A McLaren és a Ferrari is legyőzné a Monacóban három éve veretlen Red Bullt

Horváth LiliánaHorváth Liliána
Vágólapra másolva!
2024.05.23. 14:29
Ki győzedelmeskedik ezúttal Monaco szűk utcáin?
Szabad hétvége nélkül folytatódik a 2024-es Formula–1-es világbajnokság, a nyolcadik állomás Monte-Carlo, ahol a 70. Monacói Nagydíjat rendezik meg. Az elmúlt három évben győzedelmeskedő Red Bull most nem egyértelmű esélyesként érkezik meg a helyszínre, hiszen a McLaren és a Ferrari is komoly fenyegetést jelenthet rá, miközben a várható eső még tovább fokozhatja az izgalmakat.


A LEGFORRÓBB TÉMÁK

Élesedik a helyzet a mezőny elején

A Red Bull nagy fölényben kezdte a 2024-es idényt, és az első versenyeket követően az volt a legnagyobb kérdés, vajon valamennyi helyszínen győzedelmeskedik-e. Ausztráliában aztán első ízben maradt alul a címvédő gárda, majd Miamiban elszenvedte az idei második vereségét is, és most a nyolcadik állomásra úgy érkezik meg, hogy nem számít egyértelmű favoritnak.

A McLaren Amerikában bevetett fejlesztései ugyanis nagy előrelépést hoztak, és a wokingiak a floridai siker után múlt hétvégén is komoly kihívói voltak az osztrákoknak. Lando Norris hét tizedre volt attól, hogy első győzelmét követően újra felálljon a dobogó felső fokára, ám végül meg kellett elégednie a második pozícióval. A brit ki is emelte a leintés után, hogy csapatának hozzá kell szoknia ahhoz, hogy bárhol esélyesek lehetek a sikerre.

Az első kettőshöz ráadásul közel került a Ferrari is, Charles Leclerc a futam egy pontján még a McLarenre is veszélyes volt, majd végül bő hét másodperces hátránnyal szelte át a célvonalat a harmadik helyen. A dobogósok a verseny után üdvözölték az egyre szorosabb küzdelmet az élen, és egyöntetűen arra jutottak, nagyjából egy tized választotta el egymástól a top 3 autót.

Noha a monacói pálya speciális, az előző két versenyhétvégén látottak alapján különösen izgalmas csatára lehet számítani, és a szűk utcai nyomvonalon versenyzői tudás kerülhet előtérbe, miközben az időjárás is megkeverheti a lapokat, ami még tovább árnyalhatja az élen zajló harcot.

Leclerc-re ezúttal rámosolyog Fortuna hazai pályán?

A Ferrari monacói versenyzője csalódottan vette tudomásul, hogy a harmadik helyen intették le Imolában, mivel csapata úgy érezte, nyerhetett is volna, ha nem rontja el az időmérőt. A Scuderia azonban sokáig nem foglalkozhatott azzal, mi lett volna, ha, hiszen most hétvégén már Monacóban, Leclerc hazai nagydíján csap össze a mezőny.

Noha a versenyző már két ízben szerzett pole pozíciót a helyszínen, Monte-Carlo egyáltalán nem volt kegyes hozzá, sőt, inkább a „monacói átok” üldözi hazai közönség előtt. Amellett, hogy még nem sikerült az első háromban végeznie, 2021-ben nem is tudott rajthoz állni azt követően, hogy kisajátította az első helyet, s kétszer ki is esett a versenyen.

Ugyan mindezek fényében a ferraris már a pódiumnak is nagyon örülhetne, kétségtelen, hogy a jelenlegi formájukat látva a győzelmet célozza meg. A Scuderia csapatfőnöke, Frédéric Vasseur már utalt rá, hogy a hercegségbeli aszfaltcsík az elmúlt években kedvezett nekik, így a hétvége egyik legnagyobb kérdése az lesz, Leclerc megtöri-e a „monacói átkot”.

Nyílik az olló a Red Bull-versenyzők között
Bár Sergio Pérez valamennyi időmérőn és versenyen alulmaradt a csapattársával szemben, összességében erősebb formát mutatott, mint az előző év nagy részében, és több ízben is sikerült közvetlenül a győzedelmeskedő Verstappen mögött célba érnie. Az Emilia-romagnai Nagydíj azonban inkább a 2023-as rosszabb hétvégéket idézte: a mexikói a szombati utolsó szabadedzésen összetörte az autóját, majd az időmérőn kiszorult a harmadik szakaszból, és végül a két Mercedes mögött a nyolcadik pozícióban szelte át a célvonalat.

Ugyan Monaco tökéletes helyszín lehet a visszatérésre, hiszen Pérez erős szokott lenni az utcai pályákon, az előző évi események megmutatták, elég egy rossz mozdulat ahhoz, hogy rossz irányt vegyen a teljes hétvégéje. A mexikói tavaly a kvalifikáció elején törte össze a Red Bullt, és a másnapi versenyen nem igazán tudott előrelépni.

A „vörös bikák” csapatfőnöke, Christian Horner az imolai teljesítményről egyszeri esetként beszélt, és Péreznek most bizonyítania kell, hogy a csalódást keltő eredmény után kész visszatérni az erős formájához. Az egyre élesedő harcban az osztrákoknak szüksége lesz mindkét autójára.

Sargeant veszélyben? Ocon a Haashoz tart?

Azt követően, hogy Alexander Albon meghosszabbította a szerződését a Williamsszel, az egyik legforróbb témát az jelenteti, ki lesz a csapattársa, hiszen míg a csapatfőnök, James Vowles is megerősítette, hogy Logan Sargeant helye veszélyben van. A grove-iakkal szóba hozták már a Mercedes-protezsált Andrea Kimi Antonellit, Valtteri Bottast, sőt Carlos Sainz Jr-t is, igaz, mindannyiuk neve szerepelhet más-más csapatok listáján is.

A fiatal olaszt nem meglepő módon az „ezüstnyilakkal”, a finnt az Alpine-nal és a Haasszal, míg a spanyolt az Audival, a Red Bull-lal és a Mercedesszel is összeboronálták már. Ami az enstone-i gárdát illeti, Esteban Ocon távozásáról kezdtek el pusmogni a paddockban, a francia az amerikai istállóhoz tarthat, amely nem kizárt, hogy teljesen új pilótafelállással vág neki a következő évnek.

MI VÁRHATÓ A MONACÓI NAGYDÍJON?

Nincs megállás, szünet nélkül folytatódik a bajnokság, a nyolcadik állomás Monte-Carlo, ahol a 70. Monacói Nagydíjat rendezik meg a hétvégén. A 3337 méter hosszú pálya valamennyi versenyző szívében különleges helyet foglal el, magabiztosságot, elszántságot és bátorságot követel, miközben keményen megbünteti a legkisebb hibát is.

A nyomvonal jellegéből és a falak közelségéből adódóan ráadásul a hangsúly is átrendeződik a hétvége programjai között, hiszen különösen fontossá válik az időmérő. Az elmúlt húsz ottani nagydíjból tizenhárom alkalommal a pole pozíciós örülhetett a versenyen, miközben a harmadik rajthelynél hátrébbról nem született győzelem.

Ami a történelmi múltat illeti, a jelenlegi mezőnyből Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Daniel Ricciardo, valamint Leclerc neve mellett áll a legtöbb rajtelsőség, szám szerin kettő, míg a versenyen Hamilton a legsikeresebb három győzelemmel. A hétszeres világbajnokot Alonso és Verstappen követi két sikerrel, míg Ricciardo és Pérez egyenként egyszer nyert.

Ami a jelenlegi formát illeti, a Red Bull, a Ferrari és a hétvégére különleges autófestéssel készülő McLaren is remek esélyekkel indul, és a versenyzők közötti pillanatnyi forma, illetőleg a szerencse lehet a döntő, miközben az időjárás mindhárom nap során fontos szerepet játszhat. Az előrejelzések szerint ugyanis a pénteki első két szabadedzésen, valamint a szombati időmérőn is megnyílhat az ég, és a vasárnapi futamon sem kizárható, hogy megérkezik az eső. A legnagyobb valószínűséggel ugyanakkor péntek és szombat délután alakulhatnak ki zivatarok, vagyis a második gyakorlás és a kvalifikáció lehet elsődlegesen érintett. 

A csapadék egy évvel ezelőtt már káoszt okozott a hercegségbeli verseny második felében, a győzelmet akkor Verstappen szerezte meg, a holland mögött Alonso, valamint Ocon szelte át a célvonalat, míg a hazai pályán versenyző Leclerc a hatodik lett. 

 PILÓTAGYŐZELEMDOBOGÓPONTSZERZÉSLGYKPONT
  1.Max Verstappen6662161  
  2.Charles Leclerc-47-113  
  3.Sergio Pérez-372107  
  4.Lando Norris136-101  
  5.Carlos Sainz Jr.136-  93  
  6.Oscar Piastri--7-  53  
  7.George Russell--61  44  
  8.Lewis Hamilton--6-  35  
  9.Fernando Alonso--51  33  
10.Cunoda Juki--4-  15  
11.Lance Stroll--3-  11  
12.Oliver Bearman--1-    6  
13.Nico Hülkenberg--4-    6  
14.Daniel Ricciardo--1-    5  
15.Esteban Ocon--1-    1  
16.Kevin Magnussen--1-    1  
a világbajnokság állása

 

  1..Red Bull-Honda RBPT268
  2.Ferrari212
  3.McLaren-Mercedes154
  4.Mercedes  79
  5.Aston Martin-Mercedes  44
  6.RB-Honda RBPT  20
  7.Haas-Ferrari    7  
  8.Alpine-Renault    1  
  9.Williams-Mercedes    0  
10.Sauber-Ferrari    0  
konstruktőrök

 

70. MONACÓI NAGYDÍJ
Május 24., PÉNTEK
1. szabadedzés13.30–14.30
2. szabadedzés17.00–18.00
Május 25., SZOMBAT
3. szabadedzés12.30–13.30
Időmérő16.00–17.00
Május 26., VASÁRNAP
A verseny (78 kör, 260.286 km) rajtja:15.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Kanadai Nagydíj, MontrealJúnius 9., 20.00
Spanyol Nagydíj, BarcelonaJúnius 23., 15.00
Osztrák Nagydíj, SpielbergJúnius 30., 15.00


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik