F1: fennállt a bojkott lehetősége – a versenyzők 4 órán át vitáztak Dzsiddában

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2022.03.26. 09:41
null
A versenyzők hosszasan vitatkoztak a folytatásról (Fotó: AFP)
Noha a Formula–1 vezetősége, valamint a Szaúdi Nagydíj szervezői már péntek este hivatalosan bejelentették, hogy a dzsiddai rakétatámadás után változatlanul folytatódik a hétvége programja, a versenyzők között a jelek szerint már nem volt ilyen nagy az egyetértés – több mint négy órán keresztül vitáztak és a bojkott lehetősége is fennállt.

 

 

 

Mint ismert, a pályától mintegy húsz kilométerre található szaúd-arábiai állami olajtársaság, az Aramco létesítményét még az első szabadedzés ideje alatt érte rakétatámadás.

2. SZAÚDI NAGYDÍJ
MÁRCIUS 25., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Leclerc 1:30.772
2. szabadedzés: 1. Leclerc 1:30.074
MÁRCIUS 26., SZOMBAT
3. szabadedzés: 15.00–16.00
Időmérő: 18.00–19.00
MÁRCIUS 27., VASÁRNAP
A verseny (50 kör, 308.45 km) rajtja: 19.00
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Április 10., 7.00Ausztrál Nagydíj, Melbourne
Április 24., 15.00 Emilia-romagnai Nagydíj, Imola
Május 8., 21.00
Miami Nagydíj, Miami

A Formula–1 vezetősége nem sokkal a második gyakorlás eredetileg tervezett kezdete előtt rendkívüli megbeszélést tartott, melynek keretein belül a Formula–1 elnöke, Stefano Domenicali, valamint a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnöke, Mohammed ben Szulajem a csapatfőnököket és a versenyzőket tájékoztatta a fejleményekről.

A villanyfényes tréning végül tizenöt perces halasztás után vette kezdetét, amit követően a csapatfőnökök újabb megbeszélésre voltak hivatalosak. Míg ők a vezetőséggel, a helyi hatóságokkal és a szervezőkkel folytatott tárgyalások után egyhangúlag a hétvége programjának folytatása mellett döntöttek, a versenyzőknél már nem volt ilyen nagy az összhang.

A hírek szerint a pilótáknak aggályaik voltak a biztonságot illetően, amit jól jelzett, a közös megbeszélés után a csapatfőnökökkel és a sportág vezetőivel szemben nem távoztak, és több mint négy órán keresztül tanácskoztak. Egyes források szerint a beszélgetést eleinte Lewis Hamilton vezette a versenyzők és a vezetők között, és a diskurzusba később becsatlakozott Sebastian Vettel is, aki biztosan nem a folytatás mellett érvelt.

 

Ekkor komolyan fennállt a bojkott lehetősége is, és a helyzet súlyosságát jól mutatta, hogy a hosszú bezárkózásuk során a helyszíni források szerint korábban már távozó sportigazgató, Ross Brawn, az F1 elnöke, Domenicali, valamint több csapatvezető is csatlakozott hozzájuk hosszabb-rövidebb időre.

A versenyzők vitája végül helyi idő szerint hajnali 3 környékén ért véget, amit követően a Formula–1-es pilóták érdekvédelmi szervezetének (GPDA) elnöke, George Russell felvonult a versenyirányításhoz, és közölte a döntésüket, majd visszatért az újra előbújó társakhoz.

Noha az F1 egyelőre nem tett közzé semmilyen hivatalos közleményt a pilóták hosszas megbeszélése után, és a mezőnyből senki sem nyilatkozott a történésekről (egyes források szerint a vezetőség meg is tiltotta nekik, hogy a rakétatámadással kapcsolatban megszólaljanak), úgy tűnik, folytatódik a program Dzsiddában.

 

Ezt támasztja alá Sergio Pérez Twitter-bejegyzése is, mely szerint készen áll az időmérőre – róla egyébként a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko korábban úgy nyilatkozott, hogy Max Verstappennel ellentétben aggódik a kialakult helyzet miatt…

 

Az eredeti tervek szerint 15 órakor a harmadik szabadedzéssel folytatódik a Szaúdi Nagydíj.

FRISSÍTÉS: az F1 vezetősége, az FIA, valamint a GPDA még szombat délelőtt hivatalos közleményben erősítette meg, hogy az eredeti terveknek megfelelően folytatódik a szaúdi hétvége programja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik