Alonso zárt az élen, Webber és Grosjean „versenyzett”

Vágólapra másolva!
2013.02.21. 17:26
null
Fernando Alonso 27 ezredmásodpercre megközelítette Sergio Pérez szerdai legjobbját (Fotó: Action Images)
Fernando Alonso zárta az élen a harmadik tesztnapot a Formula–1-es csapatok barcelonai tesztelésén. A spanyol versenyző még a délelőtti szakaszban érte el 1:21.875 perces eredményét. Délután Romain Grosjean és Mark Webber szinte egyszerre teljesített nagydíj-szimulációt, ám a Lotus pilótája három, a Red Bullé csak egy gumitípust használt a „négykiállásos versenye” során.

Fernando Alonso csütörtökön 27 ezredmásodpercre megközelítette Sergio Pérez szerdai legjobbját a Formula–1-es csapatok barcelonai tesztjén. A Ferrari pilótája délelőtt a lágy gumikon teljesített rövidebb meneteket, ezek egyikén sikerült 1:22 perc alá szorítania legjobbját. Erre ezen a héten csak a McLaren mexikói versenyzője volt képes.

A Ferrarinál megerősítették, hogy aggódnak a kipufogó túlhevülése miatt. Alonso szerdán sokáig vesztegelt a boxban, mert az autóját megrongálta a forró alkatrész, s ki kellett cserélni a borítást. A Scuderia mérnökei szerint a szélsőséges megoldással együtt járnak az ilyen problémák, de a jobb teljesítmény érdekében kockáztatni kell.

Alonsóhoz Nico Hülkenberg került legközelebb, 28 ezreddel megelőzte a Kimi Räikkönent váltó Romain Grosjeant. A Sauber és a Lotus pilótája is lágy gumikon érte el gyors körét.

VETTEL: OLYAN IDÉNY LESZ, MINT AZ ELŐZŐ
Sebastian Vettel szerint könnyen elképzelhető, hogy a 2013-as szezon kísértetiesen hasonlít majd a 2012-esre, azaz az első szakaszát káosz jellemzi fél tucat futamgyőztessel, és csak az évad második felére körvonalazódik, kik lehetnek versenyben a világbajnoki címért.
„Nem hiszem, hogy az új idény nagyban eltérne az előzőtől. Szoros lesz a versenyfutás, nem két-három versenyző rajttól a célig tartó küzdelmét hozza a szezon. Az első felében, akárcsak tavaly, sokan nyernek futamot, az összetett esélyesei csak később kerülnek ki – mondta Vettel a formula1.com-nak adott interjújában. – Ahhoz, hogy megint ezek közé kerüljek, a rendszeres pontszerzésre kell törekednem, tavaly is ennek köszönhettem a világbajnoki címemet."

A csapatok délután a hosszú menetekre fektették a hangsúlyt, Mark Webber és Romain Grosjean is versenyszimulációba kezdett. A Red Bull és a Lotus is hasonlóképpen tett, korai kerékcsere után újabb három kiállást iktatott be. Az időeredmények természetesen az üzemanyagszint (azaz az autó súlyának) csökkenésével menetről menetre javultak, de a kerékcserék mennyiségét látva a Melbourne-be jósolt szélsőséges hét-tíz boxkiállás pilótánként nagyon túlzónak tűnik. Pastor Maldonado tavaly három pit-stoppal nyerte meg a Spanyol Nagydíjat, és a versenyzők szerint melegebb időben sokkal kevésbé fognak kopni az abroncsok.

A kemény, közepes és lágy gumikat is használó Grosjean átlagos körideje jobb volt, mint a kizárólag közepes gumin száguldó Webberé, akinek a kerékcseréjénél is adódtak problémák. A Red Bullnál nem ez volt az első gond, szerdán Sebastian Vettel autója állt meg az egyik kerékcsere után, mert rosszul rögzítették az egyik kerekét.

Kora délután az élmezőnyből egyedül Nico Rosberg javított az időeredményén – ám a Mercedes pilótája is csak néhány századmásodpercet. A német Grosjeanhoz, Webberhez és a Toro Rossó-s Jean-Éric Vergne-hez hasonlóan 100 kör fölé jutott, de nem ment versenyszimulációt.

A Williamsnél délelőtt szintén versenyszimulációt teljesítő Pastor Maldonadót felváltotta Valtteri Bottas. A Force Indiánál szorgalmasan rótta a köröket az egyéves kihagyás után a 2013-as versenyzői állásra pályázó Adrian Sutil,

A nap egyetlen piros zászlós megszakítását negyedórával a zárás előtt Charles Pic Caterhamja okozta, amikor leállt a pályán.

Péntekre esőt jósolnak, amely elmoshatja a teszt záró napját.

F1-ES TESZT, BARCELONA, 3. NAP
1. Fernando Alonso Ferrari 1:21.875 97 kör
2. Nico Hülkenberg Sauber 1:22.160 91
3. Romain Grosjean Lotus 1:22.188 119
4. Nico Rosberg Mercedes 1:22.611 107
5. Pastor Maldonado Williams 1:22.675 79
6. Valtteri Bottas Williams 1:22.826 67
7. Jenson Button McLaren 1:22.840 71
8. Adrian Sutil Force India 1:22.877 78
9. Mark Webber Red Bull 1:23.024 108
10. Jean-Éric Vergne Toro Rosso 1:23.366 106
11. Max Chilton Marussia 1:25.690 57
10. Giedo van der Garde Caterham 1:26.177 93

AZ UTOLSÓ NAP BEOSZTÁSA
Red Bull Webber
Ferrari Massa
McLaren Button
Lotus Grosjean
Mercedes Hamilton
Sauber Gutiérrez
Force India Bianchi
Williams Maldonado és Bottas
Toro Rosso Vergne
Caterham Van der Garde
Marussia Razia
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik