F1: a Haas megóvta az Amerikai Nagydíj végeredményét

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2023.11.04. 17:53
null
A Haas felülvizsgálati kérvénye átírhatja az austini végeredményt (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Haas csapata megóvta a két héttel ezelőtt megrendezett Amerikai Nagydíj végeredményét. Ha a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elfogadja a felülvizsgálati kérvényt, teljesen átalakulhat a sorrend.

 

A Haas a Sao Pauló-i Grand Prix sprintnapján megerősíttette, hivatalosan is benyújtotta a felülvizsgálati kérelmét a két héttel ezelőtt megrendezett Amerikai Nagydíj végeredményét illetően, miután több versenyző is következmények nélkül sértette meg a pályahatárokkal kapcsolatos szabályokat a hatos kanyarnál.

44. AMERIKAI NAGYDÍJ
OKTÓBER 20., PÉNTEK
Szabadedzés: 1. Verstappen 1:35.912
Időmérő: 1. Leclerc 1:34.723
OKTÓBER 21., SZOMBAT
Sprintidőmérő: 1. Verstappen 1:34.538
OKTÓBER 22., VASÁRNAP
Sprint: 1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Leclerc
A verseny: 1. Verstappen, 2. Norris, 3. Sainz
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Október 29., 21.00Mexikói Nagydíj, Mexikóváros
November 5., 18.00Sao Pauló-i Nagydíj, Sao Paulo
November 19., 7.00Las Vegas-i Nagydíj, Las Vegas

A Max Verstappen győzelmével, illetve Lewis Hamilton és Charles Leclerc utólagos kizárásával végződő futamon egyedül Alexander Albon kapott öt másodperces időbüntetést a pályahatárok kiszélesítése miatt, ám a sportfelügyelők már a leintést követően is elismerték, potenciálisan több szabályáthágás történhetett a hatos kanyarnál.

A szankciók azért maradtak el, mert nem állt a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) rendelkezésére elég bizonyíték ahhoz, hogy felülvizsgálja, valóban szabálysértés történt-e kanyarnál.

Az ügy a múlt hétvégi Mexikói GP-n is forró témát jelentett, a Texasban másodikként rangsorolt Lando Norris például elismerte, tudatosan szélesítette ki a pályát az említett kanyarnál, mivel tudta, elegendő bizonyíték hiányában nem fog büntetést kapni a korábbi precedens alapján. A McLaren brit versenyzője mellett a már megbüntetett Albon, valamint Sergio Pérez helyezése is veszélybe kerülhet, de az Auto Motor und Sport információ szerint Logan Sargeant és Lance Stroll is többször megsérthette a regulákat.

A csapatok rendelkezésére tizennégy nap áll, hogy megóvják egy futam végeredményét, az austini versenyt tizenhárom nappal ezelőtt bonyolították le. Most a szövetségen a sor, hogy kitűzze a meghallgatás időpontját, amelyen a Haasnak új és releváns bizonyítékot kell felmutatnia annak érdekében, hogy újranyissák az ügyet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik