Niki Lauda szerint Vettel lesz a világbajnok

Vágólapra másolva!
2010.08.20. 07:44
null
Sebastian Vettel útban – hová is? Lauda szerint már az idén világbajnok lehet az ifjú német (Fotó: Action Images)
Tizenkét futam után, héttel az idényzárás előtt Mark Webber vezeti a Formula–1 vb-pontversenyét, a háromszoros világbajnok (1975, 1977, 1984) Niki Lauda mégis úgy véli, hogy Sebastian Vettel lesz a végső befutó. Az osztrák legenda a formula1.com-nak adott interjújában a fiatal német pilóta méltatásán túl a versenyzési taktikák különbözőségéről, valamint Michael Schumacherről is szót ejtett.

Niki Lauda szerint csak idő kérdése volt, hogy a leggyorsabb autóval büszkélkedő Red Bull Racing mikor veszi át a pilóták és a konstruktőrök között a vezetést a világbajnoki pontversenyben. Ez a nyári szünet előtti utolsó viadalon, a Magyar Nagydíjon megtörtént. Lauda azonban úgy véli, nem csupán a technika, hanem a versenyzési filozófia is a Red Bull mellett szól.

„A Ferrarinál úgymond politikailag kezelik a csapaton belüli küzdelmet – utalt az osztrák sportember az idei hockenheimi futamon történtekre –, ám más csapatoknál egyenlő esélyt adnak a pilótáiknak. A Red Bull például szabadon engedi őket, ami nagyon jót tesz a sorozatnak, hiszen úgy természetes, hogy a legjobb autókban ülők megvívjanak egymással. Úgy vélik, győzzön a jobbik, és nem érdemes a nézőket becsapni kisakkozott eredménnyel. De tudom, hogy a versenyzési taktikákról megoszlanak a vélemények."

Ami a jelenlegi állást illeti, Lauda elismeri, hogy 12 GP után Mark Webber megérdemelten vezet a világbajnoki sorozatban.

„A legtöbb elsőséget szerző pilótának ott a helye a pontverseny élén, ez tiszta sor. Amíg Mark eddig négyszer nyert, üldözői, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Jenson Button és Fernando Alonso fejenként csupán kétszer. A győzelem egyértelmű jele annak, hogy futam közben minden kihívásra úgy tudtál reagálni, hogy abból előnyöd származott. Néha szerencsére is szükség van, de azt tartják, hogy a szerencse a jók kiváltsága."

És hogy a legenda mégis miért véli úgy, hogy a végén a jelenleg tíz pont lemaradással a harmadik helyen álló Vettel lesz a befutó?

„A Magyar Nagydíj edzésein ismét megmutatta, hogy gyorsulásban mindenkit lever, még a csapattársát, Mark Webbert is, akinek ugyanolyan erőforrás áll a rendelkezésére – indokolta tippjét Lauda, majd a mogyoródi tetemes előny balszerencsés elveszítéséről is szót ejtett. – Vettel elég fiatal ahhoz, hogy hamar túltegye magát az ilyesmin. Nem biztos, hogy vigasztalja, de a világbajnokság futamról futamra izgalmasabb lesz, és szerintem sok millió szurkoló lesi bizakodva, hogy a balszerencsés szituációkat leküzdve képes-e megszerezni a világbajnoki címet. Rajta kívül persze Webber és a szokásos pályázók, Hamilton, Alonso, valamint Button sem esélytelenek."

Lauda szót ejtett a Mercedes-csapatról is, amely a legutóbbi egyéni és konstruktőri vb-címet megszerző Brawn GP örököseként állt rajthoz az idén, ám messze elmarad elődje tavalyi teljesítményétől.

„Biztos vagyok benne, hogy sokkal többet vártak. Azt tanácsolnám nekik, hogy kezdjenek a jövő évi autójukra összpontosítani. Nem hiszem ugyanis, hogy a hátralévő hét futamra jelentős javulást lehetne elérni, az idő túl kevés az alapvető változtatásokhoz – mondta Lauda, akit természetesen az istálló színeiben újra versenyezni kezdő Michael Schumacherről is faggattak. – Eddig nagyon vegyesek a benyomásaim. Csapattársa, Nico Rosberg folyamatosan felülmúlja. Kíváncsi vagyok, milyen módon kezeli ezt a helyzetet, és milyen úton remél visszajutni a dobogóra."

A Formula–1-es vb következő állomását, a Belga Nagydíjat augusztus 29-én futják.

A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA
PILÓTÁK
  1. Mark Webber 161 pont
  2. Lewis Hamilton 157
  3. Sebastian Vettel 151
  4. Jenson Button 147
  5. Fernando Alonso 141
  6. Felipe Massa 97
  7. Nico Rosberg 94
  8. Robert Kubica 89
  9. Michael Schumacher 38
10. Adrian Sutil 35
11. Rubens Barrichello 30
12. Vitalij Petrov 17
13. Kobajasi Kamui 17
14. Vitantonio Liuzzi 12
15. Nico Hülkenberg 10
16. Sébastien Buemi 7
17. Pedro de la Rosa 6
18. Jaime Alguersuari 3
   
KONSTRUKTŐRÖK
1. Red Bull-Renault 312
2. McLaren-Mercedes 304
3. Ferrari 238
4. Mercedes 132
5. Renault 106
6. Force India-Mercedes 47
7. Williams-Cosworth 40
8. Sauber-Ferrari 23
9. Toro Rosso-Ferrari
 10

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik