F1: Verstappen szabadon távozhat a Red Bulltól – Marko

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.02.13. 10:53
null
Verstappen akár már az év végén elhagyhatja a Red Bullt (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Red Bull tanácsadója, Helmut Marko megerősítette, hogy szerepel olyan záradék Max Verstappen szerződésében, amely lehetővé teszi, hogy a pilóta az év végén távozzon az osztrák csapattól.

 

 

Max Verstappen 2020 elején írt alá hosszabbítást a Red Bull-lal, s egészen 2023 végéig kötelezte el magát a csapathoz. Ennek ellenére többször is napvilágot láttak olyan hírek, hogy a holland idő előtt távozhat, miután vannak bizonyos záradékok a kontraktusában, amelyek lehetővé teszik számára, hogy 2023 előtt elhagyja a „vörös bikákat".

Az osztrák istálló tanácsadója, Helmut Marko az F1-Insider.comnak adott nyilatkozatában megerősítette, hogy az idén is van esély Verstappen eligazolására, hiszen egy teljesítményhez kötött záradék könnyen aktiválódhat a szerződésében.

Igen, van egy teljesítményhez kötött záradék. Nem szeretnék belemenni a részletekbe, de többé-kevésbé arról szól, hogy Max harcba tudjon szállni futamgyőzelmekért és a világbajnoki címért. Ha ez megvalósul, akkor kitölti a szerződést, ha nem, akkor szabadon távozhat" – jelentette ki az osztrák.

Az oldal értesülései szerint a záradék kimondja, hogy a Red Bull lemaradásának átlagosan három tizedmásodpercen belül kell lennie a legjobb autóhoz képest. A „vörös bikáknak" ezt tavaly nem sikerült teljesíteniük, hiszen az átlagos hátrányuk fél másodperc körül mozgott a Mercedeshez, azon belül is Lewis Hamiltonhoz viszonyítva.

Marko tudja, hogy az idén jobban kell teljesíteniük. „Ez a célunk, és hiszek benne, hogy sikerülni fog, nemcsak Max miatt, hanem azért is, mert a DNS-ünkbe van kódolva, hogy győzni akarunk. Jó úton haladunk, és úgy hiszem, sikerül teljesítenünk a záradékot."

Várakozások szerint 2021-ben is a Mercedes fogja jelenteni az etalont, és ha a Red Bullnak nem sikerül közelebb kerülnie hozzá, megnyílhat az út Verstappen távozása előtt. A korábbi Formula–1-es versenyző, Robert Doornbos úgy gondolja, két opciója van a honfitársának: maradni a „vörös bikáknál", vagy az „ezüstnyilakhoz" igazolni. Az mercedeses lehetőség talán minden eddiginél nyitottabb, hiszen Hamilton egyéves hosszabbításával mindkét hely felszabadul az alakulatnál 2021 végén.

„Minden a mostani idényen múlik. Tudja ezt a Mercedes és a Red Bull is. Max biztosan nem fog a Ferrarihoz menni, a Mercedes viszont vonzó opció jelenthet számára. A Red Bullnak a Hondával karöltve mindent meg kell tennie ahhoz, hogy Max ki akarja tölteni a szerződését" – osztotta meg a gondolatait a Motorsport.comnak adott nyilatkozatában.

Az osztrákok egy fontos lépést már megtettek, hiszen amellett, hogy a Honda révén teljesen új erőforrással vághatnak neki az idei bajnokságnak, sikerült elérniük, hogy a japán motorgyártó távozása után se kelljen más hajtásláncot használniuk, hiszen törekvésüknek köszönhetően az F1 befagyasztja a motorfejlesztést 2022 elején.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik