Janicsot oroszok is csábítják, Storcz posztja megszűnhet

Vágólapra másolva!
2012.08.28. 13:39
null
Janics Natasát a szerbek és az oroszok is szívesen látnák a válogatottjukban (Fotó: Tumbász Hédi)
Janics Natasát szerbek és oroszok is hívják, de szóban már jelezte a szövetségnek: marad és folytatja. Storcz Botond kapitányi posztja megszűnhet, szakági vezetők irányíthatják a felkészülést a kajak-kenu sportban. Baráth Etele szövetségi elnök még vállalna két évet a sportág élén – a sportvezető a Digi Sport Reggeli Start című műsorában beszélt a jövőről.

 

Baráth Etele Janics Natasa jövőjéről a következőket mondta: „Janics Natasában mindenképpen benne maradt Londonban az aranyérem, de semmi baj, folytatni kell, és folytatni is fogja. Natasa egészen biztosan magyar színekben versenyez továbbra is. Itt van háza, a nevelt fia is magyar állampolgár lesz, sok tényező ideköti, és szóban is jelezte már nekünk, elküldte az üzenetét is: marad. Ám közben a szerb szövetség csábítása erős és folyamatos, sőt az oroszok is átigazolnák az olimpiai bajnokot."

Az elnök a sportágon belüli vitákról is beszélt: „Vereckei Ákos kritikáiról annyit: az egyik legnagyobb magyar kajakos, elméletben is kitűnően felkészült sportoló, ugyanakkor egy sértett ember beszél belőle Storcz Botond és Fábiánné Rozsnyói Katalin ellen. Szerintem Kati tovább fog dolgozni: addig fogja folytatni, amíg át nem tudja adni a tudását egy edző-utódnak."

Baráth Etele a nyári válogatón 
Kammerer Zoltánnal (Fotó: Tumbász Hédi)
Baráth Etele a nyári válogatón Kammerer Zoltánnal (Fotó: Tumbász Hédi)

Arra a kérdésre, hogy a londoni sikerek után kijelenthető-e, Rióra is Storcz Botond marad a szövetségi kapitány, az elnök így válaszolt: „A helyzet sokkal összetettebb annál, hogy én erre itt most egyenes választ tudjak adni. Botond sok küzdelmet folytatott, saját magával is, nem ő volt a legnépszerűbb kapitány, de következetes elvei nagyon becsülendőek. Azonban átszervezési javaslataink sokkal inkább az egyes szakágak irányításának megerősítését, önállósítását célozzák, mintsem az egy kapitány modelljét a továbbiakban. Ennek oka, hogy vannak gyengeségeink, például a kenuszakágban. Szakmai vezetőket szánunk a szakágak élére, inkább a műhelyekben hiszek az erős központosítással szemben. Kérdés tehát, egyáltalán megmarad-e a szövetségi kapitányi poszt."

Saját jövőjétől Baráth Etele elmondta: nem tervez újabb négyéves elnöki ciklussal, de rövidebb időtartammal igen – szívesen átvezetné a kajak-kenut az említett átszervezést követő egy új érába.

„November végén szavazunk a megváltozó szövetségi irányítási modellről, jövő márciusban pedig jöhet a tisztújítás a négyéves ciklus lezárásaként. Ha lesz elfogadott tervünk, döntök majd, megismerve a tagságunk hangulatát és szándékait" – tette hozzá a legsikeresebb magyar sportág 17 éve regnáló vezetője.

DEUTSCH TAMÁS ELŐRE IS FIZETNE KATI NÉNINEK

„Tele van a hócipőm azzal, hogy sportvezetők lózungokat mondogatnak a finanszírozásról" – válaszolta Deutsch Tamás MTK-elnök a Digi Sport reggeli műsorában arra a kérdésre, hogy sikerül-e rendezni az olimpia után a kajak-kenusok anyagi helyzetét a klubnál.

Deutsch Tamás szerint nem kétséges, hogy megállapodnak a folytatásról Fábiánné Rozsnyói Katalinnal, a Londonban ezüstérmet nyerő férfi kajaknégyes felkészítőjével. Deutsch úgy fogalmazott, hogy „tárgyalunk vele, de ebben a kérdésben Kati néni fogja kimondani a döntő szót."

Arra a kérdésre, hogy akár előre is fizetnének-e Fábiánnénak, a fideszes politikus így válaszolt: „Természetesen. A szerződést kell betartani."

Fábiánné a napokban így nyilatkozott edzői munkája folytatásáról: „A jelenlegi megalázó helyzetben sehol sem kívánok dolgozni. Szeptember 30-án lejár a szerződésem az MTK-nál. Utána nekem és a versenyzőknek egyaránt kizárólag egyéves szerződés jöhet szóba, és előre fizetéssel. Egyszer már végre helyére kell tenni a dolgokat."

A Reggeli Startban elhangzott interjúban szóba került a paralimpikonok díjazása is. A Magyar Paralimpiai Bizottság alelnöki posztját betöltő Deutsch Tamás ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

„Nagyságrendbeli különbségek vannak abban, hogy mekkora pénz fordítható a parasportra és az épek versenyeztetésére. Az egy rossz értelemben vett egyenlősdi volt, hogy a paralimpiai sikerért ugyanannyi jutalom járt, mint az épek olimpiáján elért helyezésekért. Itt egy arányt kell meghatározni, de erről csak a paralimpia után döntenek majd, hasonlóan az olimpiai díjazáshoz."

Deutsch Tamás szerint akár 5-6 aranyérmet is nyerhetnek parasportolóink Londonban. A paralimpia augusztus 29-én, szerdán kezdődik a brit fővárosban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik