Vb 2022: hatodik aranyukra hajtanak a félelmetes támadókat bevető brazilok

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2022.11.15. 07:50
null
Daniel Alves (13) Neymart, ő pedig a brazil válogatottat cipelheti majd a hátán Katarban (FOTÓ: IMAGO IMAGES)
Brazília 2002-ben nyert legutóbb világbajnokságot, Neymar vezérletével a csapat véget vetne a böjtidőszaknak – a kieséses szakaszba jutással aligha lesz gondja.

 

Már csak öt nap, és elkezdődik a 22. labdarúgó-világbajnokság Katarban. Sorozatunkban minden nap bemutatunk egy csoportot, ezúttal a G-jelű következik, benne a mindig aranyesélyes brazilokkal.

BRAZÍLIA

Mint mindig, a brazilok a tornagyőzelem reményében vágnak neki a világbajnokságnak, és ezúttal is van egy előre kikiáltott vezéregyéniségük – Neymar –, aki a vállán viszi a csapatot. De most, szemben az előző évek gyakorlatával, a legtöbb szakértő szerint az ötszörös (de legutóbb 2002-ben...) vb-aranyérmes selecao nemcsak egy klasszis és tíz további kiváló játékosból áll, hanem kifejezetten egységes, egymásért küzdő, összeszedett együttes.

Amelyben egyébként majdhogynem Neymar a leggyengébb láncszem. Merthogy a brazil válogatott történetében számos olyan kvalitású vezéregyéniség volt, mint ő, de olyan egy sem, akinek a pályán belüli és a pályán kívüli attitűdje ennyire gyerekes lett volna. Mondhatni, legfeljebb a futballtudása miatt állhat a brazil válogatott élére, mert képtelen felelősséget vállalni, hárítani viszont annál többet és vehemensebben szokott.

Brazíliában sokan ennek a helyzetnek tulajdonítják, hogy Tite szövetségi kapitány beválogatta a tétmérkőzést egy ideje egyáltalán nem játszó, a negyvenedik életévében járó Daniel Alvest, aki ha kell, úgy tud hatni Neymarra, hogy valóban magába szálljon. Kérdés, egy ennyire kiegyenlített nemzetközi közegben megengedheti-e magának a brazil válogatott, hogy a 26 tagú keretből egy helyet kizárólag a vezéregyéniség megzabolázására behívott, a karrierje legvégén járó játékosnak adjon.

A nagyobb méretért kattintson!
A nagyobb méretért kattintson!

Tite ennek ellenére sem kapott sok kritikát hazájában, sőt még azért sem, hogy az elmúlt időszak hagyományát folytatva gyakorlatilag csak a légiósokra alapozza a válogatottat, noha Brazília legutóbb akkor tudott eredményes lenni, amikor a vb-keret több mint felét a honi bajnokságból verbuválta. Ezúttal csak három otthon játszó futballista kapott meghívót (a kapus Weverton a Palmeirasból, Everton Ribeiro és Pedro a Flamengóból), és jellemző a brazil futball-lélekre, a közvélemény nem a bajnokság legjobbjának választott Gustavo Scarpát hiányolta leginkább, hanem csapattársát, a Palmerias 16 éves nagy felfedezettjét, ám felnőttszinten a szárnyait egyelőre csak most bontogató Endricket, mondván, Pelé is ennyi idősen robbant be az elitbe.

Ezzel együtt a félelmetes támadósorral harcba induló csapat messzire juthat – folytatva a nagyszerű hagyományt.

Tite, Brazília szövetségi kapitánya a kerethirdetés alkalmából rendezett sajtótájékoztatón:

„Igazságtalan összehasonlítani a helyzetet más időszakokkal, de igen, most nyugodtabban készülhettünk, ráadásul négy éven át, szemben az előző világbajnokság előtt eltöltött két közös évvel. Nem azt mondom, hogy biztosan nyerünk, de erősebben és szervezettebben érkezünk a tornára, mint négy éve.”

SVÁJC

A tapasztalat volt a döntő tényező, amikor Murat Yakin kijelölte a vb-re utazó svájci keretet. A 48 esztendős szakember 49-szer játszott a válogatottban, ott volt a 2004-es Európa-bajnokságon, van tehát rutinja abban, mire kell figyelni egy-egy nagy torna előtt. A kapus Yann Sommer decemberben, Fabian Frei januárban már harmincnégy éves lesz, Xherdan Shaqiri és Renato Steffen harmincegy, Remo Freuler, Ricardo Rodriguez, Fabian Schär, Haris Seferovic és Granit Xhaka harminc – nem kezdők, az biztos.

A nagyobb méretért kattintson!
A nagyobb méretért kattintson!

Igaz, kérdőjelek mindig vannak, Yann Sommer, a tapasztalt kapus megsérült, bár azt remélték, a vb előtti utolsó fordulóban ott lehet a Borussia Mönchengladbachban a Dortmund elleni bajnokin, nem így történt, az utolsó tesztmeccset is le kellett mondania. Persze 76 válogatott mérkőzés után nem kell azért aggódni, mire lehet képes, nincs kapitány, aki kihagyná, ha esély van rá, hogy védjen a világbajnokságon – de Murat Yakin elmondta azt is, fel kell készülni arra az eshetőségre, ha mégsem vállalja a játékot. Ráadásul a másik kapus, Jonas Omlin sem teljesen egészséges.

Jó lelkiállapotban várhatja viszont a tornát Granit Xhaka: az Arsenal játékosa hosszú időn át a szurkolók céltáblája volt, gúnyos bejegyzések tárgya, a londoni együttes vergődésének jelképe – de 2022 őszén magára talált a csapat, a középpályás nagyszerűen teljesít, kiválóan irányítja a körülötte szaladgáló fiatalokat, nem csoda, hogy a csapatkapitányi karszalag rajta lesz Katarban.

Meglátjuk, mire lesz elég a svájciak tapasztalata – együttesük veszélyesnek tűnik.

Murat Yakin, Svájc szövetségi kapitánya a svájci szövetség honlapján:

„Néhány poszton jelentős a túlkínálat, máshol pedig meg vagyunk szorulva, vagyis sokat kellett hezitálnunk, kik alkossák a keretet, kik azok, akik esetleg más pozícióban is hasznosak lehetnek. Végül azok mellett döntöttünk, akik a leginkább kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtották. Hiszünk abban, hogy ez a csapat valóra válthatja az álmainkat.”

SZERBIA

„Két lehetőség van: elődöntőig jut a csapat vagy három vereséggel azonnal kiesik a csoportkör után.”
Dejan Szavicsevics, az AC Milan korábbi fantasztikus játékosa, 2004 óta a montenegrói futballszövetség elnöke mondta ezt Szerbia vb-esélyéről, és telibe találta a lényeget. Brazília, Svájc és Kamerun sem könnyű rivális, de a szerb válogatottnak mintha mindig önmaga lenne a legnagyobb ellenfele. Azt a világon mindenki tudja, milyen sok klasszisa van a csapatnak – de örök kérdés, miért nem tudnak valódi csapatot alkotni? Túl sok az egyéniség, túl nagy az önzés, háttérbe szorul a csapatérdek?

A nagyobb méretért kattintson!
A nagyobb méretért kattintson!

Nos, déli szomszédainknál arról beszélnek, hosszú idő után olyan ember irányít, akit mindenki elfogad. Dragan Sztojkovics, akit mindenki Pikszinek szólít, a kevés köztiszteletben álló egyéniség egyike, pedig ragyogó labdarúgó ezernyi van az országban, de az övéhez hasonló elfogadottsága kevésnek. A játékosok felnéznek rá, és azóta, hogy az irányításával úgy kvalifikált a csapat a vb-re, hogy a utolsó selejtezőn, Lisszabonban nyernie kellett Portugália ellen, és ezt megoldotta (2–1), a kevés kritikusa is elnémult.

Persze nem a szerb labdarúgásról lenne szó, ha nem beszélnénk egy furcsa rekordról. Alighanem a szerb lesz a vb egyetlen csapata, amely hivatalban lévő szövetségi elnök nélkül vesz részt az eseményen: 2016 óta Szlavisa Kokeza volt az elnök, de 2021-ben lemondott, miután a rendőrség azzal vádolta, több letartóztatott szurkolóval együtt politikai merényletet tervezett. Átmenetileg Nenad Bjekovics vette át a szövetség irányítását, a korábbi 22-szeres jugoszláv válogatott játékos a Partizanban futballozott, később ott dolgozott sportvezetőként, mielőtt alelnök lett, csakhogy a Crvena zvezda nem tudott vele megbékélni, nem ismerte el vezetőnek. Néhány napja a FIFA és az UEFA illetékesei is ott voltak a tisztújító közgyűlésen, de a jelöltek jelentős része nem ment el, így nincs elnök, és immár bizonyos, a világbajnokság idején nem is lesz. Zűrzavar, kapkodás a hivatalban, kérdés, lesz-e így rend az öltözőben?

Dragan Sztojkovics, Szerbia szövetségi kapitánya a szerb szövetség Twitter-oldalán:

„Az egyik célunk, hogy ott legyünk a nyolcaddöntőben. Az, hogy kijutottunk a vb-re, jelzi, jó csapat vagyunk, és nem véletlenül léphetünk pályára Katarban. Oda sem turistaként megyünk, hanem azért, hogy olyan eredményt érjünk el, amire büszkék lehetünk. A cél a nyolcaddöntőbe jutás, ami bár nem lesz könnyű, meg tudjuk csinálni, és mindent megteszünk, hogy sikerrel járjunk.”

KAMERUN

Nyolcadik alkalommal vehet részt a világbajnokságon Kamerun. Negyven éve, 1982-ben sokak együttéreztek a csapattal, amikor három döntetlent elérve csak kevesebb szerzett gólja (1–1) miatt esett ki az olaszokkal (2–2) szemben, akik világbajnokok lettek néhány héttel később, ráadásul az elődöntős lengyelek sem verték meg őket... Nyolc évvel később, 1990-ben a világbajnoki címvédő Argentína elleni nyitó mérkőzésen vehetett részt a milánói San Siróban az afrikai gárda, és hatalmas meglepetésre 1–0-ra nyert, a negyeddöntőig jutott, amelyben Anglia állította meg (2–3).
De ez a múlt – mit hozhat a következő néhány hét? Rigobert Songra figyelni kell, ha fegyelmezett játékot követel: 17 évesen kapott piros lapot 1994-ben, soha senkit sem állítottak ki vb-n ilyen fiatalon; 1998-ban Vágner László Chile ellen zavarta le a pályáról, ezzel ő lett az első játékos, akit két világbajnokságon is kiállítottak; aztán 2006-ban, Marco Materazzi lefejelésekor Zinédine Zidane beállította ezt a kétes rekordot.

A nagyobb méretért kattintson!
A nagyobb méretért kattintson!

Mindenesetre a szövetségi kapitány örülhet, hogy éppen a vb előtti hetekben verekedte be magát a milánói Inter kapujába André Onana. Az Ajax kapusa egy furcsa eltiltás és egy válogatott meccs előtt elszenvedett autóbaleset után váltott klubot, Samir Handanovicot kellett kiszorítania – megtette, jól véd, önbizalommal telve készülhet a vb-re. Ugyancsak az olasz ligából érkezik széles mosollyal André-Frank Zambo Anguissa: a Napoli középpályása jól teljesít a kontinens egyik, ha nem a legjobb formát mutató klubjában, amellyel fölényesen vezeti a Serie A tabelláját. Illik megemlíteni a Lyon támadóját, Karl Toko Ekambit, ahogyan figyelni kell a kilencvenszeres válogatott Vincent Aboubakarra, aki volt a Porto és a Besiktas játékosa is. Jókedvűen csatlakozik a kerethez Jean-Eric Maxim Choupo-Moting (13) is, a PSG korábbi csatárára a Bayern Münchennél eleinte kiegészítő emberként számítottak, ám Robert Lewandowski távozása után kellett egy center, és a 33 éves támadó ragyogóan teljesít, gólokat, gólpasszokat jegyez, magabiztosan vághat neki a tornának. Érdemes figyelni Bryan Mbeumóra is, aki a Brentford játékosa, s a Premier League-ben sokat fejlődött az elmúlt időszakban.

Rigobert Song, Kamerun szövetségi kapitánya a sportnewsafrica.com oldalán:

„Nem foglalkozunk a múlttal, mert mindegyik világbajnokság más. Az biztos, hogy a csapat nem lesz kitéve olyan problémáknak, mint kétezertizennégyben. Jelentősek az elvárásaink saját magunkkal szemben, óriási kihívás előtt állunk, de jó játékosaink vannak, meg tudjuk nehezíteni az ellenfeleink életét.”

NS-szakértő: Leandro de Almeida 16-szoros magyar válogatott brazil játékos
„A brazil válogatottnak nem csupán a csoportját kötelező megnyernie, hanem a világbajnokságot is, és ha nem sikerül, az mindig csalódás. Úgy érzem, jó most a válogatott, remek formában vannak a kulcsjátékosok, és a nyomás is érezhetően nő rajtuk, ahogyan közeledik a vb rajtja. Nyomás persze mindig volt, de most különösen nagy, hiszen a legutóbbi két torna nem úgy sikerült, ahogyan szerették, szerettük volna. Különösen a hazai rendezésű vébé siklott félre, amikor súlyos vereséget szenvedett a csapat a németektől. Amíg Brazília nem nyeri meg a hatodik világbajnoki aranyérmét, a hét egyre végződő mérkőzés kísért minden brazilt. Most bizakodó vagyok, és reménykedem abban is, hogy Neymarnak végre kijön a lépés. A hazai vb-n megsérült, a 2018-as tornán többet vártak tőle. Igaz, nem csak tőle. Kérdéses most is, hogy a védelem mennyire lesz stabil, mert a támadók között sok jó játékos van, lehet variálni is közöttük.
Persze Neymaron van a legnagyobb a teher, de ha az olimpia után a világbajnokságot is megnyerné, a legnagyobb ikonok közé emelkedne. Roberto Firmino kihagyása a keretből nem lepett meg, az már annál inkább, hogy Dani Alves bekerült. Kevesen értenek egyet ezzel a döntéssel, hiszen vannak nála jobbak, talán a vezetői képességei miatt tartja fontosnak a kapitány a jelenlétét. A másik továbbjutást érő helyre három, nagyjából egyenlő erősségű csapat pályázik, de ha mindenképpen tippelnem kellene, Svájcot mondanám befutónak.”

 

A CSOPORT PROGRAMJA
A csoportkör adatbankja napi bontásban itt!
G-CSOPORT
November 24., 11.00
al-Vakra,
al-Dzsanúb Stadion
Svájc–Kamerunx–x
November 24., 20.00
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion
Brazília–Szerbiax–x
November 28., 11.00
al-Vakra,
al-Dzsanúb Stadion
Kamerun–Szerbiax–x
November 28., 17.00
Doha,
974 Stadion
Brazília–Svájcx–x
December 2., 20.00
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion
Kamerun–Brazíliax–x
December 2., 20.00
Doha,
974 Stadion
Szerbia–Svájcx–x

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik