„Nyilván eszembe jut, és flörtölök a gondolattal" – Vettel az F1-es visszatérésről

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.03.29. 14:29
Vettel a tavalyi Japán Nagydíjon méhhotelt telepített a szuzukai pálya 2-es kanyarjához (Fotó: AFP)
A visszavonul négyszeres világbajnok Sebastian Vettel elismerte, hogy kacérkodik a visszatéréssel, és bár jelenleg nem ez az első számú célja, úgy érzi, még van ideje. A német beszélt Lewis Hamilton Ferrarihoz igazolásáról, valamint arról is, mit gondol Max Verstappen esetleges távozásáról.

Sebastian Vettel a 2022-es idény végén intett búcsút a Formula–1-nek, hogy idejét a családjának szentelje, ám nemrég visszatért a versenyzés világába, és a Porsche Le Mans-i 24 órás versenyére készített hiperautóját tesztelte Spanyolországban. A négyszeres világbajnok összesen 118 kört teljesített a Porsche-Penske Motorsport-csapat versenygépével, és bár egyelőre nem tudja, rajthoz szeretne-e állni a június közepén rendezendő legendás futamon, azt elismerte, néha kacérkodik az F1-es visszatérés gondolatával. 

„Nyilván eszembe jut, és flörtölök a gondolattal, hogy visszatérek. De amikor meghoztam a döntést, akkor több okom is volt rá. Persze vannak dolgok, amik hiányoznak, de még nem értem el azt a pontot. Közben ott a másik oldal is, amikor valamelyik gyermekem azt mondja: »Apu, ne csináld, akkor sokat leszel távol.« Nagyon élveztem az elmúlt másfél évet, jó volt a gyermekeimmel lenni, és remélem, ők is élvezték a velem töltött időt. Talán változni fog a hangulatom, de jelenleg nagyon jól alakulnak a dolgok. Emellett huszonnégy vagy annál is több verseny van, és tisztában vagyok vele, milyen a munkamorálom, ha eldöntöm, hogy belevágok" – jelentette ki a német RTL-nek adott interjújában. 

Amikor Lewis Hamilton február elején bejelentette, hogy felbontja a szerződését a Mercedesszel, és a 2025-ös idénynek már a Ferrari színeiben vág neki, olyan találgatások is napvilágot láttak, hogy Vettel válthatja a korábbi riválist az „ezüstnyilaknál". Noha a német elismerte a német Sky Sportsnak, hogy többekkel, köztük Toto Wolff-fal is tartja a kapcsolatot a királykategóriából, az elmondása szerint egyelőre nem került konkrétan témába, hogy mit tartogat a jövő.

„Természetesen tartom a kapcsolatot azokkal, akik közvetlenül vagy közvetve támogattak engem az elmúlt tizenhét évben. Szerencsés vagyok, hogy ilyen sok embert ismerhetek, és ha kíváncsi vagyok valamire, akkor közvetlenül rákérdezhetek. Van egy kis dolgom az F1 világában is, remélhetőleg már az idei évben. Majd kiderül, hogy megvalósul-e. Beszéltem Totóval is telefonon, és szó esett arról, milyen sok minden történik a Mercedesnél, de arról kifejezetten nem, hogy én vehetem át az ülést."

Vettel mindenesetre nem érzi úgy, hogy kifutott volna az időből. „Már akkor is mondtam, hogy nem tudom, mi vár rám. A visszavonulásom helyes volt. Nem tudom, lesz-e visszatérés, pillanatnyilag úgy érzem, nem. Ami a koromat illeti, nem vagyok már a legfiatalabb, de ha megnézünk másokat a mezőnyben, akkor elméletileg még bőven van időm, szóval nem ez lenne az első, ami az utamba állna. De jelenleg nem ez jelenti a legfőbb témát."

A németet meglepte, hogy Hamilton a Ferrarihoz igazol. „Nagyon régóta van már itt, rengeteg tapasztalata van, és több sikert ért el a pályafutása során, mint bármelyik másik versenyző. Meg fog birkózni a kihívással, de mindig nehéz az átállás, amikor új csapathoz mész, főleg az elején. Sok ismerős arc már nem lesz ott, akikkel hosszú éveken át dolgoztál, és hozzá kell szoknod az új környezethez, de meg fogja oldani. Eleinte szkeptikus voltam a hírrel kapcsolatban, nem is hittem, hogy igaz, de aztán annak bizonyult, és nagyon örülök Lewsinak. Azonnal írtam neki üzenetet, de egyébként is tartjuk a kapcsolatot egymással."

A négy világbajnoki címét a Red Bull színeiben elérő versenyzőt arról is kérdezték, mit gondol a Red Bull helyzetéről, illetve Max Verstappen esetleges távozásáról. „Nyilván elég nagy a nyugtalanság most, de sportszempontból nincs értelme bármi máson gondolkodnia. Ismerem a csapatot, és a magam idejéből Christian Hornert és Helmutot Markót is, de elég nehéz véleményt alkotni, hiszen nem tudod, pontosan mi történt, és mi nem. Azt hiszem, kicsit nagyobb átláthatóságot szeretnénk ebben az ügyben, de bízom benne, idővel minden tisztázódni fog."

Vettel az F1-es pályafutása során összesen 299 nagydíjon állt rajthoz, 57 pole pozíciót szerzett, 122 alkalommal végzett a dobogón, és ebből 53 ízben győzedelmeskedett, miközben négy világbajnoki címet nyert. 

38. JAPÁN NAGYDÍJ
ÁPRILIS 5., PÉNTEK
1. szabadedzés4.30–5.30
2. szabadedzés8.00–9.00
ÁPRILIS 6., SZOMBAT
3. szabadedzés4.30–5.30
Időmérő8.00–9.00
ÁPRILIS 7., VASÁRNAP
A verseny (53. kör, 307.471 km) rajtja7.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Kínai Nagydíj, SanghajÁprilis 21., 9.00
Miami Nagydíj, MiamiMájus 5., 22.00
Emilia-romagnai Nagydíj, ImolaMájus 19., 15.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik