F1: Madrid ad otthont a Spanyol Nagydíjnak 2026-tól

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.01.23. 11:43
Madridban is lesz futam (Fotó: Getty Images)
A Formula–1 vezetősége kedd délelőtt hivatalosan bejelentette, hogy 2026 és 2035 között Madridban rendezik meg a Spanyol Nagydíjat.

Jó ideje nyílt titok volt, hogy Madrid szeretne versenyt rendezni, és az elmúlt időszakban egyre intenzívebb tárgyalások folytak a főváros, valamint a Formula–1 vezetői között annak kapcsán, hogy megvalósulhasson a futamrendezés. A királykategória vezetősége kedd délelőtt hivatalosan is megerősítette, hogy tíz évre szóló szerződést kötött a szervezőkkel, aminek értelmében 2026-tól egészen 2035-ig biztosan Madrid ad otthont a Spanyol Nagydíjnak. 

 

A részben utcai pálya 5.47 kilométer hosszú lesz, húsz kanyart ölel fel, és a mezőny az előzetes számítások szerint 1 perc 32 másodperc alatt teljesíthet egy kört rajta időmérős körülmények között. Az IFEMA rendezvényközpont körül kialakított nyomvonal a kezdetekben naponta 110 ezer szurkolót tud vendégül látni,  azonban a későbbiekben a tervezett bővítésnek köszönhetően naponta akár 140 ezren is kilátogathatnak a helyszínre, így Madrid lesz az egyik legnagyobb közönség befogadására alkalmas pálya. 

„Madrid hihetetlen város lenyűgöző sport- és kulturális örökséggel, és a mai bejelentés izgalmas új fejezetet nyit az F1 számára Spanyolországban. Szeretnék köszönetet mondani az IFEMA Madrid csapatának, a madridi regionális kormányzatnak, valamint a város polgármesterének, hogy összetették ezt a fantasztikus ajánlatot” – jelentette ki az F1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali. 

A kiadott közlemény nem tért ki arra, mi lesz a nagydíjnak 1991 óta otthont adó Circuit de Catalunya sorsa, amely a következő két évben még biztosan vendégül látja a „száguldó cirkuszt”, de a hírek szerint ezt követően sem mondana le a futamrendezésről, így az sem kizárt, hogy Spanyolország két F1-es nagydíjat bonyolít le a jövőben.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik