F1: a cél a bajnoki cím – megérkezett az új Ferrari, az SF-23-as

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2023.02.14. 11:55
null
Az SF-23-as (Fotó: Twitter)
A Formula–1-es Ferrari kedd délelőtt rántotta le a leplet a 2023-as versenygépéről, az SF-23-asról, amellyel a bajnoki címet célozza meg.

 

 

A McLaren és az Aston Martin hétfői bemutatója után a Ferrari is lerántotta a leplet a 2023-as autójáról, az SF-23-asról, méghozzá a tifosi előtt a maranellói istálló privát versenypályáján, a Fiorano Circuiten megrendezett esemény keretein belül.

 

Az olasz istálló remek formában vágott neki az új érának, ám az év előrehaladtával sokasodó stratégiai és technikai hibák még a konstruktőri második helyet is veszélybe sodorták. Az újabb kudarcba fulladó idény nem maradt következmények nélkül: a maranellóiak kötelékében 28, míg csapatfőnökként 2019 óta tevékenykedő Mattia Binotto felmondott, helyét az Alfa Romeótól távozó Frédéric Vasseur vette át.

 

Az istálló történetének második francia csapatfőnöke előtt nem kisebb feladat áll, mint véget vetni a Ferrari második leghosszabb cím nélküli időszakának, a Scuderia ugyanis egyéniben 2007, csapatban 2008 óta vár az újabb bajnoki sikerre. Noha Vasseur „kívülállóként” új szemléletet hozhat az alakulathoz, egyelőre erősen kérdéses, merre vezet az olaszok útja.

 

A 2010 óta bajnoki címeket nyerő két gárda, a Red Bull és a Mercedes számára ugyanis a folytonosság a siker egyik kulcsa, míg a Ferrari pont a stabilitást dobta el újra. Binotto végig hosszú távban gondolkozott, és viszonylag erős alapokat helyezett le ahhoz, hogy a Scuderia a 2026-ig tartó szabályciklusban versenyképes legyen. Ráadásul már a tavalyi év egy részét is az ideire való felkészülésnek szentelte, miközben együtt lélegzett a csapattal, s személyében egy nagyszerű mérnök is távozott Maranellóból.

Vasseur számára ezzel szemben ismeretlen terep lesz a Ferrari háza tája, az istállót átövező politikai háló és az olasz médiától érkező nyomás is. A fogódzkodót Charles Leclerc személye jelentheti, akivel még a monacói gokartos éveiben ismerkedett meg, és a csapatfőnöke volt az F1-es bemutatkozását hozó 2018-as idényben is.

Míg a sajtó úgy érzi, egyértelműen Leclerc-nek kedvez a váltás, a Ferrarival második évére készülő Carlos Sainz Jr. szerint a csapattárs és az új csapatfőnök előélete mindenképpen pozitívum, hiszen segítheti a minél gyorsabb átállást.

 

Jó hír lehet továbbá, hogy olasz források szerint a Scuderiának sikerült megoldani az erőforrást érintő megbízhatósági problémákat is, ami nagy teljesítménybeli előrelépést is magával hozott. A maranellóiak saját bevallásuk szerint az előző idény elején jelentkező gondok után valamennyire kénytelenek voltak visszafogni a hajtásláncot, így biztosan maradt tartalék a hibridmotorban.

Mindenesetre az autó nem sokkal a bemutató után pályára gurult Fioranóban egy úgynevezett promóciós nap keretein belül. A volán mögött először Leclerc foglalhatott helyett.

 

Az autóbemutatók sorát a Mercedes folytatja, az „ezüstnyilak" szerdán rántják le a leplet a W14-esről.

 

A 2023-AS RAJTLISTA ÉS BEMUTATÓK
csapatnév (nemzetiség)rajtszám
motorbemutató
RED BULL
Max VERSTAPPEN (holland)1Honda RBPT
Az „új” külső leleplezése és nagy bejelentés a Red Bull bemutatóján
Sergio PÉREZ (mexikói)11
MERCEDESLewis HAMILTON (brit) 44Mercedesfebruár 15.
George RUSSELL (brit)63
FERRARICarlos SAINZ Jr. (spanyol) 55Ferrarifebruár 14.
Charles LECLERC (monacói)16
ASTON MARTIN
Fernando ALONSO (spanyol)14MercedesEzzel az autóval indul Alonso a huszadik idényében
Lance STROLL (kanadai)18
WILLIAMS
Alexander ALBON (thaiföldi)
23MercedesÚj szponzor, megújult külső – így fog kinézni a 2023-as Williams
Logan SARGEANT (amerikai)
2
ALPINE
Pierre GASLY (francia)10Renaultfebruár 16.
Esteban OCON (francia)31
ALPHATAURI
CUNODA Juki (japán)22Honda RBPTAz AlphaTauri is felfedte, hogyan néz ki a 2023-as autója
Nyck DE VRIES (holland)
21
HAAS
Kevin MAGNUSSEN (dán)20FerrariElsőként a Haas mutatta meg, hogyan néz ki a 2023-as autója
Nico HÜLKENBERG (német)
27
MCLAREN
Lando NORRIS (brit)4MercedesMegérkezett az új McLaren, az MCL60-as
Oscar PIASTRI (ausztrál)
81
ALFA ROMEO
Valtteri BOTTAS (finn)77FerrariÍme, a C43-as, az Alfa Romeo új autója

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik