Biztos forrás és újabb mérföldkő – folytatódik a Hungaroring megújulása

Vágólapra másolva!
2023.10.25. 15:13
null
Átalakulóban a Hungaroring főépülete (Fotó: Szabó Miklós)
Javában tartanak a munkálatok a Hungaroringen – a mogyoródi versenypálya megújulása új mérföldkőhöz érkezett, az ennek alkalmából rendezett sajtóeseményen Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója beszélt arról, hol tartanak a munkálatok, és hogyan újul meg Magyarország legnagyobb sportlétesítménye.

 

A nemrégiben nyilvánosságra hozott kormányhatározat értelmében sor kerülhet a Hungaroring felújításának második szakaszára. A megújulás első ütemében a közműhálózat korszerűsítése történik meg, majd párhuzamosan elindulhatott a második ütem, amely keretében a célegyenesben található főlelátó, illetve a főépület átalakítására kerül sor. A pálya két fontos részét szinte teljesen visszabontják, amire vélhetően a 2024-es Formula–1-es versenyhétvégét követően kerül sor. Ennek következtében akár az is előfordulhat, hogy 2025-ben a célegyenes egy részében ideiglenes lelátókon ülve tekinthetik meg a nézők az F1-es mezőny összecsapásait.

A nyílt európai közbeszerzés során húsz fölött volt az érdeklődők száma, végül a négy érvényes ajánlat közül a Market Építő Zrt. és a Bayer Construct Zrt. konzorciuma került ki győztesként. A legalacsonyabb ár-érték arányú pályázat értelmében 78 973 138 924 forintból valósulhat meg a Hungaroring megújulása.

„A pályán folyamatosan zajlanak a munkálatok, ahogy azt már többször is elmondtuk, megújul a teljes közműhálózat, amely megalapozza az új épületek működését – árulta el a sajtóeseményen Gyulay Zsolt. Ez decemberre befejeződik, de az időjárás függvényében lesznek még utómunkálatok, amelyek az első negyedévre készülnek el. Itt tartunk most, és közben párhuzamosan elkezdődik a második ütem, amelyben megújul a tízezer férőhelyes főtribün, a főépület és a paddock, valamint épül két gyalogos alagút, az egyik a versenyzők és a sportszakmai személyzet, a másik a vendégek részére.”

Gyulay Zsolt részletesen beszélt a munkálatokról (Fotó: Szabó Miklós)
Gyulay Zsolt részletesen beszélt a munkálatokról (Fotó: Szabó Miklós)

 

Gyulay Zsolt hozzátette, hogy a megújulás keretében többek között bővítik az istállók rendelkezésére álló „depót”, illetve négy technikai és 36 versenybokszot alakítanak ki, amelyek alapterülete többszörösére nő a mostanihoz képest. Megújul a versenyirányítási központ, folytatódik az elkerülő utak bővítése, s a pálya szívében található vezetéstechnikai centrum is felújításra kerül.

„A Hungaroring hamarosan megújult külsővel várja a rajongókat – mondta el videoüzenetében Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. – Több mint harmincöt éve Magyarország sporteseménye a Formula–1-es Magyar Nagydíj. Az első futam óta eltelt években nemcsak a rajongók kedvence, de a világ autóversenyzőinek egyik élvonalbeli eseménye is lett. A Formula–1-es futamok a nyáron megkötött szerződésnek köszönhetően 2032-ig biztosan eljönnek Magyarországra, ezért most nekünk is tenni kell. A pálya felújításának első üteme már folyamatban van, megújul a műveleti operatív központ, a versenyek agya. Most örömmel jelenthetem be, hogy a kormány döntött a régóta húzódó fejlesztés második ütemének megvalósulásáról is, amelynek keretében megújul a főépület, a paddock és a tízezer férőhelyes főlelátó is.”

A sajtóeseményen szóba került az is, hogy az átalakításokkal lehetőség nyílhat MotoGP-s futamok megrendezésére is. A néhány hónappal korábban átadott Balaton Park Circuit tartalék helyszínként szerepel a gyorsasági motoros vb 2024-es versenynaptárában, ám a Hungaroring vezetését is felkérték, hogy egy átfogó vizsgálat keretében állapítsa meg, milyen változtatások szükségesek ahhoz, hogy a pálya megfeleljen a motorversenyek rendezéséhez szükséges biztonsági követelményeknek.

A felújítás a 2026-os F1-es hétvégéig fejeződik be, így a Hungaroring éppen a 41. Magyar Nagydíjra újul meg. Az önfenntartó, multifunkcionális rendezvényközpont még inkább üzleti alapon működhet – segítve ezzel a felújítási költségek megtérülését.

A 2026-os Magyar Nagydíjra teljesen megújul a Hungaroring (Fotó: Szabó Miklós)
A 2026-os Magyar Nagydíjra teljesen megújul a Hungaroring (Fotó: Szabó Miklós)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik