Verstappen szoros csatában aratott győzelmet Austinban

Vágólapra másolva!
2023.10.22. 20:32
null
Verstappen pályafutása 50. győzelmét szerezte (Fotó: AFP)
Max Verstappen (Red Bull) aratott győzelmet a Formula–1-es Amerikai Nagydíj versenyén. Mögötte Lewis Hamilton (Mercedes) szelte át a célvonalat, míg az első ötben még Lando Norris (McLaren), Carlos Sainz Jr. (Ferrari) és Sergio Pérez (Red Bull) végzett.

 

 

Charles Leclerc szerezte meg a pole pozíciót a pénteki időmérőn, így ő várhatta az élről a piros lámpák kialvását a texasi verseny előtt. A Ferrari monacói versenyzője mellől Lando Norris rugaszkodhatott el, míg a második sorban Lewis Hamilton és Carlos Sainz Jr. foglalhatott helyet.

44. AMERIKAI NAGYDÍJ
OKTÓBER 20., PÉNTEK
Szabadedzés: 1. Verstappen 1:35.912
Időmérő: 1. Leclerc 1:34.723
OKTÓBER 21., SZOMBAT
Sprintidőmérő: 1. Verstappen 1:34.538
OKTÓBER 22., VASÁRNAP
Sprint: 1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Leclerc
A verseny: 1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Norris
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Október 29., 21.00Mexikói Nagydíj, Mexikóváros
November 5., 18.00Sao Pauló-i Nagydíj, Sao Paulo
November 19., 7.00Las Vegas-i Nagydíj, Las Vegas

Noha a szombati sprinten diadalmaskodó Max Verstappen csak a hatodik rajtkockából indulhatott, és így nehezebb versenyre számított, nem titkolt célja volt felérni a dobogó felső fokára, az Amerikai Nagydíj legnagyobb kérdése így az volt, a hollandnak sikerül-e az újabb győzelem, vagy a Red Bull az idei évben másodszor marad alul vasárnap.

Az már az 56 körös megmérettetés előtt biztossá vált, hogy mindössze tizenhat autó áll fel a rajtrácsra, hiszen az Aston Martin, valamint a hazai pályán versenyző Haas is megsértette a parc fermé-szabályokat, aminek okán Fernando Alonso, Lance Stroll, Kevin Magnussen és Nico Hülkenberg a bokszutcában sorakozhatott fel.

Ami a gumistratégiát illeti, Stroll és Hülkenberg kivételével valamennyien a közepes keverék mellett döntöttek, a kanadai, német kettős a kemény gumikon kezdték meg a versenyt.

Norris remek rajtot fogott, és azonnal átvette a vezetést Leclerc előtt, harmadikként Sainz fordult el, míg az első ötöst Hamilton és Verstappen tette teljessé. Az ötödik pozícióból induló George Russell a nyolcadik helyig esett hátra, de rövidesen sikerült maga mögé utasítania a sérült autóval köröző Esteban Ocont, így feljött a hetedik helyre. A brit mellett rövid időn belül Sergio Pérez és Pierre Gasly is elment a francia mellett, aki Oscar Piastrival akadt még össze a rajtnál.

Ocon a hetedik, míg a McLaren ausztrál versenyzője a tizedik körben kényszerült feladni a futamot.

Előrébb eközben Hamilton váltott magasabb fokozatra, s rövidesen mindkét Ferrarit maga mögé utasította. A hétszeres világbajnok a negyedik körben Sainz, míg a hatodikban Leclerc mellett ment fel, majd kezdte meg a felzárkózást a továbbra is vezető Norrisra. A Mercedes lemaradása ekkor bő három másodperc volt.

Hamilton után Verstappen is áthámozta magát a két Ferrarin, így a 11. körben már a harmadik helyen haladt. A brit, holland kettős ezt követően folyamatosan lopta a távolságot Norris mögött, a mercedeses a 16. körben már két szekundumon belül haladt a McLarenhez képest, míg a Red Bull-os lemaradása 6.2 másodperc volt.

Az élmezőnyből elsőként Verstappen szánta el magát kerékcserére, a holland a 17. körben állt ki, őt egy körrel később többek között Norris is követte, így átmenetileg Hamilton vette át a vezetést. A hétszeres bajnok négy körrel nyújtotta el az etapját, s a rosszul sikerült kiállás után Norris és Verstappen mögött tért vissza a pályára.

Hamiltonnál is tovább húzta Leclerc, a monacói a 24. körben cserélt, aminek következtében Norris visszavette a vezetést a pályán is. A kemény gumin futó mclarenes azonban nem igazán lélegezhetett fel, hiszen Verstappen gyors tempóban közeledett rá a közepesen, és a 27. körben már nyithatta is a hátsó szárnyát.

A háromszoros vb-első nem is késlekedett, a következő körben sikeres offenzívát indított a mclarenes ellen, és átvette a vezetést, miközben Hamilton is elkezdett közeledni a kettősre. Noha Verstappen eleinte nem tudott ellépni az élen, hiszen Norris körökön keresztül nyithatta a hátsó szárnyát, amint DRS-távolságon kívülre került a brit vetélytárs, viszonylag gyorsan három szekundum felé növelte az előnyét.

A tempót vesztő Norris a 35. körben jött ki másodszor a bokszba, akit egy körrel később Verstappen is követett. Bár a Red Bull-os a mclarenes előtt tért vissza, némi időt vesztett a kissé elrontott kerékcsere miatt, majd ahelyett, hogy ellépett volna az élen, az etap elején Norris közeledett rá.

Verstappen előnye a 45. körben 2.5 másodperc volt Norris előtt, míg az időközben Leclerc-t maga mögé utasító Hamilton további négy szekundumos lemaradással érkezett a harmadik helyen. Míg Norris hátránya ezt követően fokozatosan nőtt, Hamilton körről körre csökkentette a hátrányát, és 48. körben már nyithatta is a hátsó szárnyát a McLaren mögött, majd egy körrel később már a második helyen haladt, miután kemény csatában maga mögé utasította a honfitársát.

A mercedeses lemaradása ekkor öt másodperc körül mozgott a fékekkel bajlódó Verstappen mögött, és úgy tűnt, akár utol is érheti a hollandot, hiszen folyamatosan lopta a távolságot a Red Bull mögött. A körök azonban gyorsabban fogytak el, mint a különbség, így Hamiltonnak meg kellett elégednie a második hellyel.

Verstappen sorozatban harmadszor nyert Austinban, míg pályafutása 50. győzelmét aratta. Hamilton a 2. helyének köszönhetően 19 pontra csökkentette a lemaradását az egyéni összetettben második Pérez mögött, míg a dobogó alsó fokára Norris állhatott fel.

Negyedikként Sainz szelte át a célvonalat, az ötödik az utolsó körökben előző Pérez lett, míg Leclerc a hatodik pozícióban ért célba. A pontszerzők sorát Russell, Pierre Gasly, Lance Stroll, valamint az utolsó körben a leggyorsabb körért a pluszpontot is megszerző Cunoda Juki tette teljessé.

Folytatás jövő hétvégén a Mexikói Nagydíjjal.

FRISSÍTÉS: a Nemzetközi Autómobil-szövetség (FIA) a verseny után a második helyen végző Hamiltont és a hatodikként záró Charles Leclerc-t is kizárta, mert a brit és a francia autóinak padlólemezei túlságosan meg voltak kopva. A brit kizárása miatt Austinban Lando Norris lett a második, Carlos Sainz a harmadik, a negyedik helyre előlépő Sergio Pérez pedig növelte előnyét a brittel szemben a világbajnoki pontverseny második helyéért folyó csatában, George Russell az ötödik helyre lépett elő.

Hamilton és Leclerc kizárása miatt Pierre Gasly hatodik, Lance Stroll hetedik, Cunoda Juki nyolcadik, Alex Albon kilencedik lett, míg Logan Sargeant tizedikként végzett, ezzel hazai pályán szerezte meg első F1-es pontját.


AMERIKAI NAGYDÍJ, A VERSENY VÉGEREDMÉNYE
1. Max Verstappen holland Red Bull-Honda -
2. Lando Norris brit McLaren-Mercedes 10.730 mp h.
3. Carlos Sainz spanyol Ferrari 15.134 mp h.
4. Sergio Pérez mexikói Red Bull-Honda 18.460 mp h.
5. George Russell brit Mercedes 24.999 mp h.
6. Pierre Gasly francia Alpine-Renault 47.996 mp h.
7. Lance Stroll kanadai Aston Martin-Mercedes 48.696 mp h.
8. Cunoda Juki japán AlphaTauri-Honda 1:14.385 p h.
9. Alexander Albon thaiföldi Williams-Mercedes 1:26.714 p h.
10. Logan Sargeant amerikai Williams-Mercedes 1:27.998 p h.
11. Nico Hülkenberg német Haas-Ferrari 1:29.904 p h.
12. Valtteri Bottas finn Alfa Romeo-Ferrari 1:38.601 p h.
13. Csou Kuan-jü kínai Alfa Romeo-Ferrari 1 kör h.
14. Kevin Magnussen dán Haas-Ferrari 1 kör h.
15. Daniel Ricciardo ausztrál AlphaTauri-Honda 1 kör h.
FELADTÁK megtett körök kiesés oka
Fernando Alonso spanyol Aston Martin-Mercedes 49 feladta
Oscar Piastri ausztrál McLaren-Mercedes 10 feladta
Esteban Ocon francia Alpine-Renault 6 feladta
Az eredetileg a második helyen befutó Lewis Hamiltont (Mercedes, brit)és a hatodik Charles Leclerc-t (Ferrari, monacói) utólag kizárták a szabálytalan padlólemez miatt.
A VB ÁLLÁSA
PILÓTÁK GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS LEGGYORSABB KÖRÖK PONT
1. Max Verstappen 15 17 21 8 466
2. Sergio Pérez 2 8 17 2 240
3. Lewis Hamilton 5 18 3 201
4. Fernando Alonso 7 18 1 183
5. Carlos Sainz 1 3 18 171
6. Lando Norris 6 15 159
7. Charles Leclerc 3 14 151
8. George Russell 1 17 1 143
9. Oscar Piastri 2 10 83
10. Pierre Gasly 1 12 56
11. Lance Stroll 10 53
12. Esteban Ocon 1 10 44
13. Alexander Albon 7 25
14. Valtteri Bottas 4 10
15. Nico Hülkenberg 2 9
16. Cunoda Juki 4 1 8
17. Csou Kuan-jü 3 6
18. Kevin Magnussen 3 3
19. Liam Lawson 1 2
20. Logan Sargeant 1 1
KONSTRUKTŐRÖK
1. Red Bull-Honda 706
2. Mercedes 344
3. Ferrari 322
4. McLaren-Mercedes 242
5. Aston Martin-Mercedes 236
6. Alpine-Renault 100
7. Williams-Mercedes 26
8. Alfa Romeo-Ferrari 16
9. Haas-Ferrari 12
10. AlphaTauri-Honda 10
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik