F1: változhat a pontozási rendszer a következő idénytől

Sári RolandSári Roland
Vágólapra másolva!
2024.04.23. 18:30
2025-től akár már a 11. és a 12. helyen célba érő versenyzők is szerezhetnek pontokat (Fotó: Getty Images)
Csütörtökön tárgyal az FIA Formula–1 Bizottsága egy kezdeményezést, miszerint 2025-től akár a 11. és a 12. helyezett is szerezhet pontot a nagydíjakon.

 

A motorsport.com és a SkySports is beszámolt arról, hogy egy meg nem nevezett csapat kérést nyújtott be egy szabályváltoztatásról, miszerint a következő idénytől minden verseny 11. és 12. helyezettjét is jutalmazzák pontokkal.

A hírek szerint a nyolcadik helytől változhatnak a pozíciókhoz társított szerezhető pontok, tehát egytől tizenkettőig így nézne ki a pontozás: 25–18–15–12–10–8–6–5–4–3–2–1.

Az ötletet a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) csütörtökön összeülő F1 Bizottsága tárgyalja meg, amely magába foglalja a tíz istállót, az FIA irányító testületét, a Formula–1 képviselőit, valamint a sportág kereskedelmi jogainak tulajdonosait. Ha esetleg a csütörtöki megbeszélésen pozitív is lesz a szabályváltoztatás fogadtatása, még messze leszünk attól, hogy ez meg is valósuljon, ám a sajtóhírek szerint jók a kilátások.

Ehhez hasonló szabályváltoztatásra legutóbb 2010-ben került sor, amikor szintén kettővel növelték a pontszerző helyek számát – érthető módon nyolcról tízre. A legutóbbi újítás azonban 2019-ben történt, amikor eldöntötték: a versenyben a leggyorsabb kört teljesítő versenyzőnek is jár még egy pont (de csak akkor, ha eleve az első tíz között végzett a futamon).

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik