Vb 2014: a stylistnak sem utolsó Neymar ismét szerénykedik

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.24. 01:02
null
Neymar és az általa stílusváltásra biztatott Fred gólnak örül (Fotó: Reuters)
Brazília és Mexikó is továbbjutott az A-csoportból, kiestek a horvátok és a kameruniak. Lássuk, hogyan látták az eseményeket a főszereplők a Brazília–Kamerun (4–1) és a Horvátország–Mexikó (1–3) mérkőzések után!

„Egész Brazília szeretetteljes módon bánt velünk, ezért nagyon hálás és boldog vagyok. Örülök annak is, ahogyan az ország az idelátogató turistákat fogadta, biztosan visszavágynak ide mindannyian – így a mérkőzést követően a brazil szövetségi kapitány, Luiz Felipe Scolari. – Játékról játékra fejlődünk, de Chile ellen még több kell, az egészen biztos. Chile erős csapat, jól szervezett, minőségi gárda, ha választanom lehetne, másik ellenfelet kérnék. Azt hiszem, döntő jelentőségű volt most Fernandinho beállása, rengeteg gólhelyzetet teremtettünk ezt követően. Ha elpárolog belőlünk a mérkőzés közben felgyülemlett adrenalin, majd visszanézzük ezt a 90 percet is, meglehet, napfénynél egészen másként látjuk majd a dolgokat.”

A KÖVETKEZŐ ELLENFÉL ÜZENT

Arturo Vidal, a chileiek klasszisa máris kilátásba helyezte a szombati brazilverést.

„Játszani fogok a szombati nyolcaddöntőben, a világ minden kincséért sem hagynám ki – fogadkozott a Juventust erősítő Arturo Vidal. – Brazília gyakran jelentette a végzetünket, de az idők változnak, új futballistagenerációk nőnek fel, új játékosok jönnek. Brazília legyőzése az álmaink netovábbja. Chile képes a meglepetésre. Legyőztük a világbajnokot, úgyhogy le tudjuk győzni Brazíliát is."

Vidal hétfőn nem lépett pályára: nem teljesen egészséges, de a meglévő egy sárga lapja miatt sem akartak kockáztatni – akár eltiltást is összeszedhetett volna a nyolcaddöntőre.

Mint beszámoltunk róla, a csoportjában korábban a spanyolokat legyőző Chile hétfőn 2–0-ra kikapott Hollandiától, így jött össze a nyolcaddöntőbeli randevújuk.

Chile legutóbbi két vb-szereplése (1998, 2010) alkalmával rendre Brazíliától szenvedett vereséget a nyolcaddöntőben.

„A győzelem nagyobb önbizalmat ad nekünk Chile ellen – nyilatkozott a mérkőzés hőse, a két gólt vágó Neymar, akit a FIFA szavazásán a meccs legjobbjának választottak meg. – Kamerun ellen nagyon jól játszottunk, az elejétől a végéig, remek mérkőzést vívtunk. Nagyon jó érzés ez. Mindenki tudja, hogy az egyik ember nem fontosabb, mint a másik, a lényeg a csapat, nem pedig az, hogy én gólokat szereztem. Csak végeztem a feladatomat: gólt lőttem és lehetőségeket teremtettem a többieknek. Ez utóbbi is fontos, még ha gyerekkorom óta arról is álmodom, hogy gólt vágok egy vébén. Egyszóval megérdemelt győzelmet arattunk, újabb lépést tettünk a nagy cél felé vezető úton. Nagyon nehéz ellenfél lesz Chile, még akkor is, ha elvertük őket a múltban párszor. Ezen a szinten egyébként sincs könnyű csapat.”

Kitért egy hamiskás mosollyal Fred bajszára is, mondván, ő javasolta a támadónak, hogy növesszen bajszot, és akkor végre betalál. Így is történt, de mind ahogyan fentebb nyilatkozta Neymar: az is a feladata, hogy másokat gólhoz segítsen...

„Ez volt az eddigi legjobb meccsünk ezen a tornán, az eredményt és a játékot tekintve is. A helyes ösvényre léptünk, fejlődünk folyamatosan. Nincs rajtunk nyomás, most is csak ezt tudom mondani, ha valóra akarod váltani álmaidat, nem engedhetsz meg magadnak ilyesmit. Márpedig mi meg akarjuk nyerni a tornát!” – tette hozzá Neymar, aki immáron minden idők ötödik legeredményesebbje a brazil válogatottban.

„Rengeteg hibát ki kell még javítanunk a játékunkban – ismerte el Volker Finke, a kameruniak német szövetségi kapitánya. – Nem tudtunk folyamatosan koncentrálni, és a helyzeteket sem rúgtuk be. De nem keresek kifogásokat, Brazília megérdemelte a győzelmet. Voltak jó periódusaink, főleg az első félidőben, de nem győzhettünk ilyen játékkal. Az elmúlt két-három évben gyengélkedett a válogatott, de csak kijutottunk a vébére. Ennek ellenére csalódottak vagyunk, hiszen nem nyertünk egyetlen mérkőzést sem. Lesújtó érzés, ám tanulnunk kell ebből is – például azt, hogy kilencven percig folyamatosan figyelni kell egy mérkőzésen –, és a következő kihívásokra koncentrálni.”

„Számomra olyan ez a torna, mintha ez lenne az első világbajnokságom, így érzem belül, és így is futballozom – árulta el sikerei egyik titkos összetevőjét a sorozatban harmadik vb-jén is gólt szerző mexikói csapatkapitány, a horvátok elleni meccs legjobbjának megválasztott Rafa Márquez. – Megpróbálom azért átadni tapasztalataimat csapattársaimnak. Lépésről lépésre haladunk, az első célunkat, a továbbjutást elértük, most jöhet a következő ellenfél, a holland csapat. Nagyszerű formában van, láthattuk ezt mind a három mérkőzésén, de úgy, olyan futballal játszunk majd ellene, mint bármely más csapat ellen. A vezetők, az edzők és a játékosok egysége azt mutatja, hogy jó munkát végzünk, és örömünket is leljük ebben a munkában.”

„Életem egyik legszebb napja ez – mondta Miguel Herrera, Mexikó szövetségi kapitánya. – Sikerrel vettük az első akadályt. Nehéz csata volt, de a csapatom átvészelte. Úgy éreztük, mintha otthon, Mexikóban játszottunk volna. Ma este ünneplünk, de holnaptól már a Hollandia elleni meccsünkre készülünk.”

A kieső horvát válogatottat irányító Niko Kovac a választási lehetőségeikről morfondírozott.

„Lehetne rajta vitatkozni, hogy az utolsó tíz percig tartanunk kellett volna-e a nulla nullát, és csak utána támadni teljes erővel – nyilatkozta Niko Kovac. – Úgy döntöttünk, hogy korábban elkezdünk rohamozni, de nem jártunk sikerrel. Sokáig nyílttá tettük a mérkőzést, ám két szöglet eldöntötte a találkozót. Nem játszottunk rosszul, de az ellenfél jobb volt.”

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Brazília 3 2 1 7–2 5 7
2. Mexikó 3 2 1 4–1 3 7
3. Horvátország 3 1 2 6–6 0 3
4. Kamerun 3 3 1–9 –8 0

FOCI VB 2014 – EMLÉKEZTETŐ
A-CSOPORT

BRAZÍLIA–KAMERUN 4–1 (2–1)
Brazíliaváros, Estádio Nacional de Brasília, 69 112 néző. Vezette: Eriksson (svéd)
BRAZÍLIA: Júlio César – D. Alves, Th. Silva, D. Luiz, Marcelo – Paulinho (Fernandinho, 46.), Luiz Gustavo – Hulk (Ramires, 63.), Oscar, Neymar (Willian, 71.) – Fred. Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari
KAMERUN:
Itandje – Nyom, Matip, N’Koulou, Bedimo – N’Guémo, Mbia, Enoh – Moukandjo (Salli, 58.), Aboubakar (Webó, 72.), Choupo-Moting (Makoun, 81.). Szövetségi kapitány: Volker Finke
Gólszerző: Neymar (17., 36.), Fred (49.), Fernandinho (84.), ill. Matip (26.)

HORVÁTORSZÁG–MEXIKÓ 13
Recife, Pernambuco Arena, 41 212 néző. Vezette: Irmatov (üzbég)
HORVÁTORSZÁG: Pletikosa – Srna, Corluka, Lovren, Pranjic (Jelavic, 74.) – Rakitic, Modric – Perisic, Vrsaljko (Kovacic, 68.), Olic (Rebic, 69.) – Mandzukic. Szövetségi kapitány: Niko Kovac
MEXIKÓ: Ochoa – Layún, F. Rodríguez, R. Márquez, Moreno, Aguilar – H. Herrera, J. Vázquez, Guardado (Fabián, 84.) – G. dos Santos (J. Hernández, 62.), Peralta (C. Pena, 79.). Szövetségi kapitány: Miguel Herrera
Gólszerző: Perisic (87.), ill. R. Márquez (71.), Guardado (75.), J. Hernández (82.)
Kiállítva: Rebic (89.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik