F1: három sprintfutam, arányosított pontozás a rövidített versenyeken

Vágólapra másolva!
2022.02.15. 12:53
null
A tavalyi belga „verseny” változásokat hozott (Fotó: Getty Images)
Hétfőn Londonban ülést tartotta az FIA új elnöke, Mohammed ben Szulajem részvételével a Nemzetközi Automobil-szövetség F1-es szakbizottsága, amelyen döntöttek az idei sprintversenykről és a rövidített versenyekről is.

A legfontosabb: idén három sprintfutam lesz, amelyet már nem sprintkvalifikációnak neveznek majd, hanem egyszerűen sprint néven szerepel az Emilia Romagna-i, az Osztrák és a Brazil Nagydíj versenyprogramjában. Változott a pontozás is, míg tavaly az első három kapott 3-2-1 pontot, addig idén az első nyolc helyezettet díjazzák majd: az első 8 pontot kap, a 8. egyet. További fontos újítás, hogy a pénteki időmérőn leggyorsabb kört elérő versenyző lesz a hivatalosan a pole pozíció birtokosa, és indulhat majd a sprintben az első helyről, míg vasárnap a főverseny rajtrácsáról továbbra is a sprint dönt.

Szintén döntöttek a tavalyi Belga Nagydíjon előfordult „kétkörös verseny” következményeként arról, hogy a jövőben a mezőny tagjai csak akkor kaphatnak pontot egy futamon, ha legalább két kört megtettek biztonsági autós, vagy virtuális biztonsági autós (VSC) fázis nélkül. Mint emlékezetes, tavaly Spa Francorchampsban, a belga futamon háromórás esőszünetet követően a mezőny két kört megtett a biztonsági autó mögött, aztán megszakították a futamot a pocsék körülmények miatt, s így végül felezett pontokat kaptak a versenyzők.

A hétfői határozat értelmében ennek vége, megszűnnek a félpontok. A 2022-es idény kezdetétől a rövidített futamokért járó pontokat a megtett versenytávval arányosítva osztják ki. A jövőben a két kör és az eredeti táv 25 százaléka közötti versenyek esetén az első öt helyezett kap majd pontot: 6-4-3-2-1 elosztásban. Huszonöt és 50 százalék közötti versenytáv teljesítése esetén már az első kilenc versenyző gyarapszik világbajnoki pontokkal: az első 13 pontot kap, a második 10-et, a harmadik 8-at, a hatpontos negyediktől pedig egyesével csökkenve járnak a pontok a kilencedikig, aki egyet kap. A harmadik arányosított kategória az 50 és 70 százalékos teljesített versenytávra vonatkozik, itt az első 19 pontot kap, a másodiknak 14 jár, a harmadiknak 12. A negyedik 9 pontot írhat be magának, az ötödik 8 ponttal gazdagodik, majd 6-5-3-2-1 a további elosztás a 10. helyig.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik