F1: változatlanul folytatódik a Szaúdi Nagydíj programja – hivatalos

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2022.03.26. 10:20
null
A pályáról is jól látható volt a rakétatámadás után gomolygó füst (Fotó: AFP)
A Formula–1 vezetősége, valamint a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) hivatalos közleményben erősítette meg, hogy a rakétatámadás ellenére az eredeti terveknek megfelelően folytatódik a Szaúdi Nagydíj programja. A történtekkel kapcsolatban az F1-es pilóták érdekvédelmi szervezete (GPDA) is kiadott nyilatkozatot.

 

 

2. SZAÚDI NAGYDÍJ
MÁRCIUS 25., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Leclerc 1:30.772
2. szabadedzés: 1. Leclerc 1:30.074
MÁRCIUS 26., SZOMBAT
3. szabadedzés: 15.00–16.00
Időmérő: 18.00–19.00
MÁRCIUS 27., VASÁRNAP
A verseny (50 kör, 308.45 km) rajtja: 19.00
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Április 10., 7.00Ausztrál Nagydíj, Melbourne
Április 24., 15.00 Emilia-romagnai Nagydíj, Imola
Május 8., 21.00
Miami Nagydíj, Miami

Noha a Formula–1 vezetősége és a Szaúdi Nagydíj szervezői a csapatfőnökökkel folytatott megbeszélések után péntek este bejelentette, hogy a pályától mintegy 20 kilométerre történt rakétatámadás ellenére az eredeti terveknek megfelelően folytatják a dzsiddai versenyhétvége programját, a versenyzők több mint négy órán át tartó vitája során a bojkott lehetősége is fennállt.

A BBC információ szerint a vezetőségnek és a csapatfőnöknek ugyanakkor sikerült meggyőzniük a versenyzőket, miután többek között figyelmeztették őket arról, milyen következményei lehetnek annak, ha nem állnak rajthoz, és mennyire nem lenne egyszerű elhagyniuk az országot, ha törölnék a futamot.

Ezt támasztotta alá Sergio Pérez hajnali Twitter-bejegyzése is, melyben jelezte, készen áll a szombati időmérőre, és nemrég a Formula–1 vezetősége, valamint a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) hivatalos közleményben is megerősítette, hogy folytatódik a program Dzsiddában.

„A Formula–1 és az FIA a csapatokkal és a versenyzőkkel folytatott megbeszélések után megerősíti, hogy az eredeti terveknek megfelelően folytatódik a Szaúdi Nagydíj programja. A nagy nyilvánosságot kapó pénteki dzsiddai incidens után átfogó egyeztetések folytak valamennyi résztvevő között, és a szaúdi kormány, valamint biztonsági szervek teljes körű és részletes biztosítékot adtak arra, hogy az esemény biztonságos. Valamennyi résztvevő megállapodott, hogy folytatódik közöttünk a nyílt párbeszéd az esemény alatt, illetve a jövőben is.”

 

Nem sokkal az F1 és az FIA után a Formula–1-es pilóták érdekvédelmi szervezete (GPDA) is közleményt adott ki, melyben kitért a versenyzők hosszas diskurzusára is.

„A tegnapi nap nehéz volt a Formula–1 számára, és feszült versenyzőként. Talán ezt nehéz megérteni annak, aki még sosem vezetett Formula–1-es autót a gyors és kihívásokkal teli dzsiddai pályán, de számunkra nehézséget okozott, hogy a vezetésre összpontosítsunk és figyelmen kívül hagyjuk a természetes emberi kételyeinket, miközben láttuk a felszálló füstöt az incidens után.”

„Ennek kapcsán hosszas diskurzust folytattunk magunk között, a csapatfőnökeinkkel, valamint a sportágat vezető személyekkel is. Meglehetősen sokféle véleményt osztottak és vitattak meg, és nemcsak a sportág vezetőit, hanem a szaúdi kormány minisztereit is meghallgattuk, akik elmagyarázták, hogyan emelték a maximumra a biztonsági intézkedéseket. Végül arra jutottunk, hogy részt veszünk a mai szabadedzésen és az időmérőn, illetve holnap a versenyen is.”

„Bízunk benne, hogy a 2022-es Szaúdi Nagydíj arról lesz emlékezetes, hogy milyen jó verseny volt, és nem arról, milyen eset történt tegnap.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik