljesen lesavasodtak. Azt hiszem, így is megtartottam az előnyömet a célvonalig.”

Volt néhány másodperc, amikor Kopasz Bálint állt a második helyen a második ötszáz méteren, de Pimenta végül visszavette a pozíciót, így az olimpiai bajnok a dobogó harmadik fokára állhatott.

„Az utolsó kétszáz méteren kinéztem, hogy állnak a többiek, ez a hátránya, hogy a szélső, kilences pályára kerültem, onnan nem érzékeltem, hol van a többi egység. Nekem is lekötött a kezem, kiengedek, ha tehetem, de nem volt rá lehetőség – nyilatkozta Kopasz Bálint. – Egyébként jónak éreztem a futamot, úgy keltem fel, hogy mentálisan és fizikálisan is jól érzem magam, de a legszelesebb pályán mentem. Így is teljesítettem, amiért jöttem, odaértem a dobogóra. Mindenki győzni szeretne, de elégedett vagyok így is, ez biztató a következő hetekre nézve.”

A női kenu egyesek között, 1000 méteren Kisbán Zsófia és Csorba Zsófia állt rajthoz a fináléban – a kazah Marija Brovkova nagyon hamar ellépett a mezőnytől, de Kisbán második és Csorba harmadik helyét sem veszélyeztette semmi. Sőt, Kisbán Zsófia az utolsó métereken rá is kapcsolt, nagyokat húzott, ugrásszerűen csúszott rá az élen álló kazahra. Talán, ha van még öt méter hátra, meg is előzi, így azonban be kellett érnie az ezüsttel.

„Nem láttam a kazah hajót, jobb lett volna egymás melletti pályán evezni, hogy hajrázhassunk egyet a végén. Így is elégedett vagyok azért, kihajtottam magamat, ebben így ennyi volt. Öt hét van a válogatóversenyig, remélem kijutok a világbajnokságra, és ott javíthatok” – mondta Kisbán Zsófia.

Csorba Zsófia viszont észlelte Brovkovát, s épp ez segítette a táv második felében.

„Nagyon erősnek éreztem a futamot, megindult mellettem a moldovai lány, ez kellett, mert a táv első felében gyengébben szoktam teljesíteni. Miután őt megelőztem, megláttam a kazahot elől, így még többet rá tudtam tenni a második ötszáz méteren, teljesen elégedett vagyok, több nem maradt a pályában.” – nyilatkozta a futam után.

Óriási hajrát indított a Bragato Giada, Nagy Bianka kettős a női kenusok 500 méteres versenyének végén. Sokáig az 5-6. hely környékén evezett a duó, de nem volt sok az egységek között, csak a 2019 óta veretlen kínai Hszü Si-hsziao, Szun Meng-ja és a kanadai Julia Osende, Sophia Jensen duó csúszott meg. Őket jól látták Bragatóék is, mivel a két egység között eveztek, és a hajrában befogták a kanadai hajót, azonban lent a hetesen nagyon jött a másik kanadai egység, ahogy a hatoson a spanyolok is, így a magyarok lecsúsztak a dobogóról.

„Tavaly az olimpiai bajnok kínai páros még vizet adott nekünk, az volt a legfontosabb, hogy minél közelebb kerüljünk hozzájuk – ez sikerült – értékelt Bragato Giada. – A pontos befutót nem láttuk belülről, nem tudtuk, megvan-e az érem. Pozitívum, hogy még messze vagyunk a csúcsformától, mégis nagyon jó helyen végeztünk egy nagyon erős mezőnyben. A kínaiak mellett ugyanis fantasztikus formában van a spanyol egység, és itt volt a két kiemelkedő kanadai duó is. Negatív, hogy voltak hibáink, de tanulunk belőlük, kijavítjuk őket.”

A férfi kenu egyesek 1000 méteres versenyében Adolf Balázs az 5. helyen végzett, ugyanezen a távon a kettesek között a fiatal Molnár Csanád, Rumi Gergő duó a 8. lett.

Bakó Olga, aki egyenes ágon jutott döntőbe a női kajakosoknál, 1000 méteren, megbetegedett és már péntek este hazautazott, így sajnos nem állt rajthoz, a férfiaknál Birkás Balázs 200 méteren 6. helyen zárt.

 

VILÁGKUPAVERSENY, SZEGED
Döntő. Férfiak. C1–1000 m: 1. Catalin Chirila (román) 3:55.10 perc, 2. Scheibner (német) 3:57.06, 3. Glazunow (lengyel) 3:58.58 ...5. Adolf Balázs 4:00.72. C2–1000 m: 1. Ilie Sprincean, Oleg Nuta (román) 3:48.11, 2. Nowacki, Witkowski (lengyel) 3:49.62, 3. Tarnovschi, Chihaia (moldovai) 3:50.72 ...8. Molnár Csanád, Rumi Gergő 4:02.51. K1–200 m: 1. Arturas Seja (litván) 36.28, 2. Navakauskas (litván) 36.32, 3. Kavelasvili (grúz) 36.65 ...6. Birkás Balázs 36.83. K1–1000 m: 1. Varga Ádám 3:33.10, 2. Pimenta (portugál) 3:34.67, 3. Kopasz Bálint 3:36.63. Nők. C1–1000 m: 1. Marija Brovkova (kazah) 4:49.91, 2. Kisbán Zsófia 4:50.95, 3. Csorba Zsófia 4:53.92. C2–500 m: 1. Hszü Si-hsziao, Szun Meng-ja (kínai) 2:01.34, 2. Jacome, Corbera (spanyol) 2:02.23, 3. Mackenzie, Vincent (kanadai) 2:02.45, 4. Bragato Giada, Nagy Bianka 2:02.70.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik