Erősen kezdett a Ferrari, Verstappen egyelőre szenved Imolában

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.05.17. 13:11
Leclerc volt a leggyorsabb az imolai nyitányon (Fotó: AFP)
Charles Leclerc (Ferrari) bizonyult a leggyorsabbnak a Formula–1-es Emilia-romagnai Nagydíj első szabadedzésén. A monacóit George Russell és Carlos Sainz Jr. követte, míg az első ötöst Sergio Pérez vezérletével a Red Bull kettőse tette teljessé.

Noha a Red Bull, és azon belül is Max Verstappen érkezhetett meg fő esélyesként az idény hetedik állomására, az első hat verseny alakulását figyelembe véve arra lehetett számítani, hogy akár az egy-egy ízben győzedelmeskedő Ferrari és McLaren is nyomást gyakorolhat rá. Tovább fokozta az izgalmakat, hogy a csapatok többsége, köztük a Red Bull, a Ferrari, az Aston Martin és a Mercedes is fejlesztésekkel készült az év első európai nagydíjára, így az sem volt kizárható, hogy némileg átalakul az erősorrend, és változnak az eddigi különbségek.

Egy alakulatnál nem a megszokott pilótapáros kezdte meg a munkát, mivel a Haasnál Oliver Bearman kapott lehetőséget Kevin Magnussen helyén.

A mezőny szinte azonnal birtokába vette a pályát, eleinte főként a közepes (a hétvégi kínálat C4-es keveréke) gumik voltak használatban. Az első próbálkozásokat követően George Russell állt az időlista élén, a britet a Miamiban bevetett teljes fejlesztési csomagot megkapó Oscar Piastri követte, majd Lewis Hamilton, Max Verstappen és Cunoda Juki zárta az első ötöst.

Az újítások feltérképezésének menetét rövid piros zászló jelzés szakította meg, a leállást Alexander Albon váltotta ki, miután a Williams megadta magát alatta. A kényszerszünet után a Ferrari kettőse és Russell vívott kemény csatát egymással az első helyért, húsz perccel a vége előtt Leclerc vezetett 1:16.990-nel, őt a mercedeses követte 104 ezredes lemaradással, míg Sainz a harmadik pozícióban érkezett további 26 ezred hátránnyal.

Míg Russell az élen csatázott, Hamilton kisebb lemaradással az ötödik helyen követte őt, és inkább megforgásával hívta fel magára a figyelmet, igaz, nem ő volt az egyetlen, aki rontott,  hiszen számos pilótatársa járta meg a bukóteret, vagy szántott át a füvön.

Az utolsó negyedórához kanyarodva továbbra is Leclerc állt az élen Russell és Sainz előtt, miközben a két Red Bull a top 5-ön kívül érkezett, és az újabb gyors körök után is csak a negyedik-ötödik helyet tudta elfoglalni Pérez vezérletével. A címvédő Verstappen nem is volt elégedett az autójával, főként a középső szektorban vesztett időt, de nem igazán értette, mi áll a lemaradás hátterében.

Noha a címvédő még a végén próbálkozott, és sikerült abszolút legjobb első részidőt elérnie, a pálya közepén hibázott, és kisodródott a kavicságyba is. A nyitány végül Leclerc elsőségével zárult, mögötte Russell, Sainz, Pérez, Verstappen, Cunoda, Hamilton, Lando Norris, Piastri, valamint Fernando Alonso zárta az első tízest.

Bearman a tizenötödik lett, a Sauber és a Williams kettősét, valamint az utolsóként végző Nico Hülkenberget előzte meg.

Folytatás 17 órakor, a második szabadedzéssel. 
 

 
4. EMILIA-ROMAGNAI NAGYDÍJ
Május 17., PÉNTEK
1. szabadedzés1. Leclerc 1:16.990
2. szabadedzés17.00–18.00
Május 18., SZOMBAT
3. szabadedzés12.30–13.30
Időmérő16.00–17.00
Május 19., VASÁRNAP
A verseny (63 kör, 309.049 km) rajtja:15.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Monacói Nagydíj, Monte-CarloMájus 26., 15.00
Kanadai Nagydíj, MontrealJúnius 9., 20.00
Spanyol Nagydíj, BarcelonaJúnius 23., 15.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik