F1: Montezemolót dühíti, Räikkönennek nem tetszett a füttykoncert

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.04. 18:44
null
Hamilton-zászló a vörös forgatagban (Fotó: AFP)
Lewis Hamilton mindkét Ferrarit megelőzte az Olasz Nagydíjon aratott győzelméhez vezető úton, amelyet követően pfujolás fogadta a monzai pódiumon. A maranellói gárda korábbi elnöke, Luca di Montezemolo nagy hibának véli a tifosi viselkedését, míg az érintett versenyző elmondta, nem zavarja, sokkal inkább még erősebbé teszi az őt körülvevő negativitás.

 

A Ferrari 18 év után foglalhatta el az első rajtsort Itáliában (nem számítva a szintén olasz földön futott 2002-es San Marinó-i GP-t – a szerk.), így a monzai közönség arra készült, végre megtörik a Mercedes 2014 óta tartó győzelmi sorozata. A népünnepély azonban elmaradt, ráadásul a fő rivális Lewis Hamilton állhatott a dobogó felső fokára, miután a startot követően először Sebastian Vettelt, majd a 45. körben Kimi Räikkönent is megelőzte.

69. OLASZ NAGYDÍJ
AUGUSZTUS 31., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Pérez 1:34.000
2. szabadedzés: 1. Vettel 1:21.105
SZEPTEMBER 1.,SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Vettel 1:20.509
időmérő edzés: 1. Räikkönen 1:19.119
SZEPTEMBER 2.,VASÁRNAP
verseny: 1. Hamilton 2. Räikkönen 3. Bottas
KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Szeptember 16., 14.10:Szingapúri Nagydíj
Szeptember 30., 13.10:Orosz Nagydíj
Október 7., 07.10:Japán Nagydíj

A 3. pozícióban ráadásul Valtteri Bottast intette le a kockás zászló, azaz nemcsak a Ferrari-diadal maradt el, hanem az olasz rajongók a Mercedes dupla dobogójához voltak kénytelenek asszisztálni. A versenyzők fogadtatása ezért nem okozott meglepetést: míg Räikkönent ünnepelték, addig Bottast, de főleg Hamiltont kipfujolta a közönség.

A történtekről a Ferrarinál 1991 és 2014 között az elnöki pozíciót betöltő Luca di Montezemolónak is megvolt a véleménye.

„Lewis fantasztikus bajnok, aki mindig korrekt, és remek versenyt futott. Ennyi – mondta a BBC-nek adott interjújában. – Ami történt, az nagyon, nagyon rossz, és eléggé dühítő” – utalt a pfujolásra, majd a Mercedes sokat kritizált, vasárnapi taktikájára is kitért.

„Amikor még elnök voltam, mi is hasonló módon nyertünk bajnoki címeket Kimivel és Felipe Massával, Rubens Barrichellóval és Michael Schumacherrel, illetve Michaellel és Eddie Irvine-nal is” – mutatott rá.

„Bottas ráadásul egyáltalán nem volt inkorrekt, a saját versenyét futotta. Amikor azt hallom, hogy emiatt kritizálják, nem értem, hiszen ez normális. Az életben eléggé nehéz győzni, de még nehezebb elfogadni, ha nem győzöl. Egyáltalán nem örülök annak, amit a verseny után láttam a közönségtől” – jelentette ki.

„A Mercedes elvégezte a munkáját, és ha a korábbi posztomat tölteném még be, miközben hasonló helyzetben találnám magamat, mint a Mercedes, akkor ugyanazt tettem volna.”

Míg Montezemolót dühíti, addig az érintett Hamilton szerint ez a sport részét képezi, és csak adott személyen múlik, miként kezeli a támadásokat.

„Nem zavar a pfujolás, minden sportban jelen van. Leginkább a futballban jellemző, illetve az F1-es versenyeket tekintve Monzában fordul elő többször. Azonban ezen nem lehet változtatni. Viszont én is járok NFL-mérkőzésekre, rögbire és kosárlabdameccsekre is, és sosem fütyültem ki az ellenfelet, mint ahogyan a barátaim sem, szóval egyáltalán nem értem a mögötte rejlő pszichológiát” – mondta, majd kitért arra, ő miként viseli a negativitást.

„Ebben a környezetben ezt egyszerű elviselni, és egyáltalán nem lesz hatással az életedre, ám annál könnyebb összegyűjteni és motivációt kovácsolni belőle, szóval örömmel fogadom. Ha folytatni akarják, hát tegyék, hiszen csak erősebbé tesznek általa” – üzent a fanatikus rajongóknak.

„Nem agyalok túl sokat ezen, csak mosolygok, mert tudom, nem egy ember utazza át a világot azért, hogy engem támogasson. Nagyon büszke vagyok rájuk, mivel ott állnak a nagy, pfujoló vörös tengerben.”

Egyszerűen észreveszed őket, a srácot a zászlóval és az integető gyereket, s csak arra gondolsz, milyen nyomást érezhetnek, hiszen minden szem rájuk szegeződik. Nagyra értékelem és tisztelem őket, szóval a levezető körömön és a pódiumon állva is igyekszem tudatni velük, látom őket” – magyarázta a sajtótájékoztatón, és a téma mellett Räikkönen sem ment el szó nélkül.

„Mindenkinek joga van kifejezni az érzéseit, azonban nem hiszem, hogy ez túl szép lenne. Ilyesminek nem lenne szabad megtörténnie, ám nyilvánvalóan nem rajtam múlik. Megesik, ilyen az élet, de akkor sem szép” – szúrt kicsit oda a fütyülő tömegnek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik