Hamilton-elsőség a monacói nyitányon; a Red Bull a top 10-en kívül

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.05.24. 13:12
Lewis Hamilton (Mercecdes) bizonyult a leggyorsabbnak a Formula–1-es Monacói Nagydíj első szabadedzésén. A hétszeres világbajnokot Oscar Piastri (McLaren) és George Russell (Mercedes) követte, míg az első ötöst Lando Norris (McLaren) és Charles Leclerc (Ferrari) tette teljessé. A címvédő Max Verstappen (Red Bull) a tizenegyedik lett az egy piros zászlós megszakítást hozó gyakorláson.

Az idényt fölényes formában nyitó Red Bull az év során talán először nem fő esélyesként érkezett meg a bajnokság nyolcadik állomásra, Monte-Carlóba, hiszen az előző versenyeken látottak alapján arra lehetett számítani, hogy a McLaren és a Ferrari is komoly fenyegetést jelenthet rá, és akár a Mercedes is közeledhet, miközben a hétvégére jósolt időjárás még tovább fokozta az izgalmakat.

Noha napsütéses időben vette kezdetét az első szabadedzés, a csapatok arra készültek, hogy az egyórás gyakorlás végén megérkezik az eső, így nem volt meglepő, hogy már a zöld jelzés előtt sor alakult ki a bokszutcában, és a versenyzők azonnal birtokukba vették a pályát.

Az első próbálkozásokat követően Verstappen 1:13.974-es idővel vezette az időlistát, előnye ugyanakkor nem volt számottevő, hiszen Charles Leclerc-t mindössze 36, míg Carlos Sainz Jr-t 39 ezreddel előzte meg úgy, hogy ő eggyel lágyabb keveréken érte el az idejét. A Ferrari kettőse ráadásul rövidesen még tovább faragott az idején a fehér oldalfestésű Pirelliken, és Leclerc 1:13.343-mal vette át a vezetést, miközben mögé a márkatársa, Sainz zárkózott fel másfél tizedes hátránnyal.

Félidőben továbbra is Leclerc nevével kezdődött az időlista, a monacói előnye 165 ezred volt  Hamilton, míg 344 ezred Verstappen előtt úgy, hogy továbbra is a kemény keveréket nyúzta, miközben a legközelebbi riválisai a közepeseken érték el az addigi legjobbjukat. Míg a többiek a folytatásban lágyra váltottak, a Ferrari a közepes gumikon teljesítette a következő etapját, méghozzá eléggé magabiztosan, hiszen Leclerc mindössze 199 ezreddel maradt el az élre álló Piastritól.

Bő tíz perccel a vége előtt piros zászlóval megszakítottak a gyakorlást, miután törmelékek kerültek a pályára. A Csou Kuan-jü falazása után ottmaradt darabokon Leclerc szerencsétlen módon át is hajtott, aminek következtében sérült is a kocsi padlólemeze. A rövid leállást követően újra benépesült a 3337 méter hosszú nyomvonal, az élen ekkor Hamilton állt 1:12.169-cel, őt Piastri és Russell követte, majd Norris és Leclerc tette teljessé az első ötöst, miközben Verstappen a tizenötödik pozíciót foglalta el.

Míg a hajrában a pálya egyes szakaszain sütött a nap, máshol szemerkélt az eső, így túl sokan már nem tudtak javítani. A nyitó edzés Hamilton-elsőséggel zárult, a hétszeres vb-első mögött Piastri érkezett, majd Russell, Norris, Leclerc, Fernando Alonso vezérletével a két Aston Martin, az RB kettőse, valamint Sainz zárta az első tízest.

A Red Bull duója a tizenegyedik és a tizenkettedik helyen érkezett, a hátrébb záró Pérez a tréning végén a falat is eltalálta és defektet szenvedett, de vissza tudott térni a bokszutcába. A „vörös bikák” eredményei kapcsán azonban fontos megjegyezni, hogy egyik versenyzője sem teljesített igazán gyors kört a lágy gumin.

Folytatás 17 órakor a második szabadedzéssel. 
 

 
70. MONACÓI NAGYDÍJ
Május 24., PÉNTEK
1. szabadedzés1. Hamilton 1:12.169
2. szabadedzés17.00–18.00
Május 25., SZOMBAT
3. szabadedzés12.30–13.30
Időmérő16.00–17.00
Május 26., VASÁRNAP
A verseny (78 kör, 260.286 km) rajtja:15.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Kanadai Nagydíj, MontrealJúnius 9., 20.00
Spanyol Nagydíj, BarcelonaJúnius 23., 15.00
Osztrák Nagydíj, SpielbergJúnius 30., 15.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik