F1: Wolff szerint tönkretenné a sportot, ha szabályokkal lassítanák a Red Bullt

Vágólapra másolva!
2023.05.29. 13:29
null
A Red Bull egyelőre megállíthatatlan (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff úgy érzi, tönkretenné a sportot, ha szabályváltoztatásokkal próbálnák visszavetni a jelenleg egyeduralkodó Red Bullt.

 

 

Noha az Aston Martin és a Ferrari is győzelmi reményekkel érkezett meg a múlt hétvégi Monacói Nagydíjra, Max Verstappen az esővel is tarkított futamon csaknem 28 másodperccel szelte át a második Fernando Alonso előtt a célvonalat, míg a maranellói alakulatnak a dobogóra sem volt esélye – Charles Leclerc a hatodik, Carlos Sainz Jr. a nyolcadik pozícióban látta meg a kockás zászlót.

69. MONACÓI NAGYDÍJ
MÁJUS 26., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Sainz 1:13.372
2. szabadedzés: 1. Verstappen 1:12.462
MÁJUS 27., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Verstappen 1:12.776
Időmérő: 1. Verstappen 1:11.365
MÁJUS 28., VASÁRNAP
A verseny: 1. Verstappen, 2. Alonso, 3. Ocon
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Június 4., 15.00Spanyol Nagydíj, Barcelona
Június 18., 20.00Kanadai Nagydíj, Montreal
Július 2., 15.00Osztrák Nagydíj, Spielberg

A Red Bull tehát az egyik leggyengébb pályáján is fölényes győzelmet aratott, ami semmiképpen sem fest biztató képet a riválisok számára. Figyelembe véve, hogy több sorozatban is szabályokkal igyekeznek kiegyensúlyozni az erőviszonyokat, és így elejét venni egy csapat egyeduralmának, újra felvetődött a kérdés, vajon a Nemzetközi Automobil-szövetségnek (FIA) és a Formula–1-nek be kellene-e avatkoznia a jelenlegi helyzetet látva.

A „vörös bikák" ugyanis hat versenyhétvégét követően 119 ponttal előzik meg a legközelebbi riválisukat, az Aston Martint, és nagy kérdés, mikor törik meg a győzelmi sorozatuk, hiszen a most hétvégi Spanyol GP-re is fő esélyesként érkeznek meg.

A 2014 és 2021 között sorozatban nyolc konstruktőri címet nyerő Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff szerint hiába rossz a show szempontjából a Red Bull fölénye, tönkretenné a sportot, ha különböző regulákkal igyekeznének lelassítani az osztrák alakulatot.

Ha elkezdenénk kiegyenlíteni a teljesítményt, tönkretennék a sportot. Ez itt az érdemről szól: a legjobb versenyző a legjobb autóban nyer, miközben ugyanannyi pénzt költ, és megnyeri a bajnokságot. Ha valaki megsérti a szabályt, azt keményen meg kell büntetni, de kizárólag akkor, és nem azért, mert jó munkát végez. Ha nyersz a Formula–1-ben, akkor azt kiérdemelted, és a Red Bull jó munkát végzett. Az autója minden körülmények között gyors, és a pilótája csúcsformában van, még akkor is, ha most többször is kicsúszott, a nem kiesés is egy képesség. Látható, hogy nyomta, szóval minden elismerés nekik!"

„Nekünk egyszerűen jobb munkát kell végeznünk, vissza kell kapaszkodnunk, és okos megoldásokat kell találnunk. Remélem, hogy a tanulási és a fejlődési görbénk is meredekebb lesz, mint az övék, és végül újra harcba szállhatunk velük. Ez itt teljesítményalapú sport, akár jó ez a show szempontjából, akár nem. Nyilvánvaló, hogy egy kemény csata tíz, de legalább két versenyző között sokkal jobb lenne mindannyiunk számára. Most azonban nem ez a helyzet, amit el kell fogadnunk, és dolgoznunk kell azért, hogy odaérjünk."

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik