F1: beindult a találgatás, hogy ki lehet Vettel utódja…

Vágólapra másolva!
2022.07.29. 13:12
null
Vettel búcsúzik az idény végén, de ki ül a helyére? (Fotók: Meder István)
Bombaként hatott csütörtökön, hogy Sebastian Vettel bejelentette: az idény végén visszavonul, s befejezi aktív pályafutását. Az Aston Martinnál szereplő négyszeres világbajnok helye tehát megüresedett a 2023-as idényre, s ahogy az ilyenkor szokás, a nemzetközi sajtóban azonnal beindult a találgatás, hogy ki kerülhet a helyére.

Az elmúlt hetekben az Aston Martin istálló és versenyzője, Sebastian Vettel többször is arról beszélt, hogy ugyan a német szerződése az idény végén lejár a csapattal, a felek elkötelezettek a közös folytatás mellett. Ennek fényében érthető, hogy mekkora meglepetést okozott, amikor a négyszeres világbajnok a csütörtök reggel létrehozott Instagram fiókjában posztolt videójában közölte: az év végén visszavonul a versenyzéstől.

Ezzel persze azonnal be is indult az össznépi F1-es tippelde arra vonatkozóan, hogy ki kerülhet a helyére. Ebbe egyébként maga Vettel is beszállt csütörtökön, amikor a bejelentést követő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy nagyra tartja Mick Schumachert, de vele kapcsolatban nincs objektív véleménye, mert nagyon közel áll hozzá.

Ez is bőven elegendő volt ahhoz, hogy az ifjú német gyakorlatilag első számú favorittá lépjen elő a sajtónál Vettel utódaként. Schumacher nem különösebben csillogott tavalyi újonc évében, s végül csak idén, Silverstone-ban szerezte meg pályafutása első F1-es pontját, ám egyre inkább bizonyítja, hogy van helye a mezőnyben hosszú távon. Az Aston Martinnál mindenképpen örülnének egy olyan versenyzőnek, aki a Vettel távozásával vezérré előlépő Lance Strollt legalább olyan erőfeszítésre késztetheti, mint most a 35 éves német.

37. MAGYAR NAGYDÍJ
JÚLIUS 29., PÉNTEK
1. szabadedzés: 14.00–15.00
2. szabadedzés: 17.00–18.00
JÚLIUS 30., SZOMBAT
3. szabadedzés: 13.00–14.00
Időmérő: 16.00–17.00
JÚLIUS 31, VASÁRNAP
A verseny (70 kör, 306.63 km) rajtja: 15.00
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Augusztus 28., 15.00Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps
Szeptember 4., 15.00Holland Nagydíj, Zandvoort
Szeptember 11., 15.00Olasz Nagydíj, Monza

Az esélyesek közé teszi a nemzetközi sajtó a McLarennél pályafutása újabb komoly megzuhanását bemutató Daniel Ricciardót is, aki ugyan tavaly váratlanul győzni tudott Monzában, csapattársa Lando Norris azonban többször bizonyult jobbnak nála versenyeken és időmérőkön is, továbbá az ausztrál egyértelműen képtelen ráérezni a McLaren autójára. Ennek ellenére Ricciardo bőszen hangoztatta, hogy szó nincs arról, hogy távozzon a csapatától, de hát történtek már furább dolgok is a száguldó cirkusz világában.

A topgear.com szerint Pierre Gasly szerepvállalása sem lenne meglepő, bár kétségtelen, hogy a franciának 2023 végéig érvényes szerződése van az AlphaTaurival. Miután Gasly korábban már megégett az anyacégnél, a Red Bull istállónál, amikor 2019-ben 12 verseny után visszazavarták a Toro Rossóhoz, ezért nem valószínű, hogy újra belevágna a kalandba velük – ráadásul a Red Bull a francia esetleges távozása esetén nyilván szép summát kérne érte, s így felszabadíthatna egy helyet a AlphaTaurinál saját ifjoncai egyikének.

Ingyen igazolhatóvá válik az idény végén a kétszeres világbajnok Fernando Alonso, aki ugyan éppen ma, pénteken töltötte be 41. életévét, ám gyorsasága semmit nem kopott az elmúlt évek során. Egy ideje már zajlik a vita arról, hogy az Alpine folytatni akarja-e a spanyollal a szerződés szerint az idény végéig tartó együttműködést vagy sem, lévén a francia istállónál bevetésre készen vár a tesztpilóta Oscar Piastri, az F2-es bajnokság címvédője, a 2020-as F3-as idény bajnoka – vagyis az egyik legnagyobb reménység az elmúlt években.

A foxsports.com ausztrál kiadásának „ maga felé húz a keze”, hiszen szerintük a 21 éves ausztrál így, vagy úgy, de jó eséllyel az F1-es mezőny tagja lesz: ha ugyanis Alonso marad az Alpine-nál, akkor Piastrit kölcsönadhatják a franciák az Aston Martinnak, vagy elfoglalhatja esetleg Ricciardo megüresedő helyét a McLarennél – ahol egyébként szintén tesztpilótai feladatokat lát el idén.

Az újoncok közül Piastri mellett a McLaren és a Mercedes tesztpilótáját, a 2019-es F2-es bajnokot és a Formula E 2021-es világbajnokát, Nyck de Vriest is potenciálisan esélyesnek tartják Vettel helyére, igaz, a holland már 27 éves, szóval könnyen lehet, hogy ha 2023-ra nem sikerül elcsípnie egy ülést, akkor végleg lemarad a Formula–1-ről, mint egész éves versenyző.

Egy harmadik jelenlegi tesztpilóta is odaérhet, ráadásul érkezésével óriási piaci rést tömhet be az Egyesült Államokban egyre népszerűbb F1: a 22 éves Colton Herta az Indycarban idén egy versenyt nyert, ő is tagja a McLaren tesztpilótai csapatának, s személyében Alexander Rossi 2015-ös szereplése után lehetne is tagja amerikai versenyző a mezőnynek, ami nyilván sokat dobna a tengerentúlon a sportág megítélésén.

A nemzetközi sajtóban az ilyesfajta esélylatolgatós cikkek természetesen nem mulasztják el megemlíteni az elmúlt két év „szupercseréjét”, Nick Hülkenberget, aki mellett csupán annyi szól, hogy ismeri az Aston Martint, hiszen az év elején az első két versenyen ő helyettesítette a koronavírusos Vettelt.

Hogy végül aztán ki lesz a befutó közülük, természetesen nem tudjuk előre megmondani, s az is lehet, hogy Lawrence Stroll istállójánál valaki másban találják meg Vettel utódját. De eljátszani a gondolattal mindentől függetlenül lehet, tegyék meg ezt olvasóink is! Szavazzanak, ki lehet a felsoroltak közül a német után a következő versenyzője az Aston Martinnak.

SZAVAZÁS

Ki kerül a visszavonuló Sebastian Vettel helyére az Aston Martinnál?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik