KOHÁN GERGELY 2021.04.17 18:13 Frissítve: 2021.04.18 08:41

Jégkorong: Magyarország a hajrában kapott ki Fehéroroszországtól

A magyar férfi jégkorong-válogatott 3–2-re kikapott szombaton Fehéroroszország ellen a Vasas Jégcentrumban.

A magyar válogatott kikapott Fehéroroszországtól a Vasas Jégcentrumban (Fotó: Dömötör Csaba)
KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

A 2018-as esztendő öles fekete betűkkel vonult be a fehérorosz sportévkönyvekbe: az ország egyik kedvenc csapatával, a jégkorong-válogatottal ekkor esett meg a 15 éve nem látott szégyen, hogy a dániai „A-csoportos” világbajnokságon kiesett az elitből.

A következő évben persze lendületből vissza is jutott, többek között a mieinket 3–1-re legyőzve, amivel, ha úgy tetszik, visszavágott azért az emlékezetes történelmi sikerért, amit a magyar válogatott éppen ellene ért el a 2016-os elit-vb-n.

Ezúttal erős kerettel, 16 KHL-játékossal érkeztek Budapestre, a káposztásmegyeri Három nemzet tornájára, és az első sorban ott volt a fehérorosz hoki élő legendája, a 400 NHL- és több mint 300 KHL-meccsel bíró, az idényben majdnem két év kihagyás után az ICEHL-es Bratislava Capitalsben visszatérő Szergej Kosztyicin is. A belarusz csapat pénteken sima sikerrel (5–1) lépte át a mieinket a nyitó napon meglepő osztrákokat, ám szombaton sokkal nehezebb dolguk volt.

Pedig alig két perc után magukhoz ragadták a vezetést. Az ifjú Mihály Ákos úgy tűnt, megszerzi a korongot, ám Sztaniszlav Lopacsuk erőszakosan, a szabályosság határait súrolva visszavette , tökéletes passzából végül sortársa, Artyom Gyemkov mattolta az ezúttal a kapunkban kezdő Hetényi Zoltánt.

Az egyenlítő találatunk előtt Hári János alakítását viszont a KHL-ben is megsüvegelték volna! A Fehérvár házi pontkirálya a támadóharmadban úgy kígyózott át a rutinos belarusz klasszisokon, mint kés a vajon, majd fonákkal hanyagul, szinte fel sem nézve átdobta a pakkot a túloldalon érkező Scott Macaulaynek, honosított bekkünknek csak be kellett passzolnia azt a meglepett Konsztantyin Sosztak üres kapujába. Társaival együtt valószínűleg a Szeversztal Cserepovec KHL-csapatában is megforduló portás sincs hozzászokva, hogy ilyen gólt kapjon...

Fel is szívta magát: a harmad vége előtt emberhátrányban szaladhatott el Erdély Csanád – ismét Hári klasszismegoldása után –, de az ő ziccerét, majd a kipattanó után Macaulay ismétlését is fogta. Az utolsó másodpercekben kollégája, Hetényi került reflektorfénybe, előbb fejjel „védett” egy bombát, majd okosan ráfeküdt a gólvonal közelében ólálkodó korongra.

A friss Magyar Kupa-győztes DEAC kapusa jó szokásához híven főszerepet vállalt – és nemcsak az első harmadban (a végén meg is kapta a legjobb magyar játékosnak járó díjat). Sokatmondó, hogy az osztrákok ellen 1–0-ra elveszített csütörtöki nyitómeccs után váltótársa, Rajna Miklós három harmad alatt összesen kapott húsz lövést az ellenféltől (a lőlap tanúsága alapján, legalábbis), most pedig Hetényi az első és a második húsz percben is 15-15-öt (az utolsóban pedig 14-et): ez is mutatja, a belarusz válogatott azért ebben az összeállításában is más kávéház.

Hetényi a középső harmadban lehúzta a rolót – amikor meg kellett, a vas segített neki –, a mieink pedig változatlanul leginkább kontrákból veszélyeztettek – de olyankor tényleg veszélyeztettek. A játékrész vége előtt például Szirányi Bence és Szabó Dániel avanzsált csatárrá egy támadás erejéig – a két bekk majdnem össze is hozta a gólt...

A záró harmadban viszont már tényleg született egy hátvédgól – nem is akármilyen! A belarusz nyomásból egy ízben ki más, mint Hári passzolta ki a korongot, a palánk mellett elszáguldó Szirányi pedig messziről hatalmas gólt ragasztott a hosszú sarokba. Mi jól tudjuk, hogy szokott ő ilyet – Sosztak szerencsére nem tudta...

Csütörtökön Vas János, ezúttal Bartalis István tett olyat, amilyet egyikük sem szokott; üres kapura hagyott ki ordító helyzetet, ez most a végjátékban bosszulta meg magát. Két kiállítás egy ilyen csapat ellen, egy ilyen fárasztó meccs végén soknak bizonyult: előbb Mihail Sztefanovics, majd Andrej Belevics verte be a fórt, a vége így 3–2 – de az előrelépés már most látszott számos téren, elsősorban a Sean Simpson-féle sokat emlegetett új szisztéma védekező munkájában.

HETÉNYI ZOLTÁN: A FEJEMMEL IS VÉDTEM, MÉGSEM TUDTUNK NYERNI... 

 

Szirányi Bence, a válogatott védője

Jól éreztem magam végig a meccs alatt, jó kis oda-vissza játék alakult ki, remek meccset játszottunk egy stabil A-csoportos ellenfél ellen. A záró harmad végén sajnos két villanás után könyörtelenül kihasználtak két emberelőnyt – ezért vannak ők egy szinttel feljebb, mint mi. Jól mentek az új szisztémának azok az elemei, amelyeket az edzéseken gyakoroltunk; elsősorban a védekezés és a korongkihozatal.”

Vas János, a válogatott csapatkapitány-helyettese

„Az osztrákok ellen szinte végig domináltunk, csak nem mentek be a helyzeteink – a kapusteljesítményünk akkor is, most is kiváló volt –, most nyilván nem mi támadtunk többet, de ez a meccs tökéletese képet adott arról, mire számítsunk az augusztusi olimpiai selejtezőn A-csoportos ellenfelek ellen. A meccs nagy részében jól játszottunk, a győzelem is a kezünkben volt, sajnálom, hogy a végén két hátrányos góllal veszítettünk.”

JÉGKORONG
FEHÉROROSZORSZÁG–
MAGYARORSZÁG 3–2 (1–1, 0–0, 2–1)
Vasas Jégcentrum, zárt kapuk mögött. V: Kókai, Kincses, Muzsik, Váczi
FEHÉROROSZORSZÁG: 
Sosztak – Antonov, Falkovszkij – Jevenko, Znaharenko – Korobov, Szolovjov – BELEVICS 1, Kosztyicin (1), Paré – DROZD (1), Martinov, Sztefanovics 1 – Karaban, Zsuk, GYEMKOV – LOPACSUK (2), Usziv. Szövetségi kapitány: Mihail Zaharov
MAGYARORSZÁG: 
HETÉNYI Z.
MACAULAY 1, Stipsicz – Szabó D., SZIRÁNYI B. 1 – Tóth Gergely, Pozsgai – Horváth M. – ERDÉLY CS. (1), HÁRI J. (2), Magosi B. – Bartalis I., Papp, Terbócs – Csányi, Galanisz, Tóth Richárd – Mihály Ákos, Szita, Vas J. Szövetségi kapitány: Sean Simpson
Kapura lövések: 
44–29
Kiállítások: 
6, ill. 10 perc + 10 perc fegyelmi (Hári J.)

HÁROM NEMZET TORNÁJA, VASAS JÉGCENTRUM
Végeredmény: 
1. Fehéroroszország 6 pont (8–3), 2. Ausztria 3 (2–5), 3. MAGYARORSZÁG 0 (2–4)

 

2021.05.02 23:46:41

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A Visegrádi négyek kooperációjában is egyre erősödik a Kassa–Miskolc hokitengely jelentősége.

2021.04.25 11:26:22

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

Gordie Howe 41 éves rekordját megdöntve lett a liga legtöbb alapszakaszmeccsét játszó hokisa.

2021.03.30 23:50:04

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Nyílt titok, a sportágon belül a többség nem tippelt nagy jövőt a kísérletnek, jó előre a pofozógép szerepét vészjósolták a Vasas jégkorongcsapatának.

2021.03.07 22:24:21

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Pásztor Györgyöt bátran nevezhetném Mr. Jégkorongnak is, mert ő az az ember, akit – s nincs ebben barokkos túlzás – az egész világon imádott sportágával azonosítanak.

2021.03.02 18:05:54

Jégkorong H. Á.

A magyar élvonalbeli jégkorongbajnokság 2020–2021-es kiírásának rájátszásbeli adatbankja.