Ghána, Dél-Korea és Portugália is rendezné a számláját Uruguayjal

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2022.11.16. 08:18
null
Cristiano Ronaldo (balra) és Edinson Cavani az előző vb-n is összecsapott, bár az uruguayit le kellett cserélni, két gólt szerezve továbblőtte csapatát (Fotó: Getty Images)
Már csak négy nap, és elkezdődik a 22. labdarúgó-világbajnokság Katarban. A csoportok bemutatásának utolsó fejezetéhez érkeztünk, és a H-jelű négyesben olyan csapatok gyűltek össze, amilyen alakok egy klasszikus westernfilmben a kocsmában szoktak: régi sérelmek törhetnek a felszínre. Uruguay például a 2010-es dél-afrikai vb-n éppen két mostani csoportellenfelén, Dél-Koreán és Ghánán keresztül jutott be az elődöntőbe, négy éve pedig Portugáliát búcsúztatta a nyolcaddöntőben. Dél-Koreát viszont egy korábbi – bukott – portugál szövetségi kapitány vezeti a portugálok ellen...

 

A katari világbajnokság csoportjait bemutató sorozatunk utolsó részében górcső alá vesszük a H-csoportot, amelynek összecsapásain megcsodálhatjuk Cristiano Ronaldót és Luis Suárezt is.

PORTUGÁLIA

A csoport egyetlen európai csapataként Portugália a fő esélyese a négyesnek, azt azonban nehéz meghatározni, meddig juthat el Katarban Fernando San­tos együttese. Már a kijutással is meggyűlt a gondja, pótselejtezőre kényszerült, miután az utolsó csoportmeccsen hazai pályán a döntetlen is elég lett volna neki Szerbia ellen, ám 2–1-re kikapott. Úgy tűnt, az Európa-bajnoki címvédő, négyszeres világbajnok Olaszországgal kell megküzdenie a vb-kvalifikációért, de amíg a pótselejtező első körében a portugálok sikerrel vették a Törökország jelentette akadályt (3–1), az olaszok elbuktak Észak-Macedónia ellen, amelyet utána Cristiano Ronaldóék könnyedén legyőztek 2–0-ra.

És ha már Cristiano Ronaldo: jelenleg ő a legnagyobb talánya a csapatnak. Elévülhetetlenek az ötszörös aranylabdás korábbi érdemei, de a torna előtt inkább csak csere a Manchester Unitedben, és ha játszik, akkor sem nyújt maradandót. Fernando Santos szövetségi kapitány letette a garast CR7 mellett (akinek legfrissebb botrányáról a 9. oldalon olvashatnak bővebben), de ha túlságosan Ronaldo-központú lesz a csapat, ráfizethet. Bár, ki tudja – fontos faktor lehet a tornán az is, ki mennyire kipihenten érkezik a klubfutball taposómalmából, és a világsztár most igazán nincs túlterhelve. Egyébként pedig ott van még a keretben Bernardo Silva, Joao Félix (ám ő sem élete idényét futja az Atlético Madridban) vagy éppen Rafael Leao a Milanból, tehát van, aki tehermentesíteni tudja Cristiano Ronaldót a támadósorban. Sokak szerint ez lesz az utolsó világbajnoksága, mint Lionel Messinek, de ismerve a munkamorálját és maximalizmusát, erre azért nem lehet mérget venni. Abban ellenben biztosak vagyunk, hogy ötödik vb-jén szeretné megszerezni az első gólját a kieséses szakaszban, és Eb-aranyérme mellé szívesen betenne már a gyűjteményébe egy vb-érmet is.

A portugál Bruno Fernandes szoros őrizetre számíthat Katarban (Fotó: AFP)
A portugál Bruno Fernandes szoros őrizetre számíthat Katarban (Fotó: AFP)

Fernando Santos, Portugália szövetségi kapitánya a Channel 11-nek:„Három különböző földrész csapataival találkozunk. Ghána és Dél-Korea együttesét kevésbé ismerjük, óvatosnak kell lennünk velük. A legutóbbi világbajnokságon már játszottunk Uruguayjal, kiestünk ellene a nyolcaddöntőben. Papíron mi vagyunk a csoport favoritja, de honfitársam, Paulo Bento dél-koreai válogatottja is rendkívül veszélyes.”


GHÁNA

Az afrikai együttes a torna egyetlen csapata, amelynek szövetségi kapitánya egyben főállású stábtagja egy klubcsapatnak, ráadásul nem is akármelyiknek: Otto Addo a Borussia Dortmund vezető szakmai elemzője (korábban másod­edzője is volt). Nagy tapasztalata nincs még szövetségi kapitányként, idén februárban nevezték ki. Az mindenesetre már ott van a pedigréjében, hogy az afrikai selejtező rájátszásában csapata Nigériát ütötte el a vb-részvételtől (a hazai pályán játszott 0–0 után 1–1-et ért el a „zöld sasok” otthonában, és akkor még számított az idegenbeli gól).

Ghánának a csoportban tizenkét év után lehetősége lesz revansot venni Uruguayon, hiszen a 2010-es dél-afrikai torna negyeddöntőjében drámai körülmények között búcsúzott ellene, amikor is Luis Suárez szándékosan kézzel mentett a gólvonalon, a tizenegyest pedig Asa­moah Gyan kihagyta, majd a tizenegyespárbajt a dél-amerikaiak nyerték meg.

De mi kell ahhoz, hogy ezúttal Ghána legyen a jobb? Mindenekelőtt ki kell használnia a gyorsaságát, amely az egyik fő fegyvere. Játékosainak jó az erőnlétük is, sokan európai topbajnokságokban edződnek. Korszerű futballt játszik a csapat, magasan támad le, elöl jól tartja meg a labdát, amelyet ha elveszít, sokszor gyorsan visszaszerez. Igaz, ezt elsősorban az afrikai riválisok ellen láthattuk eddig, kérdés, az európai és a dél-amerikai nagycsapatok ellen is képes lesz-e rá.

A gólszerzéssel ugyanis vannak gondjai, ritkán szerez egynél többet egy meccsen, ami annak tudható be, hogy a támadósorban kevés a kreatív játékos. Ezt a problémát orvosolhatja Inaki Williams, a Bilbao középcsatára, aki néhány hónapja döntött úgy, hogy bár Spanyolországban született és U21-es spanyol válogatott is volt, felmenői hazájának csapatában kíván szerepelni, és Otto Addo kapitány természetesen nem ellenkezett...

Otto Addo, Ghána szövetségi kapitánya az Asempa FM-nek:„Nehéz csoportba kerültünk, de a futballban minden lehetséges. Akárcsak a kupameccseken, amelyen egy harmadosztályú együttes bármikor kiejtheti az első osztályút. Érdekes csoport a miénk, szerintem bármelyik válogatott legyőzheti a másikat, úgyhogy azt mondom, ebben a négyesben minden forgatókönyv lehetséges.”


URUGUAY

Nem volt elképzelhetetlen, hogy az uruguayi válogatottat Óscar Tabárez szövetségi kapitányként élethosszig irányítja, vagy még azon is túl, hiszen csak a második ciklusa a poszton tizenöt évig tartott (2006–2021) három vb-részvétellel, s már 1990-ben is világbajnoki nyolcaddöntőbe juttatta kapitányként az „urukat”. Tavaly novemberben azonban az egészségi állapota már nem tette lehetővé a további munkát a 75 esztendős legendának, a helyére pedig a csaknem harminc évvel fiatalabb, 47 éves Diego Alonso érkezett, akitől fiatalos lendületet is várnak a szurkolók. Róla egyelőre keveset tudunk azon túl, hogy a CONCACAF-zónában két csapattal is Bajnokok Ligáját nyert (2017-ben a Pachucával, 2019-ben a Monter­reyjel), de kis túlzással alig idősebb, mint a csapat két legnagyobb sztárja, az egyaránt 35 éves Luis Suárez és Edinson Cavani. Bár az is kérdéses, hogy a két korszakos klasszis lesz-e a csapat húzóembere Katarban, mindkettő fénye erősen megkopott. Ott van viszont Darwin Núnez a Liverpoolból, aki bár a Benficában látott játéka után egyelőre csalódást okoz a Premier League-ben, a válogatottban bizonyosan nem lesznek olyan nyelvi gondjai, mint Jürgen Klopp-pal, hiszen elismerte, angol nyelvismeret híján Liverpoolban lényegében semmit sem ért a taktikai értekezletekből...

Még izgatottabban várjuk Federico Valverde első vb-szereplését. A Real Madrid középpályása hónapok óta klubja egyik legjobb formában futballozó játékosa, könnyen lehet, hogy ez a vb hozza meg neki az áttörést, és a torna egyik nagy csillaga lesz. Ahhoz persze messzire kell jutnia Uruguaynak, amihez stabil védelem szükséges. A helyzet ugyanis az, hogy amíg az elmúlt évtizedben jeleskedett az elhárításban az uruguayi csapat, mostanában sok gondja van ezzel (különösen a dél-amerikai selejtező első felében volt így). Diego Godín a hátsó egység leghasznosabb tagja, de már ő is 36 éves, és nem biztos, hogy ilyen sorozatterhelésben még szabad rá támaszkodni – védőtársai azonban tudásban messze elmaradnak tőle.

Diego Alonso, Uruguay szövetségi kapitánya a fifa.com-nak:„Nehéz megjósolni, mi történik majd egy világbajnokságon. Csak azt tehetjük, hogy optimistán, lelkesen és elszántan állunk a kihívások elé. Nincs okunk a félelemre, mert az uruguayi labdarúgók mindig nagyszerűen viszonyulnak a válogatottsághoz, a címeres mez az elsődleges nekik, és ezt ezen a tornán is bizonyítják.”

Szon Hung Min (jobbra) felépült, ő lehet Dél-Korea jó szereplésének a kulcsa (Fotó: AFP)
Szon Hung Min (jobbra) felépült, ő lehet Dél-Korea jó szereplésének a kulcsa (Fotó: AFP)

DÉL-KOREA

Senki sem tudja elfelejteni Dél-Korea legutóbbi világbajnoki mérkőzését, amelyen sírva vigadtak az ázsiaiak, miután Oroszországban az utolsó csoportmeccsen óriási meglepetésre 2–0-ra legyőzték a címvédő német válogatottal – ennek ellenére sem jutottak tovább a csoportjukból. Ha ott folytatnák, szép reményeik lehetnének a Közel-Keleten.

Azóta persze eltelt négy év, és mennyi minden változott! Új például a szövetségi kapitány, a portugál Paulo Bento, aki nem sokkal a 2018-as vb után, augusztusban vette át a posztot, amelyet azóta közmegelégedésre lát el. Honfitársai, a portugálok ellen is vezetheti a csapatát, és feltehetően nagy is benne a bizonyítási vágy, mert a portugál válogatottal is szerepelt már világbajnokságon, még 2014-ben, Brazíliában azonban nem sikerült a továbbjutás a csoportból, és az éles kritikák miatt távoznia kellett a torna után.

A bizonyításhoz segítségére lehet Szon Hung Min. Bár a Tottenham Hots­pur Puskás-díjas támadója néhány hete a frászt hozta a kapitányra és a szurkolókra szemsérülésével, a jelek szerint felépült, játszhat a vb-n. Nehéz is lenne őt pótolni, hiszen a technikája, a taktikai érzéke és a hozzáállása példaértékű.

Hátul is lesz egy bástyája a kapitánynak, a belső védő Kim Min Dzse, aki a nyárig még lényegében ismeretlen Fenerbahce-futballista volt, ám a Napoliban azóta elképesztő formát mutat, tökéletesen pótolja a Chelsea-hez távozó Kalidou Koulibalyt, szeptemberben és októberben egyaránt őt választották meg a Serie A legjobb játékosának.

Paulo Bento, Dél-Korea szövetségi kapitánya az Antenna1-nek: „Könnyű csoportot nem lehet kapni egy világbajnokságon. Ezt nem udvariasságból mondom, de aki ilyenben reménykedne, annak a csodában kell hinnie. Nagyon nehéz a mi csoportunk is, a sorsolás óta úgy gondolom, Portugália és Uruguay az esélyes a továbbjutásra. A legtöbben egyetértenek velem.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik