Rosberg nyert, Hamilton leküzdötte Vettelt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.10. 13:30
null
Rosberg végül simán megnyerte a Spanyol Nagydíjat (Fotók: AFP, Action Images)
Nico Rosberg győzelemre váltotta rajtelsőségét a Spanyol Nagydíjon, a német az idén először ünnepelhetett futamsikert. A Mercedes-pilóta mögött csapattársa, a vb-éllovas Lewis Hamilton lett a második azt követően, hogy a rajtnál elveszített pozíciót három kiállásos taktikára váltva visszavette a ferraris Sebastian Vetteltől. Hamilton előnye húsz pont a világbajnoki pontversenyben, amelyben már nem Vettel, hanem Rosberg a legközelebbi üldözője.

 

Nico Rosberg folytatta a barcelonai hagyományokat, az élről rajtolva megőrizte első helyét, és simán nyert, ezzel zsinórban ő a kilencedik különböző győztese a katalán viadalnak. Fontos diadalt aratott, nemcsak a vb-állás miatt, hanem azért is, mert a gyenge idénykezdet után kellett neki az önbizalom-növelő siker.

Tipikus Spanyol Nagydíjat láthattunk nem sok előzéssel, ellenben nagy taktikai csatákkal. A második rajthelyről induló Lewis Hamilton például elrontott első kerékcseréjét követően kettőről három boxkiállásra átállva vette vissza kezdeti pozícióját Sebastian Vetteltől.

A Mercedes kiemelkedett a mezőnyből, Vettel nem tudta tartani a lépést a kemény keverékű gumikon felgyorsuló Hamiltonnal, és mostani harmadik helyezésével a vb-pontversenyben is visszacsúszott a harmadik helyre Rosberg mögé.

A negyedik hely a hajrában Kimi Räikkönen támadásait visszaverő Valtteri Bottasé lett, a finn egymás után a második versenyén védekezett sikeresen az őt támadó Ferrari ellen.

Felipe Massa a 6., Daniel Ricciardo a 7. helyen ért célba, Hamilton, Rosberg és Vettel mellett ők ketten szereztek pontot mind az öt idei versenyen.

Romain Grosjean lett a nyolcadik, a verseny hőse az ő szerelője volt, akinek a francia a boxba érkezve nekiment, de úgy is el tudta látni a feladatát, hogy több métert hátrarepült, s ezt követően jegelni kellett az ágyékát.

A spanyolok Carlos Sainz Jr. pontszerzését ünnepelhették, a verseny hajrájában felgyorsuló Toro Rosso-pilóta az utolsó körben előzte meg Danyiil Kvjatot, de lehet, hogy megbüntetik, mert közben levágta a kettes kanyart.

SPANYOL NAGYDÍJ, A VÉGEREDMÉNY (66 kör, 307.104 KM)
1.Nico Rosberg
német
Mercedes
1:41:12.555
2. Lewis Hamilton brit Mercedes 17.551 mp h.
3. Sebastian Vettel német Ferrari 45.342 mp h.
4. Valtteri Bottas finn Williams-Mercedes 59.217 mp h.
5. Kimi Räikkönen finn Ferrari 1:00.002 p h.
6. Felipe Massa brazil Williams-Mercedes 1:21.314 p h.
7. Daniel Ricciardo ausztrál Red Bull-Renault 1 kör h.
8. Romain Grosjean francia Lotus-Mercedes 1 kör h.
9. Carlos Sainz Jr. spanyol Toro Rosso-Renault 1 kör h.
10. Danyiil Kvjat orosz Red Bull-Renault 1 kör h.
11. Max Verstappen holland Toro Rosso-Renault 1 kör h.
12. Felipe Nasr brazil Sauber-Ferrari 1 kör h.
13. Sergio Pérez mexikói Force India-Mercedes 1 kör h.
14. Marcus Ericsson svéd Sauber-Ferrari 1 kör h.
15. Nico Hülkenberg német Force India-Mercedes 1 kör h.
16. Jenson Button brit McLaren-Honda 1 kör h.
17. Will Stevens brit Marussia-Ferrari 3 kör h.
18. Roberto Merhi spanyol Marussia-Ferrari 4 kör h.
FELADTA
megtett körök
Pastor Maldonado
venezuelai Lotus-Mercedes
45
Fernando Alonso spanyol McLaren-Honda 26
A VB ÁLLÁSA
GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS PONT
1. Lewis Hamilton 3 5 5 111
2. Nico Rosberg 1 5 5 91
3. Sebastian Vettel 1 4 5 80
4. Kimi Räikkönen 1 4 52
5. Valtteri Bottas 4 42
6. Felipe Massa 5 39
7. Daniel Ricciardo 5 25
8. Romain Grosjean 3 16
9. Felipe Nasr 2 14
10. Carlos Sainz Jr. 3 8
11. Nico Hülkenberg 1 6
11. Max Verstappen 1 6
13. Sergio Pérez 2 5
13. Marcus Ericsson 2 5
15. Danyiil Kvjat 3 5
KONSTRUKTŐRÖK
1. Mercedes 202
2. Ferrari 132
3. Williams-Mercedes 81
4. Red Bull-Renault 30
5. Sauber-Ferrari 19
6. Lotus-Mercedes 16
7. Toro Rosso-Renault 14
8. Force India-Mercedes 11

A FUTAM (66 KÖR, 307.104 km)

66. kör Rosberg megnyerte a Spanyol Nagydíjat Hamilton és Vettel előtt.

Sainz a kör elején megelőzte Kvjatot úgy, hogy koccantak a kanyar előtt, majd a spanyol levágta a kettes kanyart. Az esetet vizsgálják.

63. kör Bottasnak a célegyenesre fordító kanyart kell jól megoldania, és körről körre ezt is teszi, Räikkönen nem tudja megközelíteni.

62. kör A 11. helyen haladó Sainz Verstappent támadta, és a célegyenes végén meg is előzte. Így pontszerző helyre került hazai versenyén. Ennél azért többre számítottak a jól sikerült időmérő után.

60. kör Räikkönen és Kvjat sem tud előzni.

58. kör Räikkönen Bottast, Kvjat Grosjeant támadja.

56. kör Räikkönen közeledik Bottashoz, 1.4 másodperc csak a hátránya. Hamiltont arról győzködi a mérnöke, hogy nincs esélye Rosberg utolérésére és megelőzésére. A „lehetetlen” szó meggyőzte a címvédőt, nincs szükség az autó széthajtására.

53. kör Ha nem történik műszaki hiba, a lényegi kérdések eldőltek a dobogós helyeken. Rosberg 1:29.1-es körére Hamilton 1:28.4-gyel válaszolt, ez az eddigi leggyorsabb kör a versenyen.

52. kör Vettel arra panaszkodik, hogy túl sok időt veszített a lekörözésekkel.

Rosberg, Hamilton, Vettel, Bottas, Räikkönen, Massa, Ricciardo, Grosjean, Kvjat, Verstappen a pontszerzők sorrendje.

51. kör Hamilton új gumikat kapott, ez a kerékcseréje már makulátlan volt. Simán Vettel elé jött vissza, frissebb gumikon.

50. kör Hamilton lassul, de még mindig gyorsabb Vettelnél. Rosbergnek szóltak, ne menjen túl közel Hamiltonhoz, kímélje az autóját.

49. kör Hamilton előnye már 22.7 másodperc Vettellel szemben. A legutóbbi körben egy másodperccel volt gyorsabb a Mercedes.

46. kör Räikkönen megelőzte Massát, miközben Maldonado feladta a versenyt.

20 körrel a leintés előtt Hamilton, Rosberg, Vettel, Bottas, Massa, Räikkönen, Ricciardo, Grosjean, Kvjat, Verstappen a sorrend az első tíz helyen.

45. kör Rosberg szervizelt, Hamilton mögé jött vissza. Közölték vele, hogy az angol még ki fog álllni, ne aggódjon miatta, nincs veszélyben a győzelme.

43. kör Bottas, Ricciardo és Sainz cserél kereket. Nigel Mansell, 1992 világbajnoka a Twitteren azt írja, meg kellene tiltani a szerelőknek, hogy az autók elé álljanak megállás előtt, csak azt követően mehessenek oda, ahogy már megállt az autó.

41. kör Räikkönen is szervizelt, akárcsak Grosjean, aki nem tudott megállni, pár méterrel arrébb lökte az autót az első légterelőnél fogva megemelő embert. Utána a boxbanmár mindenki nevetett az ágyékát jegelő munkatárson.

40. kör Vettel a boxban, gyors kerékcsere után ment vissza a pályára, Räikkönen előtt folytatja.

39. kör Rosberg 15 másodperccel vezet Vettel előtt, Hamilton tízre van Vetteltől.

38. kör Hamilton a célegyenesben megelőzte Bottast.

36. kör A negyedik helyen száguldó Hamilton nagyon gyors, körönként 1.5-2 másodpercet ver az előtte haladókra.

35. kör Vettellel közölték, Hamilton átállt három kiállásra. Rosberg már 11.3 másodperces előnnyel halad az élen.

33. kör Hamilton a célegyenesben simán elhúzott Räikkönen mellett. Vettel nem állt be a boxba.

32. kör Hamiltonnak azt javasolta a mérnöke, próbálja meg ismét támadni Vettelt. Aztán az angol bement a boxba új gumikért. Kemény keverékű készletet kapott, ez a pit stop sem volt tökéletes. Räikkönen mögé jött vissza.

30. kör Rosberg, Vettel, Hamilton, Bottas, Räikkönen, Massa, Ricciardo, Grosjean, Kvjat, Verstappen az első tíz sorrendje.

29. kör Rosberg előnye nyolc másodperc Vettellel szemben, Hamilton kilenc másodpercre van csapattársától.

27. kör Alonso megint a boxba hajtott, leállította a McLaren-Hondát. A fékre panaszkodott, meg sem tudott állni a garázsa előtt a kijelölt ponton. Veszélyes volt. A kétszeres világbajnok az első kieső.

25. kör Eddig tartott Hamilton próbálkozása, mérnöke utasítására visszavett, kíméli a motort és a gumikat.

22. kör A táv harmadánál még mind a 20 autó versenyben van. Alonso a boxba hajtott.

20. kör Hamilton ismét Vettel sarkában, megpróbálja megelőzni a Ferrarit, akármennyire is lehetetlennek tűnik.

Rosberg, Vettel, Hamilton, Bottas, Räikkönen, Massa, Alonso, Ricciardo, Grosjean, Verstappen az első tíz sorrendje, Alonso még nem cserélt kereket.

Az eddigi legmagasabb végsebességek
Az eddigi legmagasabb végsebességek

18. kör „Meg kell próbálni a pályán megelőzni Vettelt” – javasolták rádión Hamiltonnak, aki azt válaszolta, ez szinte lehetetlen. Aztán szólt a mérnökének, hogy a kanyarokban ne beszéljen hozzá.

17. kör Räikkönen kemény keverékű gumikat kapott, az élmezőnyből egyedüliként váltott abroncstípust.

15. kör Rosberg, Bottas és Grosjean is új gumikat kapott, Räikkönen állt az élre.Maldonado sérült hátsó légterelőjéről a boxban letörték a függőleges elemet, a venezuelai össze-vissza csúszkált, amikor visszatért a pályára.

14. kör Hamilton Maldonado mögé jött vissza, de csak néhány kanyart töltött a Lotus mögött. Vettel is a boxban járt, Hamilton elé jött vissza.

Nico Rosberg győzelemre váltaná idei első pole pozícióját (Fotó: AFP)
Nico Rosberg győzelemre váltaná idei első pole pozícióját (Fotó: AFP)

13. kör Hamilton a boxba hajtott új közepesen kemény gumikért. A bal hátsó lassan ment fel, 5.3 másodpercig tartott a kerékcsere.

11. kör Ricciardo megelőzte Verstappent, a két Toro Rosso már a 9. és a 11. helyen halad, Sainzot Alonso üldözi a McLaren-Hondával. Mégsem a Toro Rossó-s lesz a legjobb spanyol?

10. kör Hamilton belehúzott, megint megpróbálja megközelíteni Vettelt.

9. kör Rosberg 6.6 másodperccel halad Vettel előtt, Hamilton hátránya nyolc másodperc. Stratégiát módosít-e a Mercedes az angollal?

8. kör Maldonado megelőzte Verstappent.

7. kör Rosberg már 4.7 másodperces előnnyel vezet, Hamilton nem tud közelebb kerülni Vettelhez,maradt az egy másodperc körüli távolság. Bottas, Räikkönen, Massa és Verstappen között nagy a különbség, a hollandot már Maldonado támadja.

5. kör Maldonado megelőzte Sainzot, a Toro Rossók nagyon könnyen sebezhetőek a célegyenesben. Ricciardo már Sainz előtt halad, a 9. helyen.

4. kör Massa megelőzte Verstappent, Maldonado pedig a célegyenes végén hibázó Grosjeant.

3. kör Rosberg már 2.2 másodperccel vezet Vettel előtt, Hamilton 1.1-re van a Ferraritól.

1. kör Rosberg, Vettel, Hamilton, Bottas, Räikkönen, Verstappen, Sainz, Massa, Grosjean, Ricciardo az első tíz sorrendje. Räikkönen nagyon kemény manőverekkel jutott túl a két Toro Rossón.

A rajt Rosbergnek és Vettelnek különösen jól sikerült
A rajt Rosbergnek és Vettelnek különösen jól sikerült

RAJT Rosberg megőrizte első helyét, a mögüle induló Vettel a tisztább oldal előnyét kihasználva megelőzte Hamiltont, és feljött a második helyre. Az angolt Bottas is támadta az első kanyar előtt, de Hamilton agresszív védekezéssel a 3. helyet megőrizte. Räikkönen a két Toro Rossóval csatázott szinte a teljes első körben.

14.00 Elindult a mezőny a felvezető körre, mindenki a közepesen kemény gumikon rajtol.

ELŐZMÉNYEK

13.58 25 fokos a levegő, 45 fokos az aszfalt.

A Lotus a Mad Max felirattal nem Verstappennel kötekszik, hanem filmet reklámoz – de mit mondanak, ha ütköznek a hollanddal?
A Lotus a Mad Max felirattal nem Verstappennel kötekszik, hanem filmet reklámoz – de mit mondanak, ha ütköznek a hollanddal?

13.50 Ricciardo és Maldonado is itt szerezte első F1-es dobogóját. A venezuelai 2012-ben nyert itt, az ausztrál tavaly harmadik lett.

13.47 Az összes autó ott van a rajtrácson, a spanyol himnusz alatt a pilóták szokás szerint sorfalat álltak, valamennyien napszemüvegben.

13.44 A spanyol közönség ezúttal nem Fernando Alonsótól, hanem Carols Sainz Jr.-tól várhatja a legjobb eredményt, a Toro Rosso versenyzője az 5. rajtkockából indul, és az előtte állók csak remélni tudják, hogy az egyes kanyarban nem fűti túl a hév.

13.39 2007 óta nyert már itt Massa, Räikkönen, Button, Mark Webber, Vettel, Maldonado, Alonso és Hamilton is, azaz a legutóbbi nyolc Spanyol Nagydíj győzelmén nyolc versenyző osztozott (közülük korábban Alonso és Räikkönen győzött még egyszer). A változatos sport Rosberg folytathatja.

13.37 Az autók szivárognak a pályára, s elfoglalják a helyüket a rajtrácson.

Massa fia megnevettette Räikkönent és Vettelt is
Massa fia megnevettette Räikkönent és Vettelt is

13.35 A pilóták túl vannak a szokásos parádén, amelyre Massa magával vitte a kisfiát, Felipinhót is. Az ötéves srác olyat mondott a gyülekezéskor, amivel még Räikkönent is megnevettette.

13.33 Az FIA vasárnap délelőtt közölte a csapatokkal, szigorítja az üzemanyag áramlásának mérését, mert úgy tudja, néhány istálló trükközve próbálja kijátszani az óránként 100 literes maximumra vonatkozó előírást.

A RAJTSORREND
1. Nico Rosberg Mercedes
2. Lewis Hamilton Mercedes
3. Sebastian Vettel Ferrari
4. Valtteri Bottas Williams-Mercedes
5. Carlos Sainz Jr. Toro Rosso-Renault
6. Max Verstappen Toro Rosso-Renault
7. Kimi Räikkönen Ferrari
8. Danyiil Kvjat Red Bull-Renault
9. Felipe Massa Williams-Mercedes
10. Daniel Ricciardo Red Bull-Renault
11. Romain Grosjean Lotus-Mercedes
12. Pastor Maldonado Lotus-Mercedes
13. Fernando Alonso McLaren-Honda
14. Jenson Button McLaren-Honda
15. Felipe Nasr Sauber-Ferrari
16. Marcus Ericsson Sauber-Ferrari
17. Nico Hülkenberg Force India-Mercedes
18. Sergio Pérez Force India-Mercedes
19. Will Stevens Marussia-Ferrari
20. Roberto Merhi Marussia-Ferrari
13.32 A Pirelli két boxkiállást vár a versenyen, az olasz gumiszállító szerint nem nagyon érdemes ezen variálniuk a csapatoknak. Az első tíz ugyebár azon a közepesen kemény gumikészleten kezdi meg a versenyt, amellyel a legjobb körélt érte el az időmérő második szakaszában. A mezőny éléről induló Rosberg, Hamilton, Vettel párosnak egy-egy új készlet kemény és közepes gumija maradt, Räikkönennek egy közepes mellet két készlet kemény maradt érintetlenül az időmérőn, a többiek az első tízből nem hagytak friss lágy gumikat a futamra. Akik nem jutottak be a harmadik szakaszba, a versenyen használhatják fel azt az extra készlet lágyabb gumit, amelyet az első tíz csak az időmérő hajrájában használhat.

Tavaly Hamilton közepeseken rajtolt, az első kerékcserénél közepes, a másodiknál kemény gumikat kapott, így nyert. A 15. helyről rajtoló Vettel a lágyabb gumikon rajtolt, először kemény keverékűeket kapott, majd még kétszer kereket cserélt, mindkétszer közepesen keményeket kapott, és a negyedik helyig jött előre.

13.30 Köszöntjük olvasóinkat a Spanyol Nagydíjat követő élő tudósításunkban! Barcelonában továbbra is csodás az idő, bár kissé hűvösebb van, mint pénteken és szombaton – vagy inkább fogalmazzunk úgy, nem annyira nagy a hőség. Persze a szél, ami az ember számára kellemes, a versenyzőket megzavarhatja a kényes F1-es autó vezetése közben.

Nico Rosberg idei első pole pozícióját szerezte meg a szombati időmérőn, s mivel a legutóbbi 13 Spanyol GP-ből 11-et a rajtelső nyert meg, jó esélye van arra, hogy az idén először győzelmet arasson. Rosberg önbizalmára is ráfért a jó szombati eredmény, a német eddig az idén mindössze öt versenykört zárt az élen, aminél nemcsak Lewis Hamilton (168) teljesített jobban, hanem a két Ferrari-pilóta is (Sebastian Vettel 46, Kimi Räikkönen 8 kört fejezett be elsőként az első négy futamon).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik