B. Ö. B. 2021.02.23 12:21 Frissítve: 2021.02.23 15:56

F1: lehullt a lepel Verstappen és Pérez 2021-es autójáról

Nyilvánosságra hozta az első képeket a 2021-es autójáról a Red Bull. Az új négykerekű az RB16B nevet kapta, ami arra utal, hogy a legtöbb csapathoz hasonlóan a „vörös bikák" is igencsak átmenetinek tartják az idei szezont.

Íme, a Red Bull 2021-es autója, az RB16B (Fotók: Red Bull)

 

A McLaren, az AlphaTauri és az Alfa Romeo után a mezőnyből negyedikként a Red Bull mutatta meg a nagyvilágnak a 2021-es autóját. Ahogyan az utóbbi években, több csapattal ellentétben idén sem rendeztek nagy bemutatót az osztrák alakulatnál, csupán online hozták nyilvánosságra az első képeket az új gépükről.

Ami a versenyzőket illeti, az osztrák istállónál változtattak a felállásukon az előző idényhez képest. Az elmúlt másfél évben a nagycsapatnál versenyző Alexander Albon visszalépett teszt- és tartalék versenyzői szerepbe, s 2021-ben a Red Bull a német túraautó-bajnokságba (DTM) visszatérő csapatánál mérettetheti meg magát.


Albon helyét a Racing Pointtól érkező Sergio Pérez veszi át, aki a tavalyi Szahíri Nagydíjon aratta az első győzelmét, és összesen tízszer ünnepelhetett a dobogón a Formula–1-es karrierije során. Pérez csapattársa a Red Bullnál az ötödik teljes szezonját megkezdő Max Verstappen lesz.

A Red Bull a 2020-as idény végén szakított a névadó szponzorával, az Aston Martinnál, miután a brit vállalat idén már gyári csapatot indít Formula–1-ben. A Red Bull neve egyébként ennek az évnek a végén is változik majd, ugyanis az utolsó idényét kezdi meg hivatalosan a jelenlegi motorszállítójával, a Hondával.

A japán gyártónál még tavaly jelentették be, hogy a 2021-es idény végén elhagyják a királykategóriát, s bár egy ideig úgy tűnt, hogy a Red Bullnál új motorpartner után kell nézni, végül sikerült kiharcolniuk a motorfejlesztések befagyasztását, ami azt jelenti, hogy egészen a 2024-es idény végéig használhatják a Honda erőforrásait.

 

Azt minden csapat 2021-es esélyeivel kapcsolatban fontos leszögezni, hogy ez az idény igencsak átmeneti lesz az F1-ben, ugyanis a nagy szabályváltozások 2022-ben lépnek hatályba, s a hosszabb távú célokat szem előtt helyezve a csapatok már inkább arra az idényre koncentrálnak. Azt, hogy ez mennyiben lesz hatással az élmezőnyben zajló csatára, nem tudni, de arra lehet számítani, hogy 2021-ben is a Red Bull lesz a címvédő Mercedes legnagyobb kihívója.

Az is az átmeneti évre utal, hogy a Red Bull 2021-es autója az RB16B nevet kapta, vagyis a tavalyi gépnek egy kissé továbbfejlesztett változatával vágnak neki Verstappennék a nagy szabályváltozások előtti utolsó idénynek.

Ami az eltéréseket illeti a tavalyi és az idei konstrukciót között, főként az orrkúp és a hátsó szárny változott egy kissé. Utóbbi például jóval keskenyebb, mint a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) által előírt maximum.


Christian Horner, az istálló csapatfőnöke nem beszélt sokat az elvárásaikról. Az előző szezont győzelemmel záró alakulatnál főként a tavaly tanultakból építkeznének.

„Úgy gondolom, hogy a 2020-as szezon alatt sokat fejlődtünk. Meglátjuk, hogy az RB16B-re milyen kihívások várnak a szabályváltozások előtt, de persze más csapatok is hasonló helyzetben vannak, mint mi. Remélhetőleg a tavalyi év tanulságait fel tudjuk használni az ide autóval kapcsolatban” – mondta Horner.

Legközelebb március 2-án tartanak autóbemutatót, akkor ráadásul két csapat új gépéről is lehull a lepel. Aznap láthatjuk ugyanis először a Mercedes és az Alpine 2021-es négykerekűjét. A csapatok közül már csak a Haas adós azzal, hogy bejelentse az autóbemutatója időpontját.

CSAPAT
DÁTUM
MERCEDES
Március 2.
FERRARIMárcius 10.
RED BULL-HONDALehullt a lepel Verstappen és Pérez 2021-es autójáról
ALPINE
Március 2.
HAAS-FERRARI??
MCLAREN-MERCEDESBemutatkozott az új McLaren-Mercedes – képek
ASTON MARTIN-MERCEDES
Március 3.
ALFA ROMEO-FERRARI
Megújult festéssel mutatkozott be az Alfa Romeo idei gépe
ALPHATAURI-HONDA
Új külsőt kapott az AlphaTauri 2021-es versenygépe – képek
WILLIAMS-MERCEDESMárcius 5.

 

2021.06.20 13:17:05

F1 B. Ö. B.

A holland elveszítette a vezetést az 1. körben, de plusz egy kerékcserével is legyőzte Hamiltont.

2021.06.19 13:27:39

F1 H. L.

A holland 258 ezredet adott a második Hamiltonnak, illetve majd' négy tizedet a harmadik Bottasnak a franciaországi időmérőn.

2021.06.19 10:14:32

F1 H. L.

Verstappen több mint 7 tizedet adott a második Bottasnak, akit nem a csapattárs, hanem Sainz és Pérez követett Le Castellet-ben.

2021.06.18 13:39:08

F1 H. L.

A holland előnye nyolc ezred Bottas, míg bő két tized Hamilton előtt. Alonso negyedik lett az Alpine-nal.

2021.06.18 09:39:47

F1 H. L.

A finn előnye 335 ezred volt Hamilton előtt, míg a két Red Bull a harmadik és negyedik helyet foglalta el.