Szuzukától Szuzukáig – Zsoldos Barna jegyzete

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2022.10.10. 22:51

Amikor a 2014-es szuzukai versenyhétvége első szabadedzésén Max Verstappen alig egy héttel 17. születésnapja után kihajtott a Toro Rosso garázsából, és megtette első Formula–1-es kilométereit, sokan csak egy kutyakomédia nyitó epizódjának tartották a történteket. A Red Bull nem sokkal korábban jelentette be, hogy szerződést kínált a pattanásos képű tinédzsernek a következő idényre a B-csapatához, ami egyedülálló a sportág 1950-ig visszanyúló történetében.

A felelőtlen, a közveszélyes és a provokatív csak a legenyhébb jelzők voltak a bejelentés után, aztán a fanyalgás a tűzkeresztség helyszínén, Szuzukában sem hagyott alább, hiszen a fiú úgy körözött a Formula–1-es világbajnokok és sztárok között, hogy egy évvel korábban még az iskoláskorú gokartosok között versenyzett. Az ifjú Verstappent nyilvánvalóan letaglózta, micsoda erő rejlik egy ilyen autóban a világ egyik leghíresebb pályáján terelgetve, a 22 kör azonban sokkal inkább meghozta, semmint elvette a kedvét attól, hogy a következő évben igazán mély vízbe dobják. A félelmekkel ellentétben ráadásul korántsem csupán mozgó akadály volt az aszfaltcsíkon – élete első bevetésén alig négy tizedmásodperccel maradt el a másik Toro Rossót vezető Danyiil Kvjat legjobb idejétől.

Természetesen nem sejthettük, hogy ez a nagy utazás nyolc évvel később ugyanott, Szuzukában a második világbajnoki címnél tart, mégis valahol sorsszerű, hogy épp ezen a helyszínen ért fel újra a csúcsra. És hogy meddig vezet az út? Verstappen elképesztő tehetségét, hihetetlen győzni akarását és tekintélyes F1-es rutinját figyelembe véve akár a rekordok újraírásáig. Ne feledjük, Lewis Hamilton a második világbajnoki címe után hat éven belül minden jelentős csúcsot megdöntött vagy beállított – más kérdés, gyakran az izgalmas évadok rovására.

A Formula–1 egészének érdeke, hogy a következő idények fordulatosabban alakuljanak, mint a Mercedes-éra idején, mindenesetre Verstappen vasárnap egyértelmű üzenetet küldött ellenfeleinek lehengerlő, megsemmisítő erejű győzelmével és címvédésével Szuzukában. Ott, ahol nyolc évvel ezelőtt még megvető tekintetek kereszttüzében tette meg első F1-es kilométereit.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik