Riválisok a búcsúzó Vettelről: mindig kiállt azért, amiben hitt

Vágólapra másolva!
2022.07.29. 19:37
null
A versenytársak nem hagyták szó nélkül a négyszeres világbajnok távozását (Fotó: Meder István)
Meglepetésként érte a sportágat és a riválisokat, hogy a négyszeres Formula–1-es világbajnok Sebastian Vettel a Magyar Nagydíj előtt bejelentette a visszavonulását. Abban mindannyian egyetértenek, hogy a paddockból hiányozni fog a német tudása és személyisége.

 

Bár számítani lehetett arra, hogy hamarosan sor kerül rá, mégis meglepetésként hatott, amikor a négyszeres Formula–1-es világbajnok Sebastian Vettel már július végén, a Magyar Nagydíj előtt bejelentette visszavonulását. Egyrészt azért, mert még nagyon is helye volt a sorozatban, az Aston Martin a kétéves szerződése lejárta után is számított volna rá legalább még egy évig.

Bár a 35 éves német pilóta sokáig fontolgatta, hogy marad, végül mégis a távozás mellett döntött. De nemcsak a csapatnak, hanem az ellenfeleknek is hiányozni fog.

„Seb azon kevés emberek egyike volt, akik miatt nem éreztem ezt a sportágat olyan magányosnak– fogalmazott az egyik legnagyobb ellenfél, a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton. Éreztem, hogy így fog dönteni, hiszen voltak már erre utaló jelek, de más, amikor be is következik. Még nem is volt időm végiggondolni azt a hosszú utat, amit együtt jártunk be. Szomorú vagyok, hogy abbahagyja, és mert elveszítem az egyik szövetségesemet, de remélem, hogy mindig barátok maradunk.”

A Mercedes versenyzője hozzátette, hogy Vettel sokszor állt mellette a pályafutása során, és a mai napig emlékszik arra, riválisa mennyire szókimondó volt 2007-ben, a pilóták magny-cours-i eligazításán, és már akkor tudta, hogy meghatározó alakja lesz a sportágnak.

„Láttam a sikereit, és hogy később hogyan helyezett másokat maga elé, ha arra volt szükség. Seb bátor volt, aki mindig kiállt azért, amiben hitt. Ő az egyik legnagyszerűbb ember ebben a sportágban, több ilyenre lenne szükségünk” –fogalmazott Hamilton.

A McLaren ausztrál versenyzője, Daniel Ricciardo szerint bizonyos értelemben szomorú, hogy Vettel visszavonul, mert elveszítik a sportág egyik legendáját, ugyanakkor örömteli is lehet a németnek, hogy élete egy új fejezete kezdődik, immár a családdal, feleségével és gyerekeivel a középpontban.

„Vele tölthettem némi időt, amit kiváltságként éltem meg– emlékezett vissza Ricciardo, aki 2014-ben Vettel csapattársa volt egy évig a Red Bullnál. –Rengeteget tanultam mellette, illetve még előtte is, amikor még csak tartalék pilóta voltam, de már a csapat mellett lehettem, és figyelhettem, hogyan dolgozik. Sok jó tulajdonsága közé tartozik, hogy mindig motivált volt, nemcsak meggyőző személyiség, hanem nagyon közvetlen srác is. Hiányozni fog.”

Ugyancsak kedves emlékei vannak Vettelről Carlos Sainz Jr.-nak, aki akkor ismerkedett meg vele közelebbről, amikor karrierje elején a Red Bull fiókcsapatához, a Toro Rossóhoz került. Sőt, emlékei szerint már akkor is a legnagyobb példaképe volt, mielőtt a F1-be érkezett volna, amikor még csak szimulátorversenyző volt, Vettel viszont a pályafutása csúcsán állva világbajnok.

„Láthattam, mennyire profi, és hogy nekem mit kell tennem ahhoz, hogy olyan sikeres versenyző legyek, mint ő– mondta az azóta a Renault-t, a McLarent is megjáró Sainz, aki második éve a Ferrari pilótája. –Ha szükségem volt rá, megállt és beszélgetett velem, tanácsokat adott, mindig volt egy-két kedves szava hozzám. Szerintem nemcsak a sport nagykövete lett az évek alatt, hanem a fiatalabb generációé is, amely felnéz rá. A paddockban mindenki szereti, sosem hallottam, hogy valaki rosszat mondott volna róla.”

VÉLEMÉNYEK

FERNANDO ALONSO (Alpine): „Mit is mondhatnék? Pályafutásom alatt a három legnagyobb ellenfelem Michael Schumacher, Lewis Hamilton és Sebastian voltak. Hiányozni fog annyi év után, a pályán nagyszerű harcaink voltak egymás ellen, és természetesen akkor is ott voltam, amikor a világbajnoki címeit szerezte. Nagyszerű bajnok és értékes ember, akinek nagyon szeretetre méltó, boldog családja van, legutóbb Ausztriában találkoztam velük, ahol egy hotelben laktunk. A legjobbakat kívánok neki, és remélem, látjuk még a paddockban.”

MAX VERSTAPPEN (Red Bull): „Sebastian annyi mindent elért már ebben a sportban, hogy teljesen érthető a visszavonulása. Csodálatos karriert futott be, sok versenyt és bajnokságot nyert meg, ideális nagykövete a Formula–1-nek. De azért nehéz látni őt távozni... Persze mindenki idősebb lesz, és egyszer visszavonul, de mindig szomorú, amikor tényleg eljön ez a pillanat, különösen Seb rajongóinak. Szerintem most az a fontos, hogy élvezze az életét a családdal, mert az F1 csak rövid időszak az életünkben, és neki eljött az ideje, hogy élvezze, amit elért.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik