75 éve született a legendás Niki Lauda

ZS. B.ZS. B.
Vágólapra másolva!
2024.02.22. 06:59
Niki Lauda (Fotó: Getty Images)
Hetvenöt évvel ezelőtt született a 2019-ben elhunyt Niki Lauda, aki ragyogó képességei és lenyűgöző sikerei mellett hihetetlen bátorságával lépett be a Formula–1 legendái közé.
Niki Lauda (Fotó: AFP)

„Egy Laudának az újságok gazdasági, nem pedig a sportrovatában a helye!” – horkant fel Niki Lauda nagyapja, a befolyásos bécsi iparmágnás, amikor tinédzser unokája autóversenyzői ambícióival nyaggatta. A családfő tiltása mindazonáltal nem állhatta útját az 1949. február 22-én született osztrák fiúnak, akit vakmerősége a pályán és azon kívül is hajtott: első két teljes F1-es idényét banki kölcsönökből finanszírozta.

Bár eleinte elmaradtak a sikerek, és helyzete kezdett egyre kilátástalanabbá válni, Enzo Ferrari mégis látott benne fantáziát, így 1974-ben Lauda törleszteni tudta adósságát. Nyers őszinteségével és kíméletlen kritikáival kirángatta az apátiából a sikertelen olasz csapatot, és 1975-ben már világbajnoki címet ünnepelt. Egy évvel később nürburgringi balesetébe kis híján belehalt, de lenyűgöző akaraterejéről tanúbizonyságot téve, súlyos égési sérülései ellenére már három versennyel később visszatért, és csak az utolsó futamon maradt le a vb-címről.

1977-ben aztán már nem volt ellenfele, kapcsolata viszont megromlott Enzo Ferrarival, távozott az istállótól, két évvel később pedig az F1-nek is hátat fordított. 1982-ben aztán meggondolta magát, visszatért a McLarennel, és 1984-ben harmadszor is a csúcsra ért.

Pályafutása után légitársaságára koncentrált, de az autósporttól sem szakadt el. Dolgozott a Ferrari tanácsadójaként és a Jaguar csapatfőnökeként is, ám a legnagyobb sikereket a Mercedes vezetőségi tagjaként érte el 2010-es években. Tüdőtranszplantációját követően már nem tudott felépülni, kilenc hónappal később, 2019. május 20-án, 70 éves korában elhunyt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik